Annons

Obamastrateg om bilder på våra ledare: Förvånande

Åkesson ser ut som en turist, Löfven snäll ut i sin stridsvagn och Kinberg Batra framstår som mänsklig. I sex år filmade Hope Hall president Obama och var chef för Vita husets avdelning för digitala strategier. Hur ser hon på bilderna av svenska politiker?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Hope Hall analyserar bilder av svenska politiker som SvD visar upp.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

1 / 8

Hope Hall analyserar bilder av svenska politiker som SvD visar upp.
Hope Hall analyserar bilder av svenska politiker som SvD visar upp. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

De svenska partierna arbetar hårt i sociala kanaler – och i kontakten med medierna – för att sprida sitt budskap och bygga en bild av att just deras ledare är mest lämpad att leda landet. Just nu håller de på att bygga upp sina staber inför valet nästa år.

SvD visar ett antal bilder för amerikanska experten Hope Hall, som får svara på frågan hur svenska politiker medvetet eller mer eller mindre omedvetet framstår i bilderna som kommer ut.

Annons
Annons

Stefan Löfven.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

2 / 8

Om Stefan Löfven: ”Vi är i trygga händer”

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Anders Wiklund/TT

På bilden: Statsminister Stefan Löfven är på besök på Gotland och besöker militären och hans stab bjuder in medierna till fotografering.

– Vi ser hans ansikte, ett lite förvånande nog leende ansikte, i en stridsvagn. Det är en kontrast. Jag skulle säga att bilden utstrålar att vi är i trygga händer, stridsvagnsbilden visar på att försvaret är starkt och det finns en snäll person i mitten, säger Hope Hall till SvD.

– Kompositionen är vågad med honom i mitten. Annars brukar man ha ögonen i det gyllene snittet. Det är ett starkt val, det säger oss att vi ska koncentrera oss på uttrycket i hans ansikte.

Annons
Annons
Foto: Ebba Busch Thors instagramkonto.Bild 1 av 1

3 / 8

Om Ebba Busch Thor: ”Känns autentiskt”

Foto: Ebba Busch Thors instagramkonto.

På bilden: KD-ledaren Ebba Busch Thor som är föräldraledig har tagit med sig sitt barn till ett möte. En bild hon lägger ut på sitt Instagramkonto.

– Det känns medvetet genomfört. Man får känslan av ett möte med medarbetarna, det känns autentiskt. Tonen i bilden handlar om relationen mellan det formella och det vardagliga. Hon känns bekvämt vardaglig. Hon är på arbetet, det syns tydligt. Tänk om det bara var hon med sin Baby Björn och några papper. Nu förstår man kontexten direkt, hon har barn men är ändå närvarande, säger Hope Hall.

Annons
Annons
Foto: Lotte FernwallBild 1 av 1

4 / 8

Om Kinberg Batra: ”Ger det som staben saknat”

Foto: Lotte Fernwall

På bilden: Moderatledaren Anna Kinberg Batra har kritiserats för att vara tråkig, stel och opersonlig. Plötsligt dök det upp bilder på henne och hennes man David Batra från partiets Sverigemöte, vilket skapade uppmärksamhet på Twitter.

– Sett till den kontexten så svarar det här perfekt till vad hennes stab och supportrar kanska saknat från hennes offentliga liv. Det är en vackert komponerad bild, vackert upplyst med mycket känsla. Det är intimt och man kommer nära, säger Hope Hall.

– Hade man inte sett omgivningen hade bilden blivit svagare. Nu ser vi dem i ett stort tomt rum med stadsljus i bakgrunden. Det är en känsla av att de är ensamma i staden och har ett fantastiskt ögonblick. Utan dem hade det sett ut som en Edward Hopper-tavla. Kontrasten gör det intressant.

Annons
Annons
Foto: YoutubeBild 1 av 1

5 / 8

Om Gustav Fridolin: ”Känns väldigt iscensatt”

Foto: Youtube

På bilden: Utbildningsministern och MP-språkröret Gustav Fridolin sänder en kärlekshälsning och gör ett ”hjärttecken” i en film mot näthat 2014.

– Det är ganska intressant att det är en stor skillnad mellan gesten och hans uttryck i ögonen. Kompositionen pekar på att man inte behöver ta in mer från bilden än hans ögon och ansiktsuttrycket. Bilden ger en känsla av en vardag, av bakom kulisserna, en bild tagen av en kollega, vän eller medarbetare, säger Hope Hall.

– Det känns väldigt iscensatt, eller hur? Problemet är skillnaden mellan gesten och ansiktsuttrycket.

Annons
Annons

Påskhälsning från statsministern.

Foto: Stefan Löfvens InstagramBild 1 av 1

6 / 8

Om Löfvens påskhälsning: ”Livfullt och personligt”

Påskhälsning från statsministern.
Påskhälsning från statsministern. Foto: Stefan Löfvens Instagram

På bilden: Statsminister Stefan Löfven och hustrun Ulla sänder en påskhälsning till följarna på Instagram.

– Det här känns som något som man skulle posta på sitt eget konto eller skicka till familjen. Det känns livfullt och personligt och härligt. Känns som att idén är att väljarna ska komma nära. Hade föräldrarna skickat det hade man tänkt ”tack, gulligt”. Det är kontrasten mellan att det kunde vara dina föräldrar men att det är statsministern som gör bilden. Det blir en kontrast mellan det vardagliga och officiella, säger Hope Hall.

Annons
Annons
Foto: Sverigedemokraternas Facebook-sida. Bild 1 av 1

7 / 8

Jimmie Åkesson: ”En turist framför ett landmärke”

Foto: Sverigedemokraternas Facebook-sida.

På bilden: Sverigedemokraternas partiledare har ställt upp sig framför Rosenbad för partiets Facebook-sida i samband med ett ovanligt besök i huset för en dragning om desinformation inför svenska riksdagsvalet.

– Det här känns som ett snabbt taget foto sett till uttrycket. En turist som står framför ett landmärke. Det jag ser är att ljuset är dåligt, det är en vardaglig bild som skulle kunna ha tagits av turistens vän, säger Hope Hall innan hon vet vem bilden föreställer.

Efter att ha fått reda på att det handlar om en partiledare som ofta utestängs från många officiella sammanhang säger hon:

– Aha, det är en bild där det viktiga är att visa att man varit där.

Annons
Annons

Alliansen grillar korv.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

8 / 8

Om Alliansens korvgrillning: ”Skriker att det är iscensatt”

Alliansen grillar korv.
Alliansen grillar korv. Foto: Henrik Montgomery/TT

På bilden: Alliansen hade tappat fart 2013 och möttes i Annie Lööfs föräldrahem för att visa på en nystart – och grilla varsin korv inför journalisterna. ”Ett regisserat pr-jippo”, menade kritikerna.

Hope Hall pekar på att när man gör intervjuer med fler än en person samtidigt så hamnar fokus ofta på den som inte pratar.

– Innehållet blir liksom relationen mellan de som är med på bilden, man tittar på dem som inte talar och zoomar lätt ut. Visst, de fyra står där och är tillsammans framför en brasa. Men det spelar mindre roll för det enda jag ser är presskåren bakom som skriker att det är ett iscensatt foto medan de gör sin professionella politiska grej, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons