Annons

”Alla utom en betalar för mina utlägg – vad gör jag?”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Veckorna går utan att skulden blir betald. Till slut tvingas utlånaren påminna – igen. Etikettexpert Sofia Larsson ger råd om en situation som lätt kan skapa osämja bland vänner.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Fråga: Vi har en återkommande gemensam utgift i bekantskapskretsen som jag har tagit på mig att organisera och lägga ut pengar för. Alla utom en person betalar snabbt för mina utlägg. Kostnaden varierar, senast handlade det om några hundralappar var.

Jag tycker att det är obehagligt att påminna. Men veckorna går och inget händer. Till slut får jag påminna: Du har inte betalat. Först då kan jag så småningom få betalt. Aldrig någon ursäkt.

Andra gånger, när det gällt något mindre belopp, har jag inte påmint utan efterskänkt skulden. Det är alltså ingen engångsföreteelse.

Egentligen skulle jag väl säga till hen att ta över ansvaret för hela transaktionen. Men det är svårt, då alla litar på mig och vill att jag skall sköta det (de andra är väldigt tacksamma).

/Insamlaren

Direkt vid påminnelse bör den glömska självklart be om ursäkt.

Sofia Larsson: Tyvärr går pengafrågor och vänskap ofta lika bra ihop som olja och vatten. Även om det finns goda intentioner från alla parter blir det blir ofta gnöl och gnäll. Det bästa är nog att försöka undvika mixen ”pengar och vänner” så gott det går. Men det är såklart inte en hållbar strategi för alla tillfällen.

Annons
Annons

När betalföretaget Payson för några år sedan lät göra en undersökning om lån mellan kompisar var det många av de svarande som kände som du. 72 procent av deltagarna i undersökningen uppgav att de blir irriterade eller mycket irriterade på vänner som inte självmant återbetalar skulder. Var fjärde svarade att de någon gång blivit osams med kompisar på grund av lån.

På senare år har det också dykt upp flera appar som riktar in sig på just kompisskulder. Tanken är att göra det enkelt att hålla koll på vem som betalat vad och att påminnelser ska gå ut automatiskt till den som glömt sin skuld. Det säger något om att du är långt ifrån ensam med det här problemet. Och kanske kan funktionen med automatiska påminnelser vara till hjälp i din situation?

Jag tycker det är rimligt att alla kan få glömma en skuld någon enstaka gång. Men direkt vid påminnelse bör den glömska självklart be om ursäkt, och sedan måste återbetalningen bli högprioriterad. Det är genant nog att ta upp frågan första gången, men utlånaren försätts i en verkligt jobbig situation om den ska tvingas påminna fler gånger än så. Att ta upp en utestående skuld gång på gång är något de flesta undviker, och man kan ju undra om vissa sätter sitt beteende i system eftersom de vet att skulden till slut efterskänks.

Inte sällan beter sig folk passivt aggressivt när de inte kan eller vill verbalisera att något är fel.

Tyvärr är det nog ofta så i ett kompisgäng att det tenderar att vara samma person som alltid fixar present och lägger ut pengar. Jag tror inte att någon skulle klandra dig om du föreslog att ni alla turas om att administrera den gemensamma utgiften. Att lägga hela ansvaret på personen i fråga tror jag däremot inte på givet den dokumenterade historian av slarv. Eller så växer personen med uppgiften, sådant kan hända.

En tanke som slår mig är att ert gemensamma projekt kanske är något som den sega vännen egentligen inte har lust eller råd med. Jag är ingen psykolog, men jag har noterat att folk inte sällan beter sig passivt aggressivt när de inte kan eller vill verbalisera att något är fel. En idé är att skicka ut någon form av alla-mejl där du i allmänna och trevliga ordalag berättar att det varit lite si och så med betalningen ibland och fråga vilka som egentligen helhjärtat vill vara med i projektet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons