Annons

Rollén kämpar för sin heder – måste frikännas helt

Teknikbolaget Hexagons vd Ola Rollén riskerar sex års fängelse när insiderrättegången inleds på måndag i Oslo. Men sannolikheten för ett så långt straff är liten. Det menar Petter Gottschalk, professor på handelshögskolan i Oslo, och expert på olaglig insiderhandel.

Under strecket
Publicerad

På måndag morgon inleds rättegången mot Ola Rollén i Oslo tingshus.

Foto: TT och Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

På måndag morgon inleds rättegången mot Ola Rollén i Oslo tingshus.

Foto: TT och Tomas Oneborg
Efter reklamen visas:
Hexagons vd inför rätta
På måndag morgon inleds rättegången mot Ola Rollén i Oslo tingshus.
På måndag morgon inleds rättegången mot Ola Rollén i Oslo tingshus. Foto: TT och Tomas Oneborg

– Det finns ett nästan linjärt samband mellan storleken på den vinst som uppnåtts i en insideraffär och det straff som utmäts. För att komma upp i sex års fängelse bör vinsten ha varit över 200 miljoner norska kronor, säger Petter Gottschalk.

Ser man på den potentiella vinst Ola Rollén kunde ha gjort om hans privata företag Iskossala sålt de drygt 288 000 aktier han köpte i Next samtidigt som han enligt det norska Økokrim hade insiderinformation, är vinsten inte mer än 11,5 miljoner kronor. 

Därmed skulle straffet Ola Rollén riskerar bara vara en bråkdel av maximistraffet.

En ägare som gör något brottsligt kan resa sig upp, men en anställd, som en vd eller koncernchef, faller ofta långt ned och kommer inte tillbaka.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

Innan en dom faller ska emellertid en fem veckor lång rättegång genomföras. Ola Rollén och hans advokater kommer att göra allt vad de kan för att bevisa att Ola Rollén är oskyldig. Men också att Økokrim totalt har missuppfattat hur affären genomfördes och vad som menas med insiderhandel enligt europeisk rätt.

Som vittnen har Ola Rolléns advokater kallat in experter på kapitalmarknadsrätt, som professor Jesper Lau Hansen vid Köpenhamns universitet och den brittiska advokaten David Chivers. Han beskrivs som en av Storbritanniens ledande experter inom företagsjuridik.

Straffets längd är emellertid av mindre betydelse för Ola Rollén. Ska han ha någon chans att fortsätta inom finansvärlden måste han frikännas helt.

– Det är en väldigt stor skillnad på personer som äger företag och de som är anställda. En ägare som gör något brottsligt kan resa sig upp, men en anställd, som en vd eller koncernchef, faller ofta långt ned och kommer inte tillbaka, säger Petter Gottschalk.

I Norge dömdes till exempel finansmannen Kjell Inge Røkke till 120 dagars fängelse för att han mutat en svensk fartygsinspektör så att han kunde få ett båtförarbevis för sin lyxyacht utan att själv ha avlagt provet. 30 dagar av straffet var obetingat och Røkke avtjänade det på Hof fängelse 2007.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Den som ska ta ställning till skuldfrågan i rättegången mot Ola Rollén är domaren Per Fleisje. Han är erfaren jurist som bland annat var domare i mars i år när Skanska stämde det norska banverket för att ett italienskt byggbolag fick ett uppdrag på felaktiga villkor. Skanska fick rätt och 306 miljoner kronor i kompensation.

Vi misstänker att många kommande investerare för närvarande inväntar utfallet av denna rättegång, vilket vi finner högst förståeligt.

Marianne Bender från Økokrim kommer att vara åklagare i Hexagonmålet. I förhållande till Hexagon är det norska biometriföretaget Next, litet. Hexagon har ett börsvärde på 145 miljarder svenska kronor. Next har ett börsvärde på mindre än en miljard norska kronor på Oslo Börs. Men Ola Rolléns privata affärer kan ändå få stor betydelse för Hexagons börskurs.

Flera börsanalytiker anser att det som sker i Oslo tingsrätt kommer att betyda mer för Hexagon än företagets egna siffror i kvartalsresultatet som presenteras på fredagen.

Det är kontentan i flera analyser Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Nyckelfrågan för aktien just nu är vd Ola Rolléns kommande rättegång gällande insiderhandel", skriver Deutsche Bank.

"Vi misstänker att många kommande investerare för närvarande inväntar utfallet av denna rättegång, vilket vi finner högst förståeligt", fortsätter banken.

Morgan Stanley är inne på ett liknande spår:

"Vi skulle förvänta oss att investerare håller åtminstone ett halvt öga på vd Ola Rolléns rättegång om insiderhandel, så vi väntar oss inte att kvartalsresultatet kommer vara någon större katalysator för aktien".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons