Staffan Meurling, professor i barnkirurgi, var anser att ”doktor Hakim” är direkt olämplig som operatör.
Staffan Meurling, professor i barnkirurgi, var anser att ”doktor Hakim” är direkt olämplig som operatör. Foto: Simon Rehnström och SvD

Kirurgprofessor bestört – “Barnen kan få men för livet”

”Doktor Hakim” är dömd upprepade gånger för olaglig omskärelse av pojkar. Flera har drabbats av allvarliga komplikationer. SvD konfronterar den ökände ”köksbordskirurgen” när han dyker upp för att operera ännu en pojke.

Uppdaterad
Publicerad

Allt som behövs är en adress så kommer han. Ingreppet kostar 2 000 kronor inklusive bedövning.

– Jag har gjort detta tusentals gånger och det har aldrig hänt någonting, försäkrar ”doktor Hakim” när SvD:s reportrar ringer och utger sig för att vara föräldrar till en liten pojke som ska omskäras.

Några dagar senare dyker han upp på den angivna adressen på Södermalm i centrala Stockholm. Med sig har han en grå kabinväska.

När SvD:s reportrar konfronterar mannen, som är en av fyra illegala omskärare som SvD identifierat, nekar han först till att han utför ingreppen. Till slut erkänner han, säger sig vara läkare och visar upp ett medlemskort i Sveriges läkarförbund. 

Efter reklamen visas:
Här konfronterar SvD en av 'köksbordskirurgerna'

Men ”doktor Hakim”, som kommer från ett land i Mellanöstern, har ingen svensk läkarlegitimation. I början av 2000-talet beviljade Socialstyrelsen honom ett tillstånd att utföra omskärelser av pojkar under två månaders ålder. Några år senare drogs tillståndet in efter flera anmälningar från sjukvården om att barn som han gjort ingreppet på drabbats av allvarliga komplikationer.

Det finns ingen läkare i Sverige som är bättre än mig.

I Socialstyrelsens utredning framgår det att samtliga barn som anmälningarna gällde var äldre än två månader, vilket betyder att de endast skulle ha fått omskäras av legitimerade läkare.

I skälen till beslutet går också att läsa att ingreppen i vissa fall inte har gjorts på rätt sätt.

– Jag gör det professionellt. Det finns ingen läkare i Sverige som är bättre än mig, säger ”doktor Hakim” när vi står på gatan framför en port i centrala Stockholm.

Annons

Han förklarar att det ibland kan uppstå ”mindre komplikationer”, men aldrig några allvarliga.

Fatima, som egentligen heter något annat, suckar djupt och skakar på huvudet hemma i lägenheten i mellersta Sverige när hon tänker på omskärelsen av sin son för drygt tio år sedan. Även den gången hade ”doktor Hakim” en kabinväska med sig när han skulle göra ingreppet.

– Han visade ett kort och sa att han var läkare. När vi började diskutera hur operationen skulle utföras märkte jag att han blev nervös, när jag ifrågasatte honom blev han arg och sa att jag skulle bli betalningsskyldig om han inte fick göra omskärelsen, berättar Fatima.

Instrument av den typ som finns i ”Doktor Hakims” kabinväska.
Instrument av den typ som finns i ”Doktor Hakims” kabinväska. Foto: Joakim Ståhl

Hon är utbildad sjuksköterska i sitt gamla hemland och säger att hon har varit närvarande vid, och förberett, många omskärelser av pojkar. Hon tyckte att ”doktor Hakim” betedde sig konstigt.

Annons

– Jag pratade med honom, han försäkrade att han hade tillstånd. Jag litade på honom. Man åtar sig inte en sådan uppgift om man inte vet vad man gör, säger pappan i familjen.

Han svimmade en kort stund. Då blev jag riktigt rädd.

Det som hände under omskärelsen av pojken, som då var ett år och nio månader, finns beskrivet i en polisutredning som SvD har tagit del av.

– Jag tänkte att jag måste filma vad han gör. Att ha det som bevis om någonting går snett, säger Fatima.

I filmen ses pojken ligga på ett soffbord. Han hålls fast av två kvinnor och en äldre pojke. Ettåringen skriker under hela ingreppet. Kvinnorna bär armband och ringar, vilket bryter mot svenska vårdhygienregler. ”Doktor Hakim” bär en klocka på armen, vilket också strider mot reglerna.

Mamman varnar för ”Doktor Hakim”: ”Mitt råd till alla föräldrar är att absolut inte göra detta hemma, gå till sjukhus eller till en laglig klinik.”
Mamman varnar för ”Doktor Hakim”: ”Mitt råd till alla föräldrar är att absolut inte göra detta hemma, gå till sjukhus eller till en laglig klinik.” Foto: Simon Rehnström
Annons

I ett rättsmedicinskt utlåtande som SvD har tagit del av skriver två experter att pojken inte verkar ha fått tillräcklig smärtlindring. Vidare ifrågasätter experterna om operationsinstrumenten är rengjorda på rätt sätt och påpekar bland annat att de ligger på en icke steril bricka – samt att både pojken och kvinnorna som hållit i honom berört operationsområdet efter tvättning.

– Han svimmade en kort stund. Då blev jag riktigt rädd. Jag började gråta och skrika, säger Fatima till SvD.

Barnen är rädda när de träffar läkare och skriker när man ska titta på snoppen.

Enligt henne fick ”doktor Hakim” bråttom från lägenheten efter ingreppet. När Fatima tog bort förbandet från såret, upptäckte hon att en suturnål med tråd satt fast i pojkens penis. Då åkte de till akuten.

Där konstaterade en läkare att pojken var ”smärtpåverkad och mycket rädd efter tidigare trauma”.

– Dagarna efter omskärelsen skrek han dag och natt. Han hade ont när han skulle kissa, säger Fatima.

Efter reklamen visas:
Deras son omskars av 'köksbordskirurgen'

”Doktor Hakim” dömdes för brott mot omskärelselagen och misshandel av pojken. Samtidigt dömdes han för vållande till kroppsskada på två andra pojkar, två bröder – fem och åtta år gamla – som han omskurit i en annan stad.

Annons

I den utredningen framgår att pojkarna fick mycket ont efter ingreppet och inte kunde kissa. Föräldrarna tvingades uppsöka sjukhus flera gånger. Ett år efter ingreppet vittnade pojkarnas mamma om att ”barnen fortfarande är rädda när de träffar läkare och skriker när man ska titta på snoppen”.

– Jag har erfarenhet. Jag är läkare. Jag vill bara jobba som läkare, säger ”doktor Hakim” nu och påstår sig vara orättvist behandlad av myndigheter för att han inte får svensk läkarlegitimation.

Han dömdes till två månaders fängelse som avtjänades med elektronisk fotboja. Tre år senare dömdes han igen för ännu en olaglig omskärelse. Den gången hade han opererat en pojke på en pall i familjens vardagsrum. Barnet fick bestående men i form av ärrbildning på penisen, enligt ett rättsmedicinskt utlåtandet som SvD tagit del av. Straffet bestämdes till dagsböter.

Jag är läkare, inte terrorist eller narkoman, nej. Jag är riktig doktor.

”Doktor Hakim” vill inte avslöja innehållet i den grå kabinväskan för SvD:s reportrar, men berättar vilken typ av utrustning han har tänkt använda denna dag.

Annons

– Jag gör det på samma sätt som jag hade gjort på mina egna barn. En bedövningskräm först. Sedan en injektion med bedövningen Xylocain, det är svensk bedövning, samma som man använder på sjukhuset. Sedan väntar jag fem till tio minuter och pojken känner ingenting.

Injektionsvätskan Xylocain kan inte köpas receptfritt. Mannen medger till slut att läkare med svensk legitimation ordnar fram bedövningsmedlet åt honom.

Instrumentet som han uppger sig använda för att klippa förhuden på barn är, enligt flera kirurger SvD talat med, direkt olämpligt eftersom det är ett ortopediskt instrument avsett för att skära igenom ben.

1/2

Den typ av tång ”doktor Hakim” använder för att klippa av förhud med – avsedd för att skära av ben.

Foto: Joakim Ståhl
2/2
Foto: Joakim Ståhl

Du bryter mot lagen och du har blivit dömd för det här. Kommer du att fortsätta?

– Jag är tvungen. Det är inte synd (haram) eftersom jag är tvungen, upprepar mannen flera gånger och förklarar att det är ett sätt för honom att försörja sig.

Kommer du att fortsätta göra olagliga omskärelser på barn?

– Jag vill bara jobba. Jag är läkare, inte terrorist eller narkoman. Jag är riktig doktor.

Man lämnar inte sitt barn till någon som har så hög komplikationsfrekvens.

Annons

Staffan Meurling, professor emeritus i barnkirurgi, var Socialstyrelsens sakkunnige när ”doktor Hakims” tillstånd för omskärelse av pojkar under två månader drogs in. Han minns fallet väl och reagerar med bestörtning när han hör att mannen fortsätter att göra ingreppen trots att han inte får.

– Han är direkt olämplig som operatör. Jag tror inte att han ger tillräcklig information till föräldrarna. Man lämnar inte sitt barn till någon som har så hög komplikationsfrekvens, säger Staffan Meurling.

Staffan Meurling i sitt hem i Uppsala.
Staffan Meurling i sitt hem i Uppsala. Foto: Simon Rehnström

Enligt honom utsätter ”doktor Hakim” pojkar som han gör omskärelse på för stora risker.

– Om han använder smärtlindring med spruta finns risken för allergisk chock, det kan man dö av. Barnen kan även få men för livet om ingreppet inte görs på ett adekvat sätt. Den här mannen borde förstå att han inte ska fortsätta med det här. Jag vet att jag inte ska mecka med bilar för jag är dålig på det. På samma sätt borde han inse att han är dålig på omskärelse. Dessutom är det han gör olagligt, säger Staffan Meurling.

”Doktor Hakim” skulle ha betalat ett skadestånd till pojken han opererade på ett soffbord i en lägenhet i mellersta Sverige för snart tio år sedan. Men några pengar har familjen ännu inte fått. Föräldrarna säger att det viktigaste för dem är att han stoppas från att skada fler barn.

– Han är farlig. Straffet han fick var ingenting, han fortsätter ju. Vi trodde vi gjorde rätt, vi visste inte bättre. Mitt råd till alla föräldrar är att absolut inte göra detta hemma, gå till sjukhus eller till en laglig klinik, säger mamma Fatima.

”Doktor Hakim” heter egentligen något annat.

Instrument av den typ som finns i ”Doktor Hakims” kabinväska.

Foto: Joakim StåhlBild 1 av 5

Mamman varnar för ”Doktor Hakim”: ”Mitt råd till alla föräldrar är att absolut inte göra detta hemma, gå till sjukhus eller till en laglig klinik.”

Foto: Simon RehnströmBild 2 av 5

Den typ av tång ”doktor Hakim” använder för att klippa av förhud med – avsedd för att skära av ben.

Foto: Joakim StåhlBild 3 av 5
Foto: Joakim StåhlBild 4 av 5

Staffan Meurling i sitt hem i Uppsala.

Foto: Simon RehnströmBild 5 av 5