Annons

Obligatorisk närvaro kan införas i riksdagen

Partiledardebatt i riksdagen i januari.
Partiledardebatt i riksdagen i januari. Foto: Simon Rehnström

SD har tidigare hållits utanför kvittningssystemet i riksdagen. Men januariavtalet har satt käppar i hjulet för frånvaroreglerna. Nu kan en historisk förändring ske och närvaron bli obligatorisk.

Under strecket
Publicerad

Ingen tvingar riksdagsledamöterna att vara på plats och rösta i riksdagens kammare. I stället är tanken att varje ledamot också ska kunna arbeta i sin hemkommun, och utvärderas av väljarna vid nästa val.

Med två block har principen om kvittning varit enkel. Om en ledamot från det vänstra blocket är borta, kvittas en ledamot från höger ut och neutraliserar bortfallet.

– Men nu har vi inte längre en regering och en opposition. I stället har vi fem olika alternativ, som ofta röstar olika beroende på januariavtalet, säger Anders W Jonsson, vice partiledare för Centerpartiet, till SvD.

I riksdagens omröstningar röstar de två regeringspartierna alltid lika. Men sedan blommar alternativen. Centerpartiet och Liberalerna röstar med regeringen i det som faller under januariavtalet, men i opposition i de flesta andra frågor. Vänsterpartiet står för en vänsteropposition, och M och KD en högeropposition, som också kan bestå av M, KD och SD.

Sedan valet 2018 har några omröstningar i riksdagen gått i en oväntad riktning. Resultatet i kammaren har inte blivit detsamma som i det utskott där förslaget tagits fram. Det beror på att ledamöter har kvittats ut i enlighet med det gamla systemet, där till exempel en centerpartist kvittas ut mot en socialdemokrat.

Annons
Annons

– Om ett beslut är inom ramen för januariavtalet, så kan det falla som det är nu, trots att majoriteten är för. Om en centerpartist kvittas ut av en socialdemokrat, säger L-ledamoten Joar Forsell.

Problemet blir uppenbart i särskilda frågor som den om misstroendevoteringen om statsrådet Annika Strandhäll. Där gick Centern på regeringens linje, och Liberalerna på oppositionens. Då hängde resultatet på bara två röster.

– Kan vi inte lösa det så får alla ledamöter vara i kammaren och rösta, svårare än så är det inte. Då får vi ett helt annat slags parlament, där ledamöterna är bundna till Stockholm största delen av veckan, säger centerpartisten Anders W Jonsson som också är gruppledare i riksdagen.

Nu förs samtal mellan gruppledarna för de sju riksdagspartier som tidigare ingått i kvittningssystemet. Problemet med omröstningarna måste vara löst senast i november då budgetomröstningarna sker.

Men problemen är många. Januariavtalet gör att majoriteterna kan skifta under en och samma votering. Den nya lösningen måste vara relativt enkel, men svara på en komplicerad mandatfördelning. Och frågan om Sverigedemokraterna måste hanteras.

– Hela kvittningssystemet bygger på att man röstar som man har sagt att man ska göra i utskottet. Men SD har kunnat ändra sig när som helst, så det har inte gått att förutse vilket parti som i så fall ska kvittas ut, säger Anders W Jonsson.

Han utesluter dock inte en lösning där SD ingår.

– Ingenting är klart än. Det kan sluta i att vi inte hittade ett kvittningssystem som funkar. Då måste väljarnas röst vara avgörande och ledamöterna alltid närvara, säger Anders W Jonsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons