Annons

Offer fick samåka med gärningsman

En man som nästan blivit knivhuggen till döds fick åka fångtransport tillsammans med den man som huggit honom.

Under strecket
TT
Publicerad

Den ovanliga historien – som lokala medier i Gävleborg rapporterar om – börjar med ett stort slagsmål i Gävle i påskas. I samband med bråket blev en man knivhuggen och fick livshotande skador. Den skyldige dömdes av tingsrätten till åtta års fängelse för mordförsök.

Förövaren överklagade domen till hovrätten och målet togs upp i Sundsvall i augusti. Han vistades då på anstalten Salberga i Sala och fick samåka med en man som plockats upp på anstalten i Karlskoga där han avtjänade ett straff för rån. Den andre mannen var den som blivit knivhuggen i Gävle. Något våld eller hot ska inte ha förekommit under färden.

Först vid stoppet på häktet Saltvik i Härnösand upptäckte personalen att de båda männen skulle till samma rättegång, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

Enligt Kriminalvårdens utredare var det en miss med hovrättens målnummer som gjorde att de hamnade i samma transport. För att något liknande inte ska hända igen föreslås att personalen ska få mer utbildning och att bokningssystemet ska uppgraderas.

I hovrätten skärptes knivmannens straff till tio års fängelse.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons