Annons

Öde nöjesparker i väntan på besked: ”Förödande”

Sommaren är här men ännu är det tomt på Daftöland i Strömstad.
Sommaren är här men ännu är det tomt på Daftöland i Strömstad. Foto: Emma Hermansson/Daftö Resort

Snart lättar reserestriktionerna men landets nöjesparker håller fortsatt stängt. Nu larmar flera av dem att besked behöver komma snart – om det ska gå att öppna alls i sommar.

Under strecket
Publicerad

Lena Kempe.

Foto: Daftö Resort

”Läget för branschen är mycket allvarligt”, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Foto: Liseberg

Lena Kempe.

Foto: Daftö Resort

Det är stilla på Daftöland i Strömstad. Inte ett enda skratt eller tjut hörs från sommarlovsfirande barn och vuxna på det lilla nöjesfältet, trots det fina vädret. Från och med den 13 juni får friska svenskar återigen resa fritt i Sverige.

Men nöjesfälten kan fortfarande inte öppna.

– Det är förödande för de nöjesparker som blir lidande, för varje dag som ett besked inte kommer förlorar vi pengar, säger Lena Kempe, vd för Daftö Resort.

Lena Kempe.
Lena Kempe. Foto: Daftö Resort

Nöjesparker är begränsade av ordningslagen och tvingas hållas stängda då de i egenskap av ”tivolinöjen och festtåg” ses som en allmän sammankomst och därmed omfattas av förbudet att inte få ha fler än 50 gäster.

Samtidigt har Kolmården och Borås djurpark tillstånd att öppna och köpcenter, matbutiker och restauranger får ta emot fler gäster.

Lena Kempe tycker att det är orimligt ur smittskyddsperspektiv att det är tillåtet med fler gäster på kvartersrestauranger än på Liseberg.

Hon är övertygad om att Daftöland skulle kunna hantera alla rådande rekommendationer och skapa en trygg park där man håller det viktiga avståndet. Den andra delen av deras verksamhet, en stor anläggning med camping och hotell har jobbat hårt med restriktioner och redan kommit långt.

Annons
Annons

”Läget för branschen är mycket allvarligt”, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Foto: Liseberg

– Jag ser inte att det skulle vara någon skillnad på oss eller High Chaparral eller Astrid Lindgrens värld. Har regeringen verkligen utgått från ett smittskyddsperspektiv, eller rådande lagar, säger hon.

Även om boendeanläggningen nu rullar igång och har en stor ökning av bokningar sedan reserestriktionerna lättade så har Daftö drabbats hårt av coronakrisen.

De har tappat 90–95 procent av intäkterna under våren och behövt permittera och varsla en stor del av sin personal. Förhoppningsvis kommer de kunna täcka de fasta kostnaderna med boendeintäkter, men läget ser allt annat än ljust ut.

– Det kommer att bli en extrem förlust, säger Lena Kempe som nu hoppas på ett snart och tydligt besked från regeringen.

– Osäkerhet är det värsta både ekonomiskt och känslomässigt, säger hon.

”Läget för branschen är mycket allvarligt”, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.
”Läget för branschen är mycket allvarligt”, säger Lisebergs vd Andreas Andersen. Foto: Liseberg

Under torsdagen hade näringsminister Ibrahim Baylan (S) en efterlängtad pressträff om just besöksnäringen. Med den står det klart att det är Länsstyrelsens uppdrag att se till att de nya lättnaderna av restriktionerna följs. Vad gäller nöjesfältens möjlighet att öppna hade regeringen fortfarande inget besked, mer än att det är något som de tittar på.

Andreas Andersen, vd på landets största nöjespark, Liseberg, anser också att ett besked brådskar. På telefon berättar Andersen att två tredjedelar av personalen är permitterad och att 2 400 sommarjobbare står utan kontrakt.

Annons
Annons

Därmed kommer det ta mellan två och tre veckor att öppna upp parken och om beskedet dröjer kan det vara för sent.

– Att komma igång nu blir snart omöjligt. Om vi får besked 1 juli eller 15 juli så är det kört, säger han.

Liseberg som vanligtvis har 25 000 gäster per dag under högsäsongen förbereder sig på att kunna öppna upp parken för en femtedel så många till en början.

– Läget för branschen är mycket allvarligt, det är nu vi går i vår högsäsong. Om vi öppnar blir det självklart med många begränsningar, säger han och fortsätter.

– Det kommer alldeles oavsett att bli ett väldigt svårt år för branschen men det är skillnad på ett svårt år och ett katastrofalt år, säger han.

I de nordiska grannländerna har nöjesparkerna fått öppna med kapacitetsbegränsningar. Andreas Andersen är frustrerad över situationen i Sverige.

– Det som känns konstigt är att vi har kommit i kläm i en lagstiftning som inte direkt är gjord för den som situationen vi är i.

Hur då?

– Vi är i en utomhusmiljö, vi är vana vid att hantera folkmängder, vi kan kontrollera antalet gäster och vi kan hindra köer. Det är det vi jobbar med vanligtvis och det kan vi hantera om vi får öppna, säger han.

På torsdagen kom också beskedet att Gröna Lund och Furuvik ställer in alla konserter i år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons