Annons

Odenbergs krav: Stryk KI från lista över antisemitism

Karolinska institutet vill inte bli indraget i skandalen kring larmen om trakasserier mot judiska läkare på Nya Karolinska. KI-ordföranden Mikael Odenberg har i mejl krävt att institutets namn stryks från listan över de värsta antisemitiska händelserna 2018 – trots att de anklagade läkarna antingen arbetar eller doktorerar på KI.

Under strecket
Publicerad

Mikael Odenborg är ordförande för Karolinska Institutet.

Foto: Emma-Sofia Olsson och Henrik Montgommery/TT Bild 1 av 2

Rabbin Abraham Cooper

Foto: Drago Prvulovic/TT Bild 2 av 2

Mikael Odenborg är ordförande för Karolinska Institutet.

Foto: Emma-Sofia Olsson och Henrik Montgommery/TT Bild 1 av 1
Mikael Odenborg är ordförande för Karolinska Institutet.
Mikael Odenborg är ordförande för Karolinska Institutet. Foto: Emma-Sofia Olsson och Henrik Montgommery/TT

I slutet av december sattes Karolinska upp på listan över de tio värsta antisemitiska händelserna under 2018. Det är människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center i Los Angeles som varje år sammanställer de grövsta trakasserierna mot judar runt om i världen.

Här konstaterades att sjukhuset inte agerat tillräckligt snabbt och kraftfullt trots vittnesmål om trakasserier och antisemitiska utfall som ska ha pågått under lång tid. Dessutom ska judiska läkare ha stoppats från att bedriva forskning på Karolinska institutet som delar ut Nobelpriset i medicin.

Men KI-styrelsens ordförande Mikael Odenberg har reagerat hårt mot att även KI ställdes vid skampålen.

I en mejlkonversation som SvD tagit del av mellan honom och rabbin Abraham Cooper, en av grundarna till Wiesenthal-centret, vill Mikael Odenberg att KI inte blandas ihop med Nya Karolinska.

Annons
Annons

Rabbin Abraham Cooper

Foto: Drago Prvulovic/TT Bild 1 av 1

Ansvaret att agera ligger helt på sjukhuset, anser Odenberg.

”Eftersom er publicerade text är både felaktig och missvisande uppmanar jag inte bara att ta bort det som handlar om KI utan också rätta till den orättvisa skada som drabbat universitet och Nobelpriset”, skriver Odenberg i sitt mejl från slutet av december.

Rabbin Abraham Cooper
Rabbin Abraham Cooper Foto: Drago Prvulovic/TT

Redan dagen efter svarar Abraham Cooper i ett fem sidor långt mejl. Han menar att det inte finns något missförstånd om Karolinska institutets och sjukhusets roller. KI kan inte smita från skandalen utan har ett eget ansvar att agera kraftfullt, anser Cooper.

”Den oförklarligt passiva attityden hittills stämmer illa med KI:s löfte om nolltolerans mot antisemitism. Inget konkret har gjorts för att skydda de drabbade eller att komma åt roten till skandalen. Det måste ske om KI ska återställa sitt skamfilade rykte”, skriver han i sitt svar till KI-ordföranden.

Den utpekade överläkaren som anklagas för att ha trakasserat judiska läkare vid Nya Karolinska har sedan en tid tagit timeout med bibehållen lön.

Han är anställd på sjukhuset men är doktorand och gör ett forskningsprojekt för att bli disputerad på KI.

Samtidigt har en överordnad och nära vän till den utpekade läkaren tvingats ta timeout från sitt chefskap men fortsätter att arbeta på ett av temavårdsområdena på NKS. Han är till hälften anställd av sjukhuset och till hälften som professor vid KI och det var också han som gjorde den första hårt kritiserade internutredningen av fallet.

Annons
Annons

Inom några veckor ska en advokatfirma bli klar med den utredning som sjukhusledningen på Karolinska tillsatte när SvD och andra medier berättade om att en judisk läkare larmat om trakasserier.

Det är samma utredning som KI väntar på trots uppmaningen att även agera självständigt av den judiska läkaren och hans ombud och av rabbin Abraham Cooper.

– Abraham Cooper är väldigt aktivistisk och jobbar för en stark lobbygrupp som jag känner djup sympati för. Men de exploaterar nyhetsvärdet genom att blanda in både Institutet och Nobelpriset. Men det har inget att göra med det här fallet, säger Mikael Odenberg till SvD.

De som pekas ut som skyldiga till trakasserier får samtidigt antingen lön av KI eller ska doktorera på KI. De anklagas dessutom för att ha stoppat den judiske läkaren från att bedriva klinisk forskning och vara huvudtalare vid en världskongress inom sin specialitet.

Är inte det tillräckligt för att KI ska agera?

– Att den judiske läkaren inte fick åka till den internationella läkarkonferensen är utomordentligt anmärkningsvärt. Absolut och som alltid finns det en koppling mellan institutet och sjukhuset. Men de uppenbara och flagranta övergreppen har ju skett på sjukhuset, säger Odenberg.

Så KI tänker inte agera alls?

– Det kan man inte utesluta. Vår universitetsförvaltning följer detta noga men vi måste också ha is i magen. Först måste sjukhuset blir klar med sin utredning, därefter kan vi se om det behöver utredas ytterligare för vår del. Vi tar detta på stort allvar och mitt besked är att i den mån det förekommit antisemitism på KI så ska vi utnyttja alla arbetsrättsliga möjligheter att agera, säger Mikael Odenberg.

På världsberömda Cliveland Clinic i USA fick nyligen en kvinnlig ST-läkare sparken direkt när det uppdagades att hon skrivit antisemitiska inlägg på Twitter. Bland annat att hon ”medvetet skulle ge alla judar felaktig medicin”.

Kommentar?

– Hon ska överhuvudtaget inte ha någon legitimation. Men på KI har vi ingen grund för att avsätta någon för att de hindrat en läkare från att åka på en konferens, säger Mikael Odenberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons