Annons

Polisen: Dödsoffren i lastbilen var kineser

Teknisk undersökning vid lastbilen.
Teknisk undersökning vid lastbilen. Foto: Hannah Mckay/TT

De 39 personer som i går hittades döda i en lastbil utanför London var kinesiska medborgare, meddelar polisen. Offren tros ha frusit ihjäl.

Under strecket
Annica Lindström, Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad

Polisen har börjat arbetet med att identifiera de 39 kroppar som under natten till onsdagen hittades i en lastbil öster om London. Man varnar dock för att arbetet kan ta lång tid.

Enligt de senaste uppgifterna från polisen rör det sig om 39 vuxna kroppar varav 31 uppges vara män och åtta kvinnor. Mordutredningen som inletts är en av de största i Storbritanniens historia.

– Det här kommer att vara en komplex och lång samt otroligt utmanande process för alla involverade. Men vi kommer inte att sluta innan vi kan ge de anhöriga ett svar om hur deras kära dog, skriver polisen.

Kinesisk ambassadpersonal är på väg till platsen där fordonet stod för att försöka få denna information bekräftad, skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett inlägg på plattformen Weibo.

Lastbilen har flyttas från den plats där den ursprungligen hittades.

– Så att offrens värdighet kan bevaras under hanteringen av kropparna, säger Essexpolisens talesperson Pippa Mills.

Det är än så länge oklart vad som förorsakade kinesernas död. Men lastbilen ska ha haft ett kylrum ombord och enligt källor till den brittiska tidningen the Telegraph ska de 39 offren i lastutrymmet eventuellt ha frusit ihjäl. Enligt uppgifter i brittiska medier ska kylrummet kunna bli – 25 grader kallt.

Annons
Annons

En 25-årig man från Nordirland, som körde lastbilen från belgiska Zeebrugge till Purfleet i England, är gripen och misstänkt för mord. Resan mellan hamnarna tar i vanliga fall mellan nio och tolv timmar.

Det är oklart om mannen visste om vad som fanns i containern och om det var han som larmade ambulanspersonalen till platsen. Mannen ska ha lämnat lastbilen strax innan ambulanspersonalen kom till platsen för att sedan upptäcka vad som fanns i containern.

Bulgariens utrikesministerium sade tidigare att lastbilen registrerats i Varna som ligger på Bulgariens östkust. Registreringen gjordes 2017 och sedan dess ska bilen inte ha återvänt till Bulgarien. Enligt registret ägs den av ett irländskt bolag som ägs av en irländsk kvinna.

Själva containern, där kropparna hittades, ägs av ett bolag som har ett kontor i Dublin, men som är registrerat på Nordirland.

Polisen på Nordirland har gjort en husrannsakan på tre olika adresser. Myndigheterna jobbar också med att identifiera grupper med koppling till organiserad brottslighet som kan ha spelat en roll i det här specifika fallet. 

Utöver mordutredningen har en separat utredning startats. I den fokuserar myndigheterna på om grupperingar med kopplingar till organiserad brottslighet har spelat en roll då mängden migranter till Storbritannien ökat den senaste tiden.

Enligt brittiska National Crime Agency, som arbetar mot organiserad och ekonomisk brottslighet, har antalet människor som smugglas till landet i containrar och lastbilar ökat under det senaste året. Myndigheten har varnat för en "ökad användning av högriskmetoder vid hemliga inresor".

Annons
Annons

I takt med att gränsbevakningen har stärkts i hamnar i Frankrike har Belgien blivit attraktivare för människohandlare. Tidningen The Telegraph beskriver Belgien som den nya fronten i kampen mot människosmuggling.

I nuläget tror polisen att containern kommit till England via den belgiska hamnen Zeebrugge. Det är en frakt- och containerhamn. Bevakningen i hamnen har inte varit lika hård som på den franska sidan, enligt The Telegraph.

Det brittiska inrikesministeriets tidigare chef för migration, David Wood, säger att rutten har varit ovanligt och att hamnarna i både Zeebrugge och Portfleet inte är väldigt rustade för migrationskontroller.

– Av allt att döma skulle det alltså vara en ganska tydlig rutt för organiserad brottslighet, säger Wood till BBC enligt The Guardian.

Samma dag som fyndet av de 39 döda i Grays upptäcktes nio personer i den bakre delen av ett lastbilsfordon som färdades på en motorväg i grevskapet Kent, söder om London. Personerna var vid liv och kommer att lämnas över till migrationsmyndigheten.

Det är inte första gången många människokroppar hittas i en lastbil i England. I juni 2000 hittade man 58 kinesiska migranters kroppar i en lastbil i hamnstaden Dover. En holländsk lastbilschaufför dömdes för mord. Det rapporterar BBC.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons