Annons

Oklart om Sverige kan skydda sig mot spionage

Ingen svensk myndighet har rätt att förbjuda operatörer att köpa telekomutrustning från kinesiska leverantörer, även om det finns en misstanke att den användas för spioneri. I regeringen bollar departementen frågan mellan varandra.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Gripande av Huawei-chef upprör Kina

På torsdagen kunde SvD rapportera om att flera länder har infört förbud för de kinesiska företagen Huawei och ZTE att leverera utrustning till telekomoperatörerna. USA har gått längst med ett totalt stopp medan bland annat Australien och Nya Zeeland har begränsningar i var utrustningen får användas.

Anledningen är en oro för att utrustningen ska användas för spioneri och avlyssning.

I Storbritannien räckte hotet om sanktioner för att Huawei skulle göra en rad eftergifter. Huawei ska ha gått med på krav vad gäller den tekniska utformningen i företagets 5G-nätverk för att få fortsätta sälja till brittiska operatörer.

Annons

I Sverige finns inga motsvarande begränsningar, och alla de fyra svenska operatörerna har utrustning från Huawei i sina nät. Det är oklart om svensk lagstiftning ens ger utrymme att begränsa vilka leverantörer operatörerna väljer.

Post- och telestyrelsen, PTS, är den myndighet i Sverige som reglerar telekomoperatörerna. Men de tar inget ansvar för eventuella risker för spioneri i telekomnäten.

– Vi tilldelar frekvenser men har ingen möjlighet att ställa krav på vem som levererar utrustningen till näten, säger PTS Presschef Peter Ekstedt.

Varken Försvarsmakten eller Försvarets radioanstalt, FRA, har några sådana befogenheter.

– Möjligen skulle vi kunna vara en rådgivande instans, men det är inte vi som fattar ett sådant beslut, säger FRA:s kommunikationschef Fredrik Wallin.

Inte heller Säkerhetspolisen, Säpo, har befogenheter att rakt av förbjuda operatörerna eller andra privata företag att använda utrustning från ett visst företag.

– När det gäller verksamheter som är skyddsvärda, alltså som rör rikets säkerhet, är våra sanktionsmöjligheter att vi kan påtala brister och vi kan även ge råd, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

Foto: Ng Han Guan/AP

I regeringen bollar departementen frågan mellan varandra. Enligt Sofie Rudh, pressekreterare hos justitieminister Morgan Johansson, är det en fråga för näringsdepartementet.

Enligt näringsdepartementet är det dock en fråga för justitiedepartementet.

Justitieminister Morgan Johanssons pressekreterare uppger att han inte kan ge en intervju och svara på ytterligare frågor, eftersom regeringen är en övergångsregering.

Det kan dock vara en ändring på gång som ger myndigheter vissa befogenheter att tvinga operatörer att till exempel ta bort viss typ av utrustning från de mest känsliga delarna av nätverken.

Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor lämnade i förra veckan ett delbetänkande där man föreslår att att de myndigheter som övervakar säkerheten i näten ska kunna utdöma viten om till exempel en operatör inte lyder rekommendationer.

Huaweis Sverigechef Kenneth Fredriksen har tidigare sagt till SvD att misstankarna om spioneri i nät från Huawei är politiskt motiverade och att deras nät är säkra.

– Det finns inga konkreta bevis som underbygger de anklagelserna, sade han.

Annons
Annons
Annons
Foto: Ng Han Guan/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons