Annons

Ödestimmar för Trumps vårdreform

Talmannen i USA:s representanthus Paul Ryan efter möte med Donald Trump i Vita Huset.
Talmannen i USA:s representanthus Paul Ryan efter möte med Donald Trump i Vita Huset. Foto: Evan Vucci/TT

USA:s president Donald Trump håller på att genomföra ett alternativ till Obamacare – American Health Care Act. Men för Trump ser det tungt ut. En källa inom republikanerna uppger för CNN att röster saknas för att genomföra reformen.

Under strecket
Publicerad

Trots att talmannen i USA:s representanthus, Paul Ryan, har begett sig till Vita huset för att meddela Donald Trump att de inte har tillräckligt många röster så säger Vita husets pressekreterare Sean Spicer att omröstningen forfarande kommer att ske klockan 15:30 lokal tid.

En källa inom det republikanska partiet säger till CNN att Paul Ryan har visat Trump siffrorna, och frågat vad man ska göra för rösterna är inte tillräckliga.

– Vi har lovat det amerikanska folket att vi ska riva upp och ersätta den här icke fungerande lagen eftersom den har kollapsat och sviker familjer. I morgon fortsätter vi, sade Paul Ryan sent igår kväll. Han svarade dock inte på frågan om huruvida det fanns tillräckligt många röster för att få igenom den nya reformen.

Källan fortsätter med att säga att ”saker inte går åt rätt håll” och att ”det inte är bra, inte bra alls”.

Trump hade mött hårt motstånd från ett antal republikaner och fått starkt motstånd från demokrater. ”Det här är exakt vad representanthusets ledarskap oroade sig för kunde hända”, säger källan, som inte vill spekulera i vad som händer härnäst, men säger att mötet mellan Paul Ryan och Donald Trump skulle bli ett avgörande möte.

Annons
Annons

Även om motionen går igenom representanthuset måste den fortfarande godkännas av senaten, där republikanerna bara har en liten majoritet.

Trump hade skickat Vita husets budgetchef Mike Mulvaney till ett extrainsatt möte med republikaner i representanthuset i går kväll. Mulvaney gav budskapet att om den nya sjukförsäkringsreformen inte röstas igenom är det Obamacare som kommer att gälla även i fortsättningen.

– Om förslaget av någon anledning blir nedröstat kommer vi att gå vidare med andra frågor på dagordningen, så som skattereformer, säger republikanen Chris Collins, en av Trumps närmaste allierade.

Trump har under den senaste veckan försökt övertyga det så kallade frihetsutskottet – en samling republikaner i kongressen – som anser att den nya motionen fortfarande påminner för mycket om Obamacare. Frihetsutskottet består av 37 republikaner – röster Trump behöver eftersom demokraterna står enade bakom Obamacare. Presidenten behöver förmodligen 21 extra röster för att få igenom lagförslaget.

Att riva upp Obamacare var ett av Trumps främsta vallöften. Om reformen inte röstas igenom blir Obamacare, eller Affordable care act, som den egentligen heter, bli kvar. På fredagen fick Trump frågan vad som kommer att hända om han inte samlar tillräckligt många röster.

– Vi får se vad som händer, sade Trump då.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons