Annons

Ökat våld mot barn bland gängen

Sektionen för grova brott ser en eskalering bland gängen i södra Stockholm just nu.
Sektionen för grova brott ser en eskalering bland gängen i södra Stockholm just nu. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Barn blir springpojkar och utsätts för brutalt våld av äldre kriminella i allt högre utsträckning. Samtidigt sker just nu en våldsupptrappning bland gängen i södra Stockholm.

– Att vi på grova brott får in barn som blivit skjutna, det har varit ovanligt. Men det börjar hända nu, säger polisen Susanne Wikland.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En man dog efter att ha skjutits ihjäl vid en bensinmack i Kungens kurva, polisområde Syd i Stockholm.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ett antal nya oroväckande trender i Stockholm listas nu av polisen – de kriminella konstellationerna blir fler. Enligt polisen pågår en konfliktupptrappning i gängmiljöerna och barn riskerar att bli indragna.

I måndags sköts en 14-årig pojke med flera skott i Stockholmsförorten Kärrtorp, mitt i ett tätbebyggt flerbostadsområde. Pojken överlevde och läget är, enligt polisen, stabilt och han vårdas nu för sina skottskador medan polisen jagar gärningsmän och söker vittnen.

– Utredningen är i full gång, vi jobbar på bred front med både inre och yttre spaning. Vi håller förhör på löpande band och lägger stora resurser på det här, säger Ayman Aboulaich, gruppchef för sektionen för grova brott i område Syd.

Varför pojken sköts och exakt vad som hänt är polisen förtegen om. Men polisområde Syd i Stockholm, som är Sveriges största, berättar att barn, ofta födda under 00-talet, agerar springpojkar åt äldre kriminella.

– Ingen har dött än, men det är nästan alltid en ung man som blir utsatt för någonting av flera andra, säger Susanne Wikland, chef på avdelningen för grova brott i polisområde Syd.

Annons
Annons

En man dog efter att ha skjutits ihjäl vid en bensinmack i Kungens kurva, polisområde Syd i Stockholm.

Foto: Claudio Bresciani/TT
En man dog efter att ha skjutits ihjäl vid en bensinmack i Kungens kurva, polisområde Syd i Stockholm.
En man dog efter att ha skjutits ihjäl vid en bensinmack i Kungens kurva, polisområde Syd i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Läget håller på att trappas upp. Enligt Ayman Aboulaich ser polisen just nu slitningar inom flera grupperingar i de kriminella miljöerna.

– Skjutningarna tyder på vedergällningar och motsättningar, det rör på sig ganska mycket där ute, ofta handlar det om utpressning och skulder, säger Aboulaich.

När en 15-årig pojke sköts till döds vid en pizzeria i Malmö i november förra året inleddes den nationella särskilda satsningen Operation Rimfrost. SvD intervjuade rikspolischef Anders Thornberg strax före jul som då beskrev situationen i Malmö:

– Det är 80 barn som är mellan åtta och 14 år gamla som kan begå personrån, bära vapen och bära narkotika. Åtta till 14 år gamla… De måste möta konsekvenser, skolan måste ta tag i dem, föräldrarna måste ta tag i dem, socialtjänsten och alla vi andra.

Susanne Wikland, känner igen Thornbergs beskrivning men har ingen klar lägesbild över hur många barn det i dag handlar om i Stockholm och polisområde Syd i Stockholm.

– Vi är oroade över att det är springpojkar som utför narkotikaaffärer åt äldre kriminella. De kommer in i de här miljöerna och i deras konflikter, säger hon.

Sektionschefen Ayman Aboulaich säger att det ofta handlar om narkotika:

– Jag kan inte yttra mig i det specifika fallet (skjutningen i Kärrtorp, SvD:s anm) men det kan vara en förklaring till att det börjat krypa ner i åldrarna. De unga får insyn i saker, då kan de ibland uppfattas som hot eller så har de kanske misskött sig och får ta konsekvenserna för det.

Varför skjuter någon ett barn?

– Den logiken som råder är inte den vi är vana vid i övriga samhället, de känslomässiga och emotionella värderingarna som finns kring yngre. Här är det helt andra premisser som gäller, säger Ayman Aboulaich.

Just nu hanteras fyra mord, både dödsskjutningar och knivdåd, av sektionen för grova brott inom polisområdet, enligt polisen.

– Två av dem har nätverkskopplingar. Det är både kriminella nätverk i Syd och även kopplat till Järvaområdet. De här nätverken är inte bara på ett ställe längre, det finns kopplingar lite överallt, säger Wikland.

Polisen arbetar nu med tryck från två håll mot gängmiljöerna. Lokalpolisområdena i Syd, totalt åtta stycken, jobbar lokalt direkt med ungdomar, bland annat med sociala insatsgrupper och brottsförebyggande arbete. Från sektionen för grova brott jobbar man direkt mot de kriminella nätverken.

– Tillsammans ska det bli tryck i hela nätverksmiljön, både ovan- och underifrån, säger Susanne Wikland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons