Annons

”Ohederligt att lova egen läkare redan 2021”

Med en befolkning på cirka 2,4 miljoner som Region Stockholm har just nu behövs det lite drygt 1 600 heltidsarbetande disktristläkare. Men i dag finns bara motsvarande knappt 900 heltidsarbetande allmänläkare i Stockholm.
Med en befolkning på cirka 2,4 miljoner som Region Stockholm har just nu behövs det lite drygt 1 600 heltidsarbetande disktristläkare. Men i dag finns bara motsvarande knappt 900 heltidsarbetande allmänläkare i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det kommer inte att gå och det vet den blågröna majoriteten i Region Stockholm – det är orealistiskt att utlova en fast läkarkontakt till alla redan om två år. Det anser såväl arbetsgivare som fackliga organisationer och specialistföreningar inom primärvården i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

SvD rapporterade nyligen om löftet från det blågröna styret i Region Stockholm om att alla stockholmare ska kunna kräva att få lista sig hos en namngiven läkare, som man sedan kan vända sig till vid alla vårdkontakter. Det ska införas från slutet av 2021, alltså om knappt två år.

– Nu ska det bli av. Vi får använda både piska och morot för att se till att det införs då, förklarade sjukvårdsregionsrådet Anna Starbrink (L).

Men det har retat upp primärvårdens arbetsgivare i form av både offentliga och privata aktörer som Capio och Praktikertjänst, de berörda fackliga organisationerna och flera specialistföreningar. De säger i ett brev till majoriteten att den nya primärvårdsstrategin som ska spikas på tisdag är fullständigt orealistisk.

– Vi delar visionen om en fast läkarkontakt för alla. Men att ge ett sådant löfte utan att skicka med några nya resurser eller att man har löst frågan om att få fram tillräckligt med allmänläkare är direkt ohederligt, säger Ylva Sandström, ordförande i Stockholms distriktsläkarförening.

Annons
Annons

Ett mål sedan husläkarreformen klubbades i riksdagen på 1990-talet är att varje distriktsläkaren ska ha högst 1 500 patienter på sin lista. Bakom det finns en uträkning att läkarna inte hinner ha fler listade om de ska vara tillgängliga för patienterna.

Men på snart 30 år har man inte lyckats nå målet i någon region i Sverige. I Stockholmsregionen ligger snittet på ungefär en läkare per 2 700 patienter. Det är den främsta orsaken till att det är svårt att nå fram och få tid för läkarbesök på vårdcentralerna.

Med en befolkning på cirka 2,4 miljoner som Region Stockholm har just nu behövs det lite drygt 1 600 heltidsarbetande disktristläkare. Men i dag finns bara motsvarande knappt 900 heltidsarbetande allmänläkare i Stockholm.

I åratal har politiker från nästan alla partier sagt att man vill satsa på den nära vården, alltså primärvården med alla vårdcentraler. De ska avlasta akutsjukvården är det tänkt. Men pengarna har uteblivit.

De senaste tio åren har mellan 8,5 och 9 procent av hela sjukvårdsbudgeten i Region Stockholm gått till vårdcentralerna. I år får de inte ens täckning för inflation och löneökningar. Extrapengar går i stället till rehabilitering och till att betala närakuter och nätläkare.

– Det gör mig så frustrerad. Det saknas läkare och vi får inga nya resurser, men nu säger de blågröna att alla ska få en fast läkare ändå. Men den läkaren kommer inte ha tid för alla patienter, det blir en reform på pappret. Folk kommer att bli missnöjda och arga, men inte på Anna Starbrink utan på oss för att vi inte sköter vårt jobb, säger Ylva Sandström.

I protestnoten till politikerna påpekas noga att alla delar visionen om att alla ska få en fast läkarkontakt, en namngiven läkare man kan vända sig till. Men i strategin görs allt i bakvänd ordning.

– Mer resurser måste fram och man måste satsa mycket mer på utbildning om man ska få tag i de nya allmänläkarna. Det kommer att ta sin tid, men på fem år kan vi kanske klara löftet. På knappt två år är det helt omöjligt, säger Ylva Sandström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons