Annons

Oscar Properties vd: ”Då har vi problem”

Ett krasst budskap kom från en annars optimistisk Oscar Engelbert när fastighetsbolaget höll bolagsstämma på torsdagen. Steg ett var att övertyga aktieägarna, nu återstår att övertyga också de som köpt bolagets obligationer.

– Om vi inte får obligationslånen förlängda så har vi problem i verksamheten, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Oscar Engelbert, vd för fastighetsbolaget Oscar Properties.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 2

Oscar Properties har i Stockholm blivit synonymt med mondän elegans i djärv arkitektur.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

Oscar Engelbert, vd för fastighetsbolaget Oscar Properties.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1
Oscar Engelbert, vd för fastighetsbolaget Oscar Properties.
Oscar Engelbert, vd för fastighetsbolaget Oscar Properties. Foto: Malin Hoelstad

Utåt sett var inramningen nästan som förr. I ett showroom ett stenkast från Humlegården mötte härliga visionsbilder från Oscar Properties skyskrapor i Stockholm.

Men detaljer som pappmuggar i stället för chict porslin samt vatten ur en vanlig automat, inte det italienska mineralvattnet San Pellegrino, vittnade om att Oscar Properties tvingats dra åt svångremmen.

– Det är självklart så att vi har ett tufft läge. Vi har inte varit tillräckligt bra på kostnadskontrollen, haft fördyringar, bland annat för att bli klara i tid. Men nu hanterar vi det med att lägga ned byggbolaget och ställa in utdelningen på preferensaktier. Totalt sparar vi 124 miljoner per år – pengar vi behöver för att genomföra våra projekt, säger Oscar Engelbert.

Annons
Annons

Det brådskar med åtgärder. Inom kort måste en kvalificerad majoritet av obligationsinnehavarna rösta ja till att flytta fram inlösen av deras obligationer hela två år, från september 2019 till september 2021 – annars varnar revisorn Ingemar Rindstig för att hela verksamheten är hotad.

De aktieägare som en efter en släntrade in på Linnégatan var också väldigt sammanbitna. Sedan två år har de sett kursen rasa från över 90 kronor till bara 6 kronor, och nu var dessutom media portat från årsstämman på grund av det allvarliga läget.

När vi har projekt igång så försörjer det verksamheten. Det går att låna på de projekten.

– Det är oerhört viktigt att förmå preferensaktieägarna att konvertera till stamaktier eftersom Oscar Properties inte längre har den volym och kropp som vi hade för några år sedan. Vi har inte längre 1 200 bostäder i produktion. Vi är ett litet bolag nu och måste anpassa oss efter det, säger Oscar Engelbert till SvD efter stämman som gav mandat att sondera utbyte av preferensaktier mot B-aktier.

Som väntat valdes den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman in som styrelseordförande med ett arvode på 500 000 kronor årligen. Norman gav dock inga intervjuer.

Förutom vd Oscar Engelbert själv – som har ersättningar kring 5 miljoner totalt – är det nu en helt ny styrelse där även Therese Agerberth, Stefan De Geer och Ulf Nilsson tar plats.

Hur ska ni överleva?

– Det handlar om att diversifiera verksamheten och det har vi gjort, svarar Oscar Engelbert.

Han nämner bland annat en begynnande satsning på flerbostadshus i mindre städer.

Annons
Annons

Oscar Properties har i Stockholm blivit synonymt med mondän elegans i djärv arkitektur.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

– När vi har projekt igång så försörjer det verksamheten. Det går att låna på de projekten, säger Oscar Engelbert.

Oscar Properties har i Stockholm blivit synonymt med mondän elegans i djärv arkitektur.
Oscar Properties har i Stockholm blivit synonymt med mondän elegans i djärv arkitektur. Foto: Tomas Oneborg

Men att just nu inte ens 200 bostäder är i produktion innebär att bolaget har väldigt lite att sälja. Hoppet står till att kunna introducera Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden i år, men först kräver Stockholms stad upp till 675 miljoner kronor för marken, detta med tillträde senast den 3 juni.

Du räknar med att kunna låna upp pengarna till marken för Gasklockan?

– Ja, jag räknar med att starta projektet under senare delen av 2019.

Är finansieringen av marken till Gasklockan klar?

– Det kan jag inte kommentera.

Alla på stämman var nog oroliga över sina investeringar.

Klart är att Oscar Properties omgärdas av osäkerhet. Bolaget som i Stockholm blivit synonymt med mondän elegans i djärv arkitektur gjorde en förlust 2018 på över 400 miljoner kronor och måste snabbt hitta nya intäkter.

Men Oscar Engelbert har självförtroendet intakt.

– Vi har fortfarande strax över en miljard i eget kapital.

SvD kunde på torsdagen avslöja att Oscar Properties dotterbolag Uppfinnaren 1 tagit en nedskrivning på 260 miljoner kronor.

Oscar Engelbert menar att jättenedskrivningen i Skurusundet avser dotterbolagets framtida vinstmöjlighet och att det därför inte påverkar koncernens balans- eller resultaträkning 2018.

På plats under årsstämman var också Sverre Linton, jurist vid Aktiespararna. Han resonerar att ”det skulle nog underlätta tillträdet av Gasklockan om man har lyckats lösa förlängningen av obligationslånen”.

– Det är uppenbart att det nu kan bli ett par avgörande veckor och månader för Oscar Properties, säger Linton som ändå beskriver årsstämman som ”lugnare än väntat”.

– Många räknade med ett gäng irriterade preferensaktieägare, men det var främst en av dem som ställde frågor, säger Linton.

– Alla på stämman var nog oroliga över sina investeringar. De frågade också om varför Norrmalmsprojektet Karl Staaff har funnits med i redovisningarna trots att det inte finns någon mark, berättar Sverre Linton.

Enligt vd Oscar Engelbert är det ett rent misstag att ”Karl Staaff” stod kvar i årsredovisningarna 2016, 2017 och 2018.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons