Annons

5 svenska sommarpärlor: ”Liknar inget annat”

Att semestra på hemmaplan kan vara ett bra alternativ till utlandssemestern – men att hitta rätt är inte det lättaste. Här tipsar SvD:s läsare om sina dolda pärlor i Sommarsverige – med egna bilder.

Under strecket
Publicerad
Foto: Johan LundgrenBild 1 av 2
Foto: Owe NodmarBild 2 av 2

1 / 4

Foto: Johan Lundgren

Frostviken i Jämtland: ”Naturen liknar inget annat i Sverige”

Johan Lundgren: ”Mitt smultronställe är Frostviken i Norra Jämtland eller närmare bestämt Stora Blåsjön. Naturen är underskön och på vissa ställen liknar den ingenting annat i Sverige.

Där har vi bland annat följt med på guidad tur i Korallgrottan, Sveriges längsta grotta. Först en vandring på några kilometer genom trolsk fjällgranskog tills man kommer fram till kalkstensgrottan där man får bereda sig på att krypa och åla, nåja det finns enklare passager också om man så vill. En fantastiskt spännande upplevelse.

Eller så gör man en vandring till Bjurälvsdalen där vattnet format berggrunden av kalksten till märkliga formationer i naturen. Kanske en bäverspaning på Bjurälven kan passa den djurintresserade? Bjur lär vara ett gammalt ord för bäver, och vi såg fem stycken från kanoterna där vi gled fram medan solen sänkte sig. Är man mer äventyrlig av sig kanske det passar att fira sig ner med rep nedför Brakkåfallet och kanske avsluta med ett dopp i det kristallklara vattnet.

Stora Blåsjön är Sveriges fjärde djupaste sjö och här finns storrödingar och öringar om man vill prova sin fiskelycka. Och skulle man inte ha någon fiskelycka just den dagen kan man alltid avnjuta en middag på en äkta italiensk restaurang mitt i byn. Eller fika i Kaffestugan med sina läckra bakverk.

Den tar visserligen nästan en hel dag att ta sig dit, vi bor nämligen själva i Stockholm, men det är definitivt värt resan – vi åker dit i sommar igen.”

Ta sig hit: Bil, eller tåg till Östersund och sedan buss till Stora Blåsjön via Strömsund och Gäddede.

Vad: Äventyr, natur, fiske.

Foto: Owe Nodmar

Blekinges skärgård: ”Mest soltimmar och minst regn runt hela Östersjön”

Owe Nodmar: ”I Karlskronas östra skärgård ligger den lilla ön Ungskär, inte större än några fotbollsplaner. Här i det yttersta havsbandet finns ett trettiotal bostadshus, ett missionshus, en gammal skola och en mängd sjöbodar.

Här har man bland de mesta soltimmarna och minst regn runt hela Östersjön. Ungskär har liksom många andra öar i Blekinges skärgård under 1900-talet genomgått stora förändringar.

Först i slutet av 1600-talet får Blekinges östra skärgård fast befolkning och under senare hälften 1800-talet har fisket sin storhetstid. Som mest bodde ungefär 500 personer på ön. Eftersom barnkullarna är stora byggdes en skola. Väckelserörelsen kom också till Ungskär, och ett litet missionshus byggdes. Där bjuds nu på opera med världsartister.

I början av 2000-talet är det bara några få som bor året runt på Ungskär, och medelåldern är hög. Ön är känd för att den sovjetiske ubåtskaptenen Gusjtjin 1981 körde upp på Torumskäret i Gåsefjärden med ubåten U137, endast några kilometer bort.”

Ta sig hit: Tåg eller bil till Karlskrona, sedan båt ut till Ungskär. Under sommarhalvåret går pendelbåtarna reguljärt.

Vad: Sol, hav, bad.

Annons
Annons
Foto: Carina PerssonBild 1 av 1

2 / 4

Foto: Carina Persson

Abisko i Lappland: ”Upplev två årstider samtidigt – vid de oändliga vidderna”

Carina Persson: Utanför Kiruna, staden som byggdes för ett sekel sedan för att bryta malm och nu flyttas för att fortsätta med det – där finns fjällen som står intakta. De rör sig inte. Att få uppleva snö mitt i sommaren, två motsatta årstider samtidigt, och dagsljus mitt i natten.

Bara det i sig är en njutning och klart värt besöket. Åka slalom eller vandra mil efter mil längs lederna i de oändliga vidderna – det går att kombinera under en och samma resa.

Skogen vid det stora vattnet, Ábeskovvu, är Abiskos nordsamiska namns betydelse. Här finns utsikter som får en att uppleva hur liten man verkligen är. Hur små och futtiga problem man egentligen har. Knappt några ljuskällor från stadsbebyggelse i ett så glest befolkat område. En perfekt plats att studera rymden från. Här har man lyckats förstå en del om norrsken och hur det bildas.

Älvarnas och Torne träsks klara och kyliga vatten – bara att dricka eller bada i. Solen värmer och luften svalkar. Karga, till synes oändliga och tysta platser, förutom vattenbruset. Allt detta omgivet av krokiga dvärgbjörkar och vidsträckta myrmarker med sina små och ätbara guldklimpar inom räckhåll: hjortronen.

Ta sig hit: Nattåg eller bil.

Vad: Vandring, skidor, natur.

Annons
Annons
Foto: Anita PalmqvistBild 1 av 1

3 / 4

Foto: Anita Palmqvist

Skepparslöv i Skåne: ”Bokskogen är en oas”

Anita Palmqvist: ”Min oas och drömplats ligger inte långt från mitt hem. Uddarps strövområde i Skepparslöv utanför Kristianstad är en underbar bokskog med framkomlighet för både barnvagn, rullstol, joggare, och strövandes med eller utan hund.

En bokskog är som en oas. Så fort man kommer in och känner doften av träden och får fylla lungorna med den syremättade luften händer något med kroppen. Lugnet infinner sig och man bara njuter av de ljusgröna lövsalarna!”

Ta sig hit: Bil, eller tåg till Kristianstad och sedan buss till hållplatsen ”Skepparslöv kyrkan”.

Annons
Annons
Foto: Google mapsBild 1 av 1

4 / 4

Foto: Google maps

Hinneskär i Bohuslän: ”Kobben rymmen en hemlighet”

Henrik Tengby: ”Hinneskär, precis söder om fyrplatsen Måseskär i Bohuslän.

En svårtillgänglig liten kobbe som rymmer en hemlighet: På västsidan, som man aldrig kan lägga till vid, finns en liten lagun. Tre meter djup och vattnet byts ut med varje liten våg.

Jag har aldrig varit där samtidigt som någon annan. En ljuvlig liten plats.”

Har du en sommarpärla du vill tipsa om? Skicka ett mejl med en beskrivning och bild till henning.eklund@svd.se.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons