Annons

Ola Binis mamma: ”Han är omtumlad och stridslysten”

Ola Bini släpptes ur häktet i Ecuador på torsdagskvällen.
Ola Bini släpptes ur häktet i Ecuador på torsdagskvällen. Foto: Dolores Ochoa/AP

Ola Binis mamma Görel Bini Gustafsson är lättad över att hennes son släppts ur häktet i Ecuador.

– Det känns fantastiskt, även om vi vet att det bara är ett steg i processen, säger hon till SvD.

Under strecket
Publicerad

Sent på torsdagskvällen släpptes den svenske programmeraren Ola Bini ur häktet i Ecuador. Han har varit frihetsberövad i landet sedan i april.

– Jag har varit uppe sedan klockan 02 i natt. Vi pratade med honom vid sextiden, då var klockan 22 i Ecuador och han satt på ett hotellrum, säger hans mamma Görel Bini Gustafsson.

Ola Bini är misstänkt för dataintrång i Ecuador. Han greps 11 april, samma dag som Julian Assange, som han är vän med, lämnade Ecuadors ambassad i London.

– Det känns ju fantastisk att han är släppt. Det skulle egentligen ha skett i dag (på midsommarafton, red anm), men hans advokat ringde upp fängelsedirektören och fick honom utsläppt redan i går, säger Görel Bini Gustafsson.

Han greps på flygplatsen i Quito och landets inrikesminister María Paula Romo har tidigare uppgett att Ola Bini försökt ”destabilisera” landet tillsammans med två ryska hackare.

Ola Bini släpptes efter att han begärt en så kallad Habeas corpus-förhandling, vilket innebär att myndigheterna måste redovisa grunderna för häktningen. Görel och pappa Dag Gustafsson ska flyga ner till sin son den 4 juli.

– Det här är bara ett steg. Nu är han släppt ur fängelset, men de har inte sagt när själva huvudförhandlingen ska vara. Han satt häktad i 90 dagar och vi bokade vår resa för att vi trodde att huvudförhandlingen skulle vara då. Hur det fortsätter vet vi inte än, säger Görel Bini Gustafsson.

Ola Bini får inte lämna Ecuador. Görel Bini Gustafsson säger att hennes son är väldigt glad över att vara frisläppt.

– Han är väldigt omtumlad efter allt. Han har inte haft det bra, men det finns fängelser i Ecuador som är värre. Men Ola är också stridslysten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons