Annons

Därför storsatsar SD på bortglömda valet

Det frenetiska tempot i svensk politik visar inga tecken på att avta. SvD:s politikredaktion går igenom de avgörande händelserna att hålla koll på i höst – och förklarar varför de är viktiga. En ödesvecka väntar för liberalkonservatismen, liksom slutstriden i en bitter partiledarstrid.

Under strecket
Publicerad
Foto: Sebastian Kahnert/AP/Emma-Sofia Olsson/Maja Suslin/TT

Sylvi Listhaug.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

1 / 10

Foto: Sebastian Kahnert/AP/Emma-Sofia Olsson/Maja Suslin/TT

Stortingsval i Norge – skräms med svensk asylpolitik

Sylvi Listhaug.
Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

11 SEPTEMBER Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug reste till Rinkeby och ”gjorde en Trump” – skrämde sin landsmän med svensk asylpolitik. Till skillnad från Sverigedemokraterna saknar FrP högerextrema rötter och partiet samregerar med Höyre, de norska Moderaterna. Statsminister Erna Solberg kampanjar, som en norsk Angela Merkel, med sig själv som argument: ”Erna er stjerna”.

Hon tävlar mot socialdemokraten Jonas Gahr Støre, och efter många katastrofval för S i Europa är Støres öde viktigt för Stefan Löfven.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

2 / 10

Riksdagen öppnar – Hultqvist kan få sparken

Foto: Henrik Montgomery/TT

12 SEPTEMBER Riksmötets öppnande är oftast en odramatisk högtidsdag – undantaget är 2010 när de nyinvalda Sverigedemokraterna tågade ut ur Storkyrkan i protest mot biskopens tal om rasism. I år är det dagarna efter öppnandet som är intressanta. Alliansen har sagt att man ska väcka misstroende mot Peter Hultqvist, alltså i praktiken ge honom sparken. Men försvarsministern är populär och det här är ett hot som flera borgerliga politiker – och ännu fler debattörer – hoppas att Alliansen ska överge.

Annons
Annons
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

3 / 10

Kyrkoval – experimentverkstad för SD

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

17 SEPTEMBER Det vanligtvis bortglömda kyrkovalet är i år intressant av två anledningar. Dels för att den politiska debatten allt mer kommit att handla om kultur, värderingar och frågor som ”kyrkans politisering”. Dels eftersom flera partier använder kyrkovalet som en experimentverkstad där de kan testa olika kampanjmetoder och se vad som mobiliserar väljare. Inte minst storsatsar Sverigedemokraterna på årets kyrkoval, och hoppas kunna använda det som en språngbräda för det kommande riksdagsvalet: ett framgångsrikt kyrkoval kan bana väg för att SD på allvar ska börja räknas som ett blivande regeringsunderlag.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

4 / 10

Höstbudgeten presenteras – varning för överhettning

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

20 SEPTEMBER Finansminister Magdalena Andersson (S) har hittat ett stort ”reformutrymme”, mycket större än Konjunkturinstitutet rekommenderar, i budgeten för nästa år. Pengar kommer att regna över försvaret, polisen och välfärden, alltså vård, skola och omsorg. Pensionärer får sänkt skatt och det finns ett vallöfte om höjt barnbidrag att infria. Men regeringens stora stimulanser, i kombination med Riksbankens låga ränta, får oppositionen att varna för överhettning – orsakad av valfeber.

Annons
Annons
Foto: Michael Sohn/AP

5 / 10

Tyska förbundsdagsvalet – fingervisning för M och KD

Foto: Michael Sohn/AP

24 SEPTEMBER Är den europeiska socialdemokratin på väg tillbaka och kan den traditionella högern sätta stopp för populistpartiernas frammarsch? Just nu är det många partistrateger som närstuderar opinionsrörelserna i Europas mäktigast nation. Utgången i det tyska förbundsdagsvalet kan ge en fingervisningen om hur det kan gå i det svenska riksdagsvalet nästa år. Skulle förbundskansler Angela Merkel lyckas med konststycket att bli omvald en tredje gång lär krispartierna M och KD snegla extra noga på hennes kampanj.

Annons
Annons
Foto: Erik Simander/TT

6 / 10

C:s partistämma i Malmö – politiska förslag efterlyses

Foto: Erik Simander/TT

28 SEPTEMBER –1 OKTOBER Ska Sveriges populäraste partiledare på allvar kliva fram som en statsministerkandidat? I så fall måste C-ledaren Annie Lööf också börja presentera en politik som väljarna har förtroende för. Trots det senaste årets framgångar i opinionen finns det inte en enda sakfråga där väljarna tycker att C har bäst politik. Här ligger partiet långt efter Socialdemokraterna och Moderaterna. ”Sverige behöver ett nytt ledarskap” är parollen för C-stämman i Malmö, som är partiets högsta beslutande organ.

Annons
Annons
Foto: Maja Suslin/TT/ Janerik Henriksson/TT/ Magnus Hjalmarson Neideman

7 / 10

M-stämmor – ödesvecka för liberalkonservatismen

Foto: Maja Suslin/TT/ Janerik Henriksson/TT/ Magnus Hjalmarson Neideman

1 OCH 12–15 OKTOBER Är det över? Det här är en ödesvecka för den svenska liberalkonservatismen och för Moderaterna, som har dominerat svensk borgerlighet i 40 år. Först väljs den nya partiledaren, som måste formulera sitt svar på hur Moderaterna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Strax efteråt samlas partiet till ordinarie stämma, för att enas bakom en rad nya politiska förslag som ska lyfta före valet. I Sifos väljarbarometer för augusti låg Moderaterna sju procentenheter under sitt valresultat.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekstromer/TT

8 / 10

KD:s riksting i Uppsala – färgstarka utspel väntar

Foto: Jonas Ekstromer/TT

20–22 OKTOBER Kristdemokraterna har varit under riksdagens fyraprocentsspärr i samtliga Sifomätningar i år. Med mindre än ett år kvar till valet börjar det bli hög tid för partiledaren Ebba Busch Thor att vända utvecklingen. Så räkna med färgstarka utspel under partiets riksting – som i år går av stapeln i KD-ledarens hemstad. Räkna också med en tuff kamp om platserna till partiets högsta ledning, där såväl EU-parlamentarikern Lars Adaktusson som Linköpings kommunalråd Sara Skyttedal vill ta plats.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

9 / 10

L:s landsmöte i Västerås – slutstrid mellan Björklund och Ohlsson

Foto: Henrik Montgomery/TT

17–19 NOVEMBER Den eviga partiledarstriden mellan Jan Björklund och utmanaren Birgitta Ohlsson ska till sist få sin upplösning. Ohlsson vill se en socialliberal kursomläggning i Liberalerna, vilket skulle kunna öppna dörren för en mittenregering efter nästa val. Men mycket talar för att kravliberalen Björklund går segrande ur striden – precis som han gjort i varje intern maktkamp sedan han tillträdde som partiordförande för tio år sedan. I så fall lämnar Birgitta Ohlsson svensk politik, har hon meddelat.

Annons
Annons
Foto: Johan Nilsson/TT

10 / 10

SD:s landsdagar i Norrköping – fyllda av självförtroende

Foto: Johan Nilsson/TT

23–26 NOVEMBER Finalen för höstens kongressparad är Sverigedemokraternas landsdagar. I det frenetiska tempot i svensk politik vet ingen vad som är viktigt i november, men Moderaternas byte av partiledare påverkar; det är ju från M som SD hämtat de flesta nya väljare. ”Det är inte säkert att det är bra” sa Jimmie Åkesson om AKB:s avgång.

Men SD är just nu Sveriges näst största parti och landsdagarna kommer att präglas av självförtroende – trots att alla andra partier avvisar samarbete med SD i regeringsställning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons