Annons

Olof Ehrenkrona:Också May föll på brexit

Foto: Alastair Grant / TT

Den tredje brittiska premiärministern har nu fallit på Europafrågan. Frågan är nu vem som efterträder henne?

Under strecket
Publicerad

Så kom då det oundvikliga slutet för Theresa May som Storbritanniens premiärminister. På fredagens förmiddag höll hon sitt avskedstal utanför 10 Downing Street och erkände sitt misslyckande med att leverera det utträde ur EU som Torypartiet hade gått till val på.

Därmed blir hon den tredje brittiska premiärministern som faller på Europafrågan. Den första var Margaret Thatcher som fick kabinettet emot sig när hennes euroskepticism flög i väg i tangentens riktning. Nästa som föll var David Cameron, som drog igång den process som nu har fällt också Theresa May.

Parlamentet är blockerat av ett utträdesavtal som ingen egentligen vill ha. Torypartiet ligger i spillror och är nere på 13 procent i opinionsmätningarna. Men Tories har alltjämt majoritet i parlamentet och för dem är alla optioner bättre än att riskera en katastrof genom ett nyval. Det mesta talar således för att 124 000 Tory-medlemmar väljer en ny ordförande som också får drottningens uppdrag att bilda en ny regering.

Sannolikheten för att en ny premiärminister skulle kunna låsa upp blockeringarna i underhuset är naturligtvis inte stora. I synnerhet inte som EU – den andra parten i skilsmässodramat – måste dra slutsatsen att de gångna årens förhandlingar har varit ett tämligen meningslösa försök att skapa reda i britternas vandring mot kaos. Allt talar för att det nu är det avtalslösa utträdet som gäller om inte parlamentet lyckas stoppa detta.

Annons
Annons

Den ansedda tidskriften The Economist spekulerade i veckan om efterträdarna till May och påminde om att Tories tidigare i historien har gjort en del okonventionella val som Disraeli, Churchill och Thatcher. Det var uppmarschen till ett resonemang som ledde läsaren in på tanken att valet av Boris Johnson ändå möjligen kunde innehålla en åtminstone mikroskopisk chans att bli lyckosamt.

Tidskriften noterade att han har klippt håret och börjat med yoga och tog det som ett uttryck för en önskan hos honom om att få ordning på sin tillvaro. I vilken utsträckning dessa livsstilsreformer gör honom lämpad som premiärminister är måhända något oklart. Johnson är ingen Disraeli, ingen Churchill eller Thatcher. Han är en BoJo, en clownkarikatyr.

Tidskriften är osäker och kan inte undgå att notera Johnsons ”Bertie Wooster-manér”. Gårdagens avsked innebar att Moster Agatha vandrade ut i kulisserna. Bertie är nu lämnad åt sitt öde att klara sig själv. Och ett helt land riskerar att tillsammans med alla sina 27 goda vänner och trogna grannar att behöva ställa sig frågan: ”Var är Jeeves”?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons