SvD Perfect Guide
Annons

Odlingstips för balkongen

Foto: Mats Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Gröna klätterväxter, väldoftande kryddor eller ståtliga solrosor? Här tipsar floristen Johan Munter om fem växter som funkar fint på balkongen.

Text: Sophie Tisell - 8 maj 2020
Foto: Alamy

Intresset för odling har slagit i taket under de senaste veckorna, då många tillbringar mer tid än vanligt i hemmet. Och i takt med att soltimmarna blir fler är det äntligen dags att fylla balkongen i stan med växter, kryddor och vackra blommor. 

– Eftersom alla håller sig hemma i vår är det ett ypperligt tillfälle att verkligen satsa på växter man behöver ägna lite tid åt, säger floristen Johan Munter, som driver och äger blombutiken Floristkompaniet i Bibliotekstan. Här ger han Svenska Dagbladets läsare  sina fem bästa tips på växter man kan odla på balkongen.

1. Tid för fröer

Foto: Alamy
Annons
Annons
Foto: www.alamy.com
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Har man varit nyfiken på att odla från fröer är 2020 verkligen rätt år för det. Det är en trend som vi faktiskt har tid för nu. Till exempel tycker jag att man kan testa på att odla solrosor. Om sköter dem rätt så växer de så det knakar. Ett tips är att vattna mycket när solen ligger på. Och att öka krukstorleken över tid. Börja småskaligt, genom att så fröer i ett gammalt mjölkpaket eller en pappersmugg, så kan man vid ett senare tillfälle dela upp dem till större plantor. 

2. Satsa på citronträd

Foto: www.alamy.com

– Jag tycker att det är roligt med citronträd, ja, citrusträd  över huvud taget faktiskt. De är tåligare än vad man tror och så är det kul att man faktiskt får riktiga frukter som man kan skörda och äta. Står de i solen blir de till och med riktigt goda. Antingen köper man ett träd eller så odlar man från en kärna om man har tid på sig. Här kan det faktiskt vara värt att investera i ett träd, de klarar sig bra och håller sig fina länge. När säsongen är slut måste trädet flytta in i hemmet eftersom de inte klarar sig ute under vintern. 

3. Smakrik odling 

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons
Foto: www.alamy.com
Foto: www.alamy.com

– Det är alltid trevligt att odla något ätbart, som örter. Det finns många bra att få tag i. Däremot ska man undvika de örter man köper i matbutiken, de är odlade på ett sätt som gör att de inte klarar sig så länge. Istället ska man köpa mer robusta, större plantor som klarar sig hela sommaren. Det härliga med kryddor är att ju mer man plockar och använder desto finare och bättre växer de. En personlig favoritört är timjan. Det finns många olika att välja mellan – men citrontimjan är väldigt trevlig. Tänk på att anpassa kryddan efter förutsättningarna på just din balkong. Till exempel klarar sig basilika i skuggan medan rosmarin mår bäst av lite mer sol. 

4. Slingrande superväxt

Foto: www.alamy.com

– Klockrankan är en rolig slingerväxt som växer mycket och snabbt. Den växer hela sommaren och får först i augusti eller under den tidiga hösten sina blommor, som kan vara antingen lite violetta i färgen eller helt vita. Klockrankan ser ganska tråkig ut när man köper den, då är den bara är ett skott, men planterar man den med lite jord och är noggrann med vattningen kan den växa hur mycket som helst. Den kan faktiskt bli upp emot sex till sju meter, man får ha lite koll så att den inte växer över på grannens balkong. Det är en ettårig växt, men den kostar inte jättemycket så det kan vara kul att testa över sommaren.

5. Pelargon-utmanaren

Foto: www.alamy.com

– En blomgrupp jag tror mer och mer på är begoniasläktet. Begonian är en klassisk gammal hederlig blomma, som de flesta äldre människor i Sverige känner igen, men som kanske är ny för den yngre generationen. Det finns olika sorter och varianter men de älskar alla sommaren och solen. De klarar lite halvskugga också – egentligen de flesta väderförhållanden förutom hård vind och ösregn. Därför är de perfekta att ha på balkongen. Det är ett väldigt stort släkte så det är svårt att säga hur växten ser ut, men begonian är generellt sett en färgstark blomma med mörka blad. Pelargonier har varit trendiga väldigt länge nu, men jag tror att begonian är uppe och tar fajten.

Foto: TT och Alamy

Annons