Annons

Ola Rollén använde Hexagons jurist

Hexagons vd Ola Rollén fortsatte att använda mätteknikbolagets skattechef som sitt juridiska ombud när han överklagade sin privata skattetvist med Skatteverket. En tvist som han slutligen förlorade för en vecka sedan.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

Hexagons vd Ola Rollén har i ett antal fall blandat samman sina privata affärer med bolagets. Bland annat har mätteknikbolaget i flera fall stått för kostnader som gäller Ola Rollén privat.

Ett sådant fall är att Ola Rollén har använt Hexagons skattechef Andréa Meyer som ombud när han i flera år tvistat i rätten med Skatteverket som upptaxerat honom med 35 miljoner kronor för åren 2005–2008.

Nu kan SvD avslöja att Ola Rollén fortsatte att använda Andréa Meyer som ombud när han överklagade Kammarrättens dom, som gav Skatteverket rätt, till Högsta förvaltningsdomstolen.

För en vecka sedan beslöt dock Högsta förvaltningsdomstolen att inte ge prövningstillstånd, utan låta Kammarrättens dom stå fast. Därmed förlorade Ola Rollén och tvingas betala den omtvistade skatten.

Annons
Annons

– Denna tvist handlar ytterst om ett anställningsavtal från 2002 som Hexagon erbjöd Ola Rollén när han å tjänstens vägnar flyttade till Storbritannien. Det har funnits ett gemensamt intresse för både Hexagon och Ola Rollén att kunna tillhandahålla relevanta fakta om dessa frågor. Det är därför naturligt att Hexagon tar sitt arbetsgivaransvar, skriver Maria Luthström, chef för investerarrelationer på Hexagon, i ett mejl till SvD.

Tvisten gällde att Ola Rollén spelade ut skattemyndigheter i tre länder mot varandra. Han fick tidigare mer än hälften av sin lön från Hexagons Hongkongbolag, fast han bodde i London. Hos Storbritanniens skattemyndighet yrkade han på att pengarna från Hongkong inte skulle beskattas i Storbritannien.

I Hongkong yrkade han på att inte betala skatt alls. Regionen tar inte ut skatt om arbetet utförs utanför öarna och i Ola Rolléns anställningsavtal stod att hans jobb skulle utföras utanför Hongkong.

I Sverige yrkade han på att få betala den låga skatt som gäller för svenskar som bor utomlands.

Men det svenska Skatteverket ansåg att han skulle betala full skatt här 2005–2008, för att han hade "väsentlig anknytning till Sverige". Hexagon hade nämligen köpt, och lyxrenoverat, en villa åt honom i Saltsjöbaden sydöst om Stockholm. Och Ola Rollén hade segelbåt, bil och fjällstuga i Sverige. Skatteverket fick alltså till slut rätt.

Även i brottmålet i Oslo, där Ola Rollén stod åtalad för insiderbrott, betalade Hexagon två stjärnadvokater i samband med att åtalet väcktes våren 2017. Detta trots att åtalet inte rörde bolaget utan en aktieaffär som Ola Rollén har gjort privat.

– Hexagons styrelse anlitade Hans Strandberg och Olle Kullinger från Advokatfirman Nordia för att inhämta en oberoende granskning av åtalet mot Ola Rollén för att därmed få en sakkunnig juridisk bedömning av brottsmisstankarna som skulle ligga till grund för styrelsens ställningstagande i frågan. Hexagon har inte bekostat Ola Rolléns advokater eller andra rådgivare, skriver Maria Luthström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons