Annons

Ola Rollén: ”Känns som jag blivit överkörd av en buss”

Den åtalade Ola Rollén ångrar att han inte var tydligare i ett pressmeddelande. Annars har han inte gjort något olagligt, enligt honom själv. Att spekulera i vad som händer vid en eventuell fängelsedom intresserar honom inte.

Under strecket
Publicerad

SvD träffade på fredagen Ola Rollén.

Foto: Björn Lindahl
Foto: Björn Lindahl

SvD träffade på fredagen Ola Rollén.

Foto: Björn Lindahl
SvD träffade på fredagen Ola Rollén.
SvD träffade på fredagen Ola Rollén. Foto: Björn Lindahl

OSLO. Ola Rollén huttrar. Han är tagen av rättegången men säger sig samtidigt vara glad. Han har gått med på att låta sig fotograferas vid kajplatserna på Aker Brygge, med en efterföljande intervju på pr-byrån i Oslo som han använt sig av under den fem veckor långa insiderrättegången.

Vintern har slagit till i Oslo och solen har nätt och jämnt klättrat över horisonten klockan nio på morgonen. Ola Rollén har för tunna skor och för tunn rock, men säger att kylan gör gott. Rensar upp efter dagarna i rättegångssalen.

– Jag känner mig som om jag körts över av en buss, säger han när vi promenerar mot pr-byråns lokaler.

Rättegången slutade en dag tidigare än beräknat. Ola Rollén och hans fru Maria har varit där varenda dag. Det skulle kunnat tolkas som förakt mot rätten om jag inte deltog hela tiden, förklarar han. Faktum är också att han inte haft något val. Han är skyldig att närvara under brottsmålsrättegången.

Annons
Annons
Foto: Björn Lindahl

På pr-kontoret är vi ensamma. Rådgivaren är bara närvarande i form av en mobiltelefon som antingen är glömd eller spelar in samtalet. Det lämnas elektroniska spår även här.

– Den stora lärdomen jag har fått är att det har förändrat sig otroligt mycket, nu är det ett enormt fokus på det som kallas ”market abuse” och insiderfrågor från myndigheter. Det är på ett helt annat sätt än vad det var för tio år sedan. Med all rätt, för det kommer nya aktörer. Med handelsrobotar, till exempel, hur ska du spöa index? Jo, du måste ta till mer och mer unika drag för att få avkastning.

– Är det något jag ångrar idag är det pressmeddelandet, där vi gick ut och skrev om Greenbridge Partners, säger Ola Rollén.

Foto: Björn Lindahl

Redan här blir det snårigt för en läsare som inte har följt de invecklade turerna kring Rolléns aktieköp i Next Biometrics. Vad han försöker förklara är att de norska myndigheterna – enligt Ola Rollén – missuppfattat händelserna. Ola Rollén hade startat en investeringsfond som han döpt till Greenbridge Partners. Det var från denna fond aktierna i Next köptes den 6 och 7 oktober 2015, alltså bara några dagar innan beskedet kom om nyemissionen i Next Biometrics.

– Det som händer är att den här går ut från Oslo Börs, säger Ola Rollén och lämnar över börsmeddelandet som gick ut den 9 oktober.

Annons
Annons

Där står det att Next ska göra en emission på två miljoner aktier till Greenbridge Partners. Aktiekursen rusar på nyheten. Att någon köpt 284 341 aktier dagarna innan meddelandet, via ett konto i SEB Luxemburg, ser ytterst märkligt ut.

– Det går ett larm från norska Finansinspektionen som frågar SEB i Luxemburg om vem som har handlat dagen innan, säger Ola Rollén.

Banken meddelar att det är Ola Rollén som står bakom aktieköpen, genom sitt cypriotiska investeringsbolag Iskossala. Förklaringen är att Greenbridge Partners inte hunnit etableras. Det var försenat och Rollén använde därför sitt privata investeringsbolag på Cypern för att kunna genomföra affären.

Enligt Rollén skulle den norska Finansinspektionen förstått hur det hängde ihop om de läst flaggningsmeddelandet som gick ut den 3 november 2015, kort efter att emissionen genomförts. Där framgår det att Iskossala handlat som representant för Greenbridge Partners, både vid aktieköpen och vid emissionen. Men Finansinspektionen medgav under rättegången att de inte läst detta meddelande. Därför trodde de något olagligt hade skett när de flera månader senare, i februari 2016, fick höra av SEB att det var Ola Rollén som stod bakom Iskossala.

– Ingen insider mig veterligen, skickar ut ett pressmeddelande där han talar om att han handlat. Redan här hade vi kunnat stoppa det om norska Finansinspektionen hade frågat oss. Men med facit i hand, vi borde aldrig ha skrivit Greenbridge Partners i det första pressmeddelandet, eftersom det inte fanns vid den tidpunkten.

Annons
Annons

Enligt Rollén och hans advokater var det samma aktör både vid aktieköpen och vid emissionen. De anser också att det är helt klart att sådan handel är tillåten.

– Vi skulle skrivit Iskossala, ett bolag inom Greenbridgesfären i börsmeddelandet, säger Ola Rollén självkritiskt.

Utöver det vill han inte medge att han gjort något fel.

Enligt Ola Rollén har inte brottsmålsrättegången mot honom lett till negativa kommentarer från aktieägare i Hexagon.

– Aktiespararna och ett antal journalister har varit kritiska. Men dom som har investerat pengar har inte varit det. Tvärtom, jag har känt ett starkt stöd, säger Ola Rollén. 

Ola Rollén vill inte kommentera om han kommer sitta kvar som vd för Hexagon vid en eventuell fängelsedom. Själv kommer han driva målet så långt det behövs för att frikännas helt.

– En vd ska aldrig ha åsikter om han ska sitta kvar som vd. Det är styrelsens uppgift.

Vad har varit det jobbigast under rättegången?

– Att höra åklagaren beskriva mig som människa. Med ett så tunt åtal som åklagaren hade så var hon tvungen att svärta ned mig som person och skjuta upp ett antal rökpuffar. Det har varit otroligt jobbigt. Bland det jobbigaste jag har varit med om.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons