Annons

Blonde”Ocean har gjort årets i särklass vackraste album”

Frank Ocean släppte i helgen två album efter nära på fyra år lång väntan.
Frank Ocean släppte i helgen två album efter nära på fyra år lång väntan. Foto: John Shearer / TT NYHETSBYRÅN

Frank Ocean så efterlängtade album ”Blonde” är soul som ett underskönt och smärtsamt konstverk. Stefan Thungren beskriver Frank Ocean som musikaliskt geni med lite för många bra idéer på samma gång.

Publicerad

Blonde

Artist
Frank Ocean
Genre
Soul
Musikbolag
Def Jam
År
2016

Betyg: 5 av 6

Efter fyra långa års väntan så anlände den till slut; den stora Frank Ocean-helgen. Först på fredagsmorgonen kom en 40 minuter lång video där Frank Ocean snickrar en stege till en meditativ, flytande soul som slutar i eftertexter till en slags daterad house. Arbetsnamnet ”Boys don’t cry” hette nu plötsligt ”Endless” och förvirringen var stor, var detta visuella album allt vi väntat på? Men sedan under lördagen kom en ny − denna gång naken video – till ett nytt spår som hette ”Nikes” och lät som det bästa Ocean producerat sedan moderna soulklassiker som ”Pyramids” och ”Novacane”. Och sedan, plötsligt var det nya albumet här under namnet ”Blonde”. ”Boys don’t cry” visade sig vara ett silverfärgat magasin med bland annat dikter från Ocean, ett fotografi där Kanye West hämtar mat från McDonalds i en Lamborghini, en t-shirt med texttryck från konceptkonstnären Jenny Holzer, och så en cd-skiva med annan spårföljd än det digitala albumet. Släppt i en extremt limiterad upplaga i fyra pop up-butiker i Los Angeles, Chicago, New York och London, finns dessa paket redan nu på E-bay för en sisådär 5 000 kronor.

Hans debutalbum ”Channel Orange” från 2012 är ett av decenniets tyngsta album, ett sådant där vi kommer att plocka fram när vi en gång ska minnas 10-talet. Redan där stod Ocean inför en smått svindlande uppgift, men han har sedan dess lyckat skruva upp förväntningarna ytterligare, så pass att en text om massakern i Orlando på hans Tumblr, snudd på har känts som ett singelsläpp. Ocean har blivit mer än musik.

Även om vi vid det här laget har vant oss vid hur postmodern soul ska låta, så är det vid en första lyssning av ”Blonde” lätt att få känslan av något som befinner sig under konstruktion. Med Ocean som en nutida Arthur Russell, ett musikaliskt geni med lite för många bra idéer på samma gång, vilket får honom att dekonstruera och deformera det som en gång antagligen var en ganska omedelbar hit. Å andra sidan, gjorde han inte det så skulle det inte vara Frank Ocean. Han lånar in Beyoncé på den somrigt lättsamma ”Pink + white”, men vi får anstränga oss riktigt ordentligt för att höra henne humma bakom några rader där på slutet. På ”Skyline to” dyker Kendrick Lamar upp för några ord här och där, och var någonstans James Blake dyker upp är aningen oklart. Det sägs vara på ”White Ferrari”. Att han har varit en stor inspirationskälla för hela albumet råder det dock inget tvivel om, korsbefruktningen mellan amerikansk r & b och brittiska sovrumsproducenter som Blake och Jamie XX tas här till en ny nivå.

Annons

Allt är sparsmakat på ”Blonde”, det är som om musiken ska understryka nakenheten när det kommer till poetiska texter om själslig utsatthet och terapitörstande ensamhet. Videon till ”Nikes” är full av sexuell ambivalens, nakna kroppar av båda könen och en erotisk dragning till snabba bilar, något som Ocean själv i en text förklarar som ”a deep subconscious straight boy fantasy”, men tillägger sedan ”consciously though, I don’t want straight – a little bent is good”. Antydningarna är ofta subtila, det är nog inte så många utanför den strikt ortodoxa housekulturen som känner igen Crystal LaBeijas röst, samplad från dokumentären ”The Queen” från 1967.

Frank Ocean är så utlämnande och känsloladdad att ”Blonde” naturligtvis kommer att beröra hans fans, det är soul som ett underskönt och smärtsamt konstverk. Det är måhända inte det magnum opus vissa hade hoppats på, men knappast hans svanesång heller, han är ännu bara 28 år gammal. Och han har nu snickrat färdigt sin stege, redo att ta klivet upp till ännu en nivå. Till dess har han gjort ett av årets i särklass vackraste album, vilket säger en del om hans form just nu.

Annons
Annons
Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons