Annons

Öberg och Samuelsson i premiärstafetten

Förra året körde de svenska skidskyttestjärnorna Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson den mer etablerade mixedstafetten under världscuppremiären.

Men efter VM-succén – där duon körde hem ett brons i singelmixedstafett – väljer landslagsledningen att satsa på den distansen med just Öberg/Samuelsson.

– Jag fick mersmak efter VM, säger Hanna Öberg.

Under strecket
TT
Publicerad

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson vann brons i singelmixedstafetten på skidskytte-VM i våras. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson vann brons i singelmixedstafetten på skidskytte-VM i våras. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson vann brons i singelmixedstafetten på skidskytte-VM i våras. Arkivbild.
Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson vann brons i singelmixedstafetten på skidskytte-VM i våras. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Det var i mars som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson tog VM-brons i singelmixedstafett i Östersund, när distansen gjorde debut i VM-sammanhang. När det nu är världscuppremiär är det bronsduon som ska ge det svenska skidskyttelandslaget bästa möjliga start på säsongen när världscupen inleds med singelmixedstafett under lördagen.

Distansen är ännu inte med under OS, men enligt landslagschefen Anders Byström är det bara en tidsfråga.

– IBU (Internationella skidskytteförbundet) vill satsa mer på det här och har pratat med IOK (Internationella olympiska kommittén) om att införa det 2026. Så jag tror att det här är en framtid för oss, och jag tror att vi har bra chanser här, säger Byström.

Sebastian Samuelsson håller med om att distansen fått ökad status:

– Det känns som att när den kom första gången att då var det häftigt, men nu det känns som att det kommer mer och mer. Man vill ha mixade tävlingar och det här är en spännande tävling som är häftig att köra. Det blir ofta tajta dueller och spännande hela vägen fram in i mål. Den har verkligen tagits väl emot av åkarna, säger Samuelsson.

Annons
Annons

När världscupen hade premiär förra året fanns Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson med i mixedstafettlaget, där två damer och två herrar kör.

I år visar landslagsledningen med sin uttagning att det är singelmixen man satsar hårdast på av de båda distanserna som avgörs samma dag.

Frågan är hur andra nationer tänker?

– Svårt att säga, vi har inte sett så många laguppställningar, men jag tror det kommer skilja mellan nationerna vilken man kommer att satsa på. Men vi har sett att flera andra satsat på singelmixen redan för längesedan, säger Hanna Öberg.

Efter VM-succén är självförtroendet gott hos Öberg/Samuelsson.

– Eftersom vi tog brons på VM är det där uppe vi vill vara med och fajtas om de finaste placeringarna, säger Samuelsson.

Hanna Öberg:

– Det är en väldigt rolig tävling att köra, det går väldigt snabbt och skyttet blir väldigt avgörande. Men samtidigt är den här 1,5-kilometersbanan i Östersund ganska tuff så det går att göra saker på åkningen också. Jag är väldigt taggad, säger Öberg som tror på strålande förhållanden:

– Funktionärerna har gjort ett jättebra jobb under veckan så jag tror att vi kommer ha absoluta världsklassförhållanden i morgon. Att verkligen rivstarta den här säsongen med stafett på hemmaplan ska bli jättekul.

Under lördagen körs även mixedstafett där Sveriges lag består av Linn Persson, Mona Brorsson, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons