Annons

Birgitta Forsberg:Ola Rollén får både äta kakan och ha den kvar

Ola Rollén klev visserligen ut genom träporten i Oslos vita tingshus som en rentvådd man, men han har blandat ihop sina privata affärer med Hexagons, spelat ut tre skattemyndigheter mot varandra, själv investerat via sitt privata bolag fast han sagt att extern personal skulle sköta det och mot reglerna kört över sin egen skattestruktur på Cypern.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

Tre eniga domare kom fram till att Ola Rollén inte gjorde något olagligt när han handlade aktier i Next Biometrics på börsen samtidigt som han förhandlade om att gå in som storägare i bolaget, till en högre kurs än börskursen. Men Ola Rolléns namn är draget i smutsen eftersom processen, och den tidigare processen mot Skatteverket, har avslöjat hur han i flera andra fall agerat minst sagt kontroversiellt.

* Ola Rollén har blivit god för flera hundra miljoner genom att bygga upp mätteknikbolaget Hexagon till en stjärna. År 2015 bestämde han sig för att starta det egna investmentbolaget Greenbridge. Ola Rollén anställde en vd för Greenbridge, men lät Hexagon betala chefens lön, ge honom en mejladress och sitta på Hexagons huvudkontor i London. Den lön Hexagon betalade ut drogs från Ola Rolléns lön.

Annons
Annons

Slutsats: Ola Rollén har blandat samman sina privata affärer med ett stort börsnoterat företags angelägenheter.

* Hexagons huvudägare Melker Schörling och ett antal av bolagets nyckelpersoner investerade också i Greenbridge. Dessutom gjorde Ola Rollén själv affärerna i Next, fast han sagt att investeringarna via Greenbridge skulle skötas av externt rekryterade personer.

Slutsats: Frågan är var fokus ligger, på Hexagon eller Greenbridge? Och klarar Ola Rollén att sparka en Hexagonchef som investerat i hans privata bolag?

* Ola Rollén fick tidigare mer än hälften av sin lön från Hexagons Hongkongbolag, fast han bodde i London. Hos Storbritanniens skattemyndighet yrkade han på att pengarna från Hongkong inte skulle beskattas i Storbritannien.

I Hongkong yrkade han på att inte betala skatt alls. Regionen tar inte ut skatt om arbetet utförs utanför öarna och i Ola Rolléns anställningsavtal stod att hans jobb skulle utföras utanför Hongkong.

I Sverige yrkade han på att få betala den låga skatt som gäller för svenskar som bor utomlands.

Kort sagt spelade han ut skattemyndigheter i tre länder mot varandra för att sänka sin inkomstskatt. Men det svenska Skatteverket ansåg att han skulle betala full skatt här 2005–2008, för att han hade ”väsentlig anknytning till Sverige”. Hexagon hade nämligen köpt, och lyxrenoverat, en villa åt honom i Saltsjöbaden sydöst om Stockholm. Och Ola Rollén hade segelbåt, bil och fjällstuga i Sverige.

Skatteverket upptaxerade Ola Rollén med 35 miljoner för de fyra åren och i höstas vann verket i rätten. (I sitt försvar använde för övrigt Ola Rollén sig av Hexagons skattechef.)

Annons
Annons

Slutsats: Det är häpnadsväckande att Hexagon låtit sin vd ta ut en stor del av lönen via ett dotterbolag i Asien. En vd borde rimligen få ut sin lön i det land där han eller hon bor – oavsett skattenivå.

* När Ola Rollén flyttade till Hongkong sommaren 2013 höjdes hans grundlön med nästan 30 procent till 22 miljoner, eftersom Hexagon lade de pengar bolaget sparade på lägre sociala avgifter på hans lön. Men då han flyttade tillbaka till Storbritannien våren 2015 sänktes inte Hexagons totalkostnad för Ola Rolléns lön, utan höjdes. Hexagon specificerar inte med hur mycket, men själva lönen höjdes med 13 procent 2015, jämfört med 2014.

Slutsats: Hongkongflytten innebar att vd-lönen höjdes rejält. Nivån sänktes inte då Ola Rollén flyttade tillbaka till London.

* Ola Rollén har av skatteskäl byggt upp en struktur runt sitt privata bolag Iskossala på Cypern. Det innebär att Ola Rollén inte själv ska fatta beslut om bolagets investeringar, utan det ska – formellt sett – andra göra.

Men när Ola Rollén ville köpa aktier i Next Biometrics ringde han direkt till sin bankkontakt. Bankkontakten sa ”oj då” när han fick veta att Ola Rollén själv skrivit under affärerna och Ola Rollén lovade att reda ut det med fondpersonalen.

Slutsats: Regler är till för att följas. Om Ola Rollén vill ha sina miljoner i en skattestruktur måste han följa dess omständliga regelverk, inte ta genvägar.

Inte förrän nu har ägarna – och här finns vi alla via de statliga AP-fonderna – kritiserat Ola Rolléns ”frihetsgrad”. Men de tillägger att de har fullt förtroende för både honom och styrelsen.

Pengar talar. Rädslan för att aktiekursen faller om stjärnan Ola Rollén får sparken har under många år gjort att Ola Rollén lyckats med det omöjliga: att både äta kakan och ha den kvar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons