Annons

Oklart vad som orsakade tågkrasch vid New York

En kvinna dödades när ett pendeltåg kraschade på stationen i Hoboken utanför New York. Minst 114 människor skadades, många av dem allvarligt. Nu hoppas utredare att tågets registreringsenhet ska ge svar.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Foto: William Sun/APBild 1 av 1
Foto: William Sun/APBild 1 av 1
Foto: William Sun/AP

Det var mitt under rusningstid på torsdagsmorgonen som ett pendeltåg kraschade och dödade en 34-årig kvinna som stod på perrongen på stationen i Hoboken.

Tågkraschen orsakade omfattande skador på terminalbyggnaden och fick delar av taket att rasa in sedan en bärande pelare förstörts.

Vittnen beskriver skrämmande scener när tåget körde genom den så kallade stoppbocken i hög hastighet och kaos bröt ut vid en av de mest trafikerade knutpunkterna i New York-området.

Pendlaren Leon Offengenden, som reste i tågets tredje vagn, säger till CNN att tåget inte sänkte farten när det anlände till stationen.

– När jag tänker tillbaka inser jag att det aldrig saktade ner, det bromsade inte in utan kraschade bara helt plötsligt. Någonting hände uppenbarligen, säger han.

Annons
Annons

En annan passagerare, intervjuad av CNN, konstaterar att det var ovanligt mycket folk på tåget.

– Alla som stod upp flög som vantar vid kraschen. Jag såg många med skallskador och andra som skurit sig. Efteråt var en del panikslagna. Några försökte slå sönder fönstren, säger "Finan".

Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan i Hoboken, som ligger i delstaten New Jersey, mittemot Manhattan på västra stranden av Hudsonfloden.

– Vi har inget som tyder på att detta är något annat än en tragisk olycka, men . . . vi kommer att låta de brottsbekämpande myndigheterna utreda händelsen, sade New Jerseys guvernör Chris Christie vid en presskonferens, intill olycksplatsen.

Poliskällor uppger för NBC News att ett "handhavandefel" låg bakom kraschen, men de betonar att utredningen ännu är i ett mycket tidigt skede.

Lokföraren, som överlevde och fördes till sjukhus, men sedan kunde skrivas ut, samarbetar med utredarna.

Utredarna hoppas att tågets registreringsenhet, som spårar hastighet, inbromsning och annan data, från den bakre delen av tåget ska tydliggöra vad som inträffat, uppger Bella Dinh-Zarr vid USA:s haverikommission National Transportation Safety Board (NTSB). Den tekniska undersökningen av platsen kommer att pågå i sju till tio dagar, uppger hon.

Tågolyckan i Hoboken är den senaste i raden av dödliga tågolyckor i USA. Den värsta under de senaste åren inträffade i maj 2015 när åtta människor dog och mer än 200 skadades, när ett tåg från tågbolaget Amtrak kraschade i Philadelphia.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons