Annons

Orderingången nästan halverad för AB Volvo

Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och Volvos vd Martin Lundstedt under AB Volvos årsstämma i Göteborg.
Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och Volvos vd Martin Lundstedt under AB Volvos årsstämma i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vinsten stiger fortfarande men orderingången rasar nu ordentligt för lastbilsjätten Volvo.

– Marknaden hade väntat sig en mindre inbromsning i orderingången, säger Maria Landeborn, aktieanalytiker på Danske Bank.

Under strecket
Omni, SvD
Publicerad

Utställning utanför konserthuset vid Götaplatsen i samband med AB Volvos årsstämma

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1

Utställning utanför konserthuset vid Götaplatsen i samband med AB Volvos årsstämma

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1

Volvos högsta chef uttrycker sig i positiva ordalag:

– Vi tycker att det här är ett starkt kvartal , vi har successivt anpassat vår verksamhet för en vikande situation i Europa och Nordamerika, både lastbilsverksamheten och övriga verksamheten, säger vd Martin Lundstedt till TT.

– Trots det presenterar vi ett rörelseresultat på elva miljarder kronor, och inte minst lastbilsverksamheten ökar sin marginal.

Han säger också att AB Volvo fortsätter att satsa på innovation och passerar 1 miljon uppkopplade fordon.

– Det är ett bra kvartal.

Utställning utanför konserthuset vid Götaplatsen i samband med AB Volvos årsstämma
Utställning utanför konserthuset vid Götaplatsen i samband med AB Volvos årsstämma Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 10,1 miljarder kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 9,7 miljarder kronor för samma period förra året.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 9,6 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

Annons
Annons

Intäkterna steg till 98,7 miljarder kronor, jämfört med 92,3 miljoner kronor ett år tidigare.

Samtidigt faller orderingången ordentligt för lastbilsverksamheten till 35 700 fordon, jämfört med 65 300 tredje kvartalet i fjol. Även för anläggningsmaskinerna minskar beställningarna, från 16 300 fordon till 14 900.

"Under kvartal 3 fortsatte vi att dra ned på våra produktionsvolymer och ytterligare justeringar kommer att genomföras kommande kvartal", skriver Lundstedt i rapporten.

Under kvartalet har antalet anställda minskat med 1 760 personer.

Maria Landeborn, aktieanalytiker på Danske Bank, är inte lika övertygad:

– Marknaden hade väntat sig en mindre inbromsning i orderingången. Det blir intressant att se vad verkstadsbolagen har för framåtblickande åtgärder. Man visar att man minskat kostnaderna genom att skära ner på personal, säger hon till SvD.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att resultatet är klart godkänt, men att Volvos rapport är en klar signal på att de sämre tiderna nu är här:

– Men det finns ändå en del i rapporten som visar på styrka och på att man är väl positionerad för sämre tider. Man håller uppe rörelsemarginalen . Volvos aktie har inte alls gått lika bra som andra industribolag har gjort. Det talar för att det finns utrymme för en liten uppgång om marknaden tar fasta på lönsamheten och kostnadsminskningarna, säger Frida Bratt.

AB Volvo berättar också att man skapar ett nytt affärsområde, Volvo Autonomous Solutions. Nyheten släpptes strax innan Volvokoncernens rapport för det tredje kvartalet.

Syftet är att öka takten i utvecklingen och försäljningen av självkörande teknik till kunder i gruvindustrin, hamnar och för godstransport mellan logistikcenter, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons