Annons

Oktoberraset det nya normala: ”Får vänja oss”

Räkna med att börsen repar sig under årets sista månader. Det är beskedet från Ekonomistudions fredagspanel, efter att oktober varit den värsta månaden på sju år för USA-börserna. Men framöver kan vi behöva räkna med fler ras, enligt Martin Guri på Kepler Cheuvreux.

– Vi får vänja oss vid detta, säger han.

Under strecket
Publicerad

Maria Landeborn kommenterar utvecklingen på börsen.

Foto: AP, SvD

Maria Landeborn kommenterar utvecklingen på börsen.

Foto: AP, SvD
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Börsen

Ett ras på 6,9 procent på en månad för storbolagsindexet S&P 500 – inte sedan september 2011 har USA-börserna fallit lika snabbt, lika brett. Och detta trots, påpekar Danske Banks sparekonom Maria Landeborn, att kvartalsrapporterna som kommit in varit starka.

– Tittar man på det som rapporterna har visat så är det styrkebesked. Det är fina rapporter med stora vinster, fortsatt ökande försäljning, och så vidare, säger hon i Ekonomistudion.

Men trots det, rasade börsen. Och orsaken, menar hon, är prognoserna framåt.

–Marknaderna hade mycket fokus på om det är vinsttoppen vi ser, är det konjunkturtoppen? Hur mycket ska räntorna upp i USA? Hur går det med handelskriget? Det var mycket som låg till last, säger hon.

Men efter oktobers ras finns flera tecken på att det har vänt uppåt. USA-börserna har pekat på plus tre dagar i rad – och det lär fortsätta på den banan under resten av året, enligt Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvrveux.

– Värderingen har ju kommit ner ett steg, väldigt mycket av de dåliga nyheterna som låg i luften under hösten har man nu prisat in. Härifrån tar man nya tag och tittar framåt mot nästa år, så det ska nog repa sig ganska bra fram mot jul, säger han – och får medhåll av Maria Landeborn.

– Det är möjligt att vi har sett den starkaste vinsttillväxten redan, men jag tror att det fortfarande kommer att vara fin vinsttillväxt framöver, säger hon.

Dock håller Martin Guri upp ett varningens finger för att ras som oktoberraset kan bli ”det nya normala”.

– Det är väldigt mycket pengar i systemet och ibland tar man hem vinster. Och då börjar dominobrickorna falla, säger han, och fortsätter:

– Vi hade en väldigt stark nedgång i början av året också, nästan på 10 procent. Så jag tror att vi får vänja oss vid detta. Ett par, tre gånger om året kommer det gå ner, vilken månad som helst.

Maria Landeborn kommenterar utvecklingen på börsen.
Maria Landeborn kommenterar utvecklingen på börsen. Foto: AP, SvD
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons