Annons

Obskyra låtar i hyllning till Freddie Mercury

Till vänster: Johan Boding har varit med i Queen-shower i åtta år och ”Freddie 70 years” är den fjärde. Till höger: Freddie Mercury, 1985.
Till vänster: Johan Boding har varit med i Queen-shower i åtta år och ”Freddie 70 years” är den fjärde. Till höger: Freddie Mercury, 1985. Foto: Anders Falk, GILL ALLEN/TT

Hallå där sångaren Johan Boding, som är aktuell med hyllningskonserten ”Freddie 70 years” på Maximteatern i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Den 5 september är det 70 år sedan Freddie Mercury föddes och i november är det 25 år sedan han dog. Fotot är från en konsert i Norge 1982.

Foto: Vidar Ruud/TTBild 1 av 1

I år är det 70 år sedan Freddie Mercury föddes och 25 år sedan han dog. Föreställningen ”Freddie 70 years” spelas på Maximteatern på fredag, lördag och söndag. Vad kan publiken förvänta sig?

– Det blir en show med Freddie i fokus, förstås. Vi ska spela några av hans låtar som inte är så kända, men ändå fantastiska, och bandets största hits såklart samt några mer obskyra låtar. Det finns något för alla, också de inbitna fansen. Med mig på scenen har jag Night of Queen Band & Choir, ett femmannaband och sex körmedlemmar.

Hur är det att uppträda som Freddie Mercury och sjunga som honom?

– Jag vill betona att det inte är fråga om en look alike-show. Jag kommer inte att klä ut mig till Freddie Mercury, utan vi strävar efter att återskapa soundet från Queens studioalbum. Jag försöker inte heller låta exakt som honom och slaviskt härma hans röst, även om jag ofta får höra att det är som att höra Freddie när jag sjunger. Hans höga röst passar mig som är tenor. Främst vill jag förmedla låttexterna på samma sätt som han gjorde.

Annons
Annons

Den 5 september är det 70 år sedan Freddie Mercury föddes och i november är det 25 år sedan han dog. Fotot är från en konsert i Norge 1982.

Foto: Vidar Ruud/TTBild 1 av 1

Hur kom det sig att du började uppträda i Queen-shower?

– Producenten Erik Rynefors ringde mig för åtta år sedan. Han ville göra en hyllningsshow till Queen och hade i princip allt klart, han saknade bara en solist. Hans fru såg mig i ett avsnitt av ”Så ska det låta” och tyckte jag skulle passa bra i showen, på den vägen är det. Nu har jag gjort fyra shower med över 200 föreställningar.

Vad är det med Queens musik som gör att publiken fascineras ännu i dag?

– För mig är det genrebredden. Deras låtar är inte bara rock and roll-låtar med tre ackord, de gjorde många ballader också. Queen hade dessutom en lite synthigare period då de skrev bland annat ”Radio gaga”. Bredden gör att man som lyssnare inte tröttnar. En sak som är unik med Queen var att alla i bandet skrev låtar som blev listettor. I grunden är det välskriven musik och jäkligt bra låtar.

Vad är ditt bästa Queen-minne?

– Det var när vi uppträdde med en av Queen-showerna på Hammersmith Odeon Theatre, nuförtiden Hammersmith Apollo, i London. Queen spelade där flera gånger, och det gjorde också Thin Lizzy som är ett annat band som inspirerat mig mycket. Att vara i konsertlokalen och veta att de också har varit där kändes riktigt mäktigt.

”Freddie 70 years” spelas på Maximteatern i Stockholm den 2, 3 och 4 september. Freddie Mercury skulle ha fyllt 70 år den 5 september.

Den 5 september är det 70 år sedan Freddie Mercury föddes och i november är det 25 år sedan han dog. Fotot är från en konsert i Norge 1982.
Den 5 september är det 70 år sedan Freddie Mercury föddes och i november är det 25 år sedan han dog. Fotot är från en konsert i Norge 1982. Foto: Vidar Ruud/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons