Annons

Ola Rollén pressades att ändra uppgift i hovrätten

På ena sidan en åklagare som aldrig drivit ett insidermål, på den andra Sveriges kanske mest vältaliga vd. Marianne Bender har det inte lätt mot Ola Rollén. Ändå pressades Hexagonchefen så hårt i Oslos hovrätt att han ändrade sin version från tingsrätten.

Under strecket
Publicerad

Marianne Bender och Bård Thorsen.

Foto: Chris Maluszynski /MOMENT

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Hon stod för Sveriges kanske mest spektakulära häktning.

Foto: Chris Maluszynski /MOMENT

I hovrätten ändrades ett av Rolléns påståenden.

Foto: Chris Maluszynski /MOMENT

Inledningsförhandlingarna är klara – nästa vecka ska vittnen börja höras.

Foto: Chris Maluszynski /MOMENT

Marianne Bender och Bård Thorsen.

Foto: Chris Maluszynski /MOMENT
Marianne Bender och Bård Thorsen.
Marianne Bender och Bård Thorsen. Foto: Chris Maluszynski /MOMENT

Hon fick så att säga Ola Rollén i knäet, Marianne Bender, åklagare vid Ökokrim i Oslo. Egentligen är hon chef för Ökokrims skatteenhet. Men då fallet med Hexagonchefen som köpt aktier privat i det norska bolaget Next Biometrics dök upp blev hon ombedd att ta det – trots att hon aldrig agerat åklagare i något insidermål tidigare.

– De som utrett fallet kommer från insiderteamet, säger hon med armarna i kors vid bordet i ett mötesrum på Ökokrim, ett stenkast från Oslos hovrätt, borgarting lagmansrett.

Bredvid henne sitter hennes skäggprydde kollega Bård Thorsen, som är chef för Ökokrims konkursenhet. Båda är klädda i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörka byxor och svarta skor. Skillnaden är att Marianne Bender har en stor ring med ett antal pärlor på högra långfingret, medan Bård Thorsen har slips. De ser ut som två kollegor i en polisfilm.

Annons
Annons

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Hon stod för Sveriges kanske mest spektakulära häktning.

Foto: Chris Maluszynski /MOMENT
Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

Men trots att Marianne Bender inte drivit något insiderbrottsfall, och Bård Thorsen bara har haft ett för länge sedan, är det inga rookies som miljardären Ola Rollén möter i lagmansretten. Marianne Bender har varit ekobrottsåklagare i elva år och innan dess var hon åklagare hos den norska polisen i fem år och hade hand om brottmål. Bård Thorsen har varit ekobrottsåklagare i 15 år, innan dess var han advokat. Båda är vana vid stora fall.

– Det är stor skillnad mellan Ökokrim och den svenska Ekobrottsmyndigheten. Ökokrim har ett spetsmandat. Vi tar bara saker som är stora och komplicerade, säger Bård Thorsen.

I fjol vann Ökokrim 93 procent av målen. När det gäller insiderbrott så har, sedan 2015, fem av Ökokrims mål lett till fällande domar, medan ett mål där tingsrätten fällde tre av fyra personer ska avgöras av lagmansretten. I de två övriga målen, varav ett gällde Ola Rollén, frikände tingsrätten och det är inte klart hur lagmansretten ställer sig.

Hon stod för Sveriges kanske mest spektakulära häktning.
Hon stod för Sveriges kanske mest spektakulära häktning. Foto: Chris Maluszynski /MOMENT
Annons
Annons

Marianne Bender stod för Sveriges kanske mest spektakulära häktning då hon hösten 2016 häktade fantom-vd:n Ola Rollén, som byggt upp Hexagon från ett litet skruttigt konglomerat till ett världsledande företag inom mätteknik. Medan han satt häktad presenterade han en kvartalsrapport på en telefonkonferens – utan att berätta om häktningen och att han övervakades av polis.

Ola Rollén har inte bara gjort sig känd för att köpa det ena bolaget efter det andra för att införliva i Hexagon, utan för att vara en gudabenådad kommunikatör som enkelt kan förklara komplicerade saker och trassla sig ur analytikers kritiska frågor. Men om någon lyckas ställa honom mot väggen kan han tappa humöret.

I lagmansretten försöker åklagarduon bevisa att miljardären Ola Rollén hade insiderinformation då han köpte aktier i Next hösten 2015. Information som han fick eftersom han samtidigt förhandlade med Nexts vd om att köpa in sig i bolaget via en riktad nyemission. Ola Rollén hävdar att han endast förde sonderande samtal med vd:n, fram till ett snabbt genombrott då nyemissionen kom på plats.

Ola Rollén handlade aktier i Next den 6 och 7 oktober 2015 för klart under 60 kronor, som blev kursen i nyemissionen enligt att avtal som träffades på kvällen den 8 oktober.

Men enligt bandade samtal mellan Ola Rollén och hans mäklare i Singapore visste Rollén att Nexts vd ville ha 60 kronor per aktie i nyemissionen, när han bad mäklaren att köpa aktier till en runt 20 procent lägre kurs via börsen.

"Via en riktad nyemission kommer vi få 13,5 procent av bolaget, och sedan vill vi köpa 7 procent över börsen. Och det är möjligt att 330 000 av de här aktierna kommer vi att få köpa av största ägaren”, säger han på bandet, enligt Dagens Industris referat från tingsrättsförhandlingarna.

Annons
Annons

I hovrätten ändrades ett av Rolléns påståenden.

Foto: Chris Maluszynski /MOMENT

Han säger vidare att han vill köpa aktier upp till ett tak på 50 kronor per aktie, men mäklaren påpekar att det kan trycka upp aktiekursen. Då svarar Ola Rollén, enligt Dagens Industri:

"Alltså, vet du vad. Nej, vi ska vara lite försiktiga. Han vill ha 60 kronor i nyemissionen, för han menar att så fort du försöker köpa kommer den här aktien stå i 80. Det har han ju rätt i, om vi tittar på ordervolymen. Så att innan jag har det avtalet på plats kanske man ska vara lite försiktig med att handla.”

Ola Rollén och mäklaren bestämmer sig för att leta större poster för max 49 kronor per aktie.

Men de tre domarna i Oslos tingsrätt, en jurist och två nämndemän, ställde sig kallsinniga till banden, vittnesmålen och den övriga bevisningen. Ola Rollén, som nekar till brott, frikändes helt. Men Marianne Bender överklagade.

– Hovrätten kan pröva delar av ett fall, men här prövar hovrätten allting på nytt, säger hon.

Fallet tar sex veckor i lagmansretten. Alla vittnen ska höras på nytt. Sju domare, två jurister och fem nämndemän, dömer målet.

I tingsrätten skötte Marianne Bender åklageriet själv, men när Ola Rollén skulle grillas i lagmansretten på Valborgsmässoafton var det Bård Thorsen som stod för förhöret. I sal 251, med parkettgolv, talarstolar i trä och ett enda fönster pressade han Ola Rollén, enligt Dagens Industri.

I hovrätten ändrades ett av Rolléns påståenden.
I hovrätten ändrades ett av Rolléns påståenden. Foto: Chris Maluszynski /MOMENT
Annons
Annons

Inledningsförhandlingarna är klara – nästa vecka ska vittnen börja höras.

Foto: Chris Maluszynski /MOMENT

Bård Thorsen spelade upp ett polisförhör där Ola Rollén sa att ett avtal om att investera i Next var så gott som helt färdigförhandlat och att han måste lämna ett svar om att delta i nyemissionen. När svaret inte gick att skjuta upp längre så köpte han de ifrågasatta aktierna via börsen, bakom ryggen på Nexts vd.

Men i lagmansretten avvisade Ola Rollén sina svar i polisförhöret och skyllde på den psykiska press häktningen innebar: att förhörsledarna ställde ledande frågor, att han i häktet bara fick vatten och bröd, att han lider av en ”vd-sjuka” att alltid prestera ett svar, att förhören pågått så länge att han skulle kunnat säga vad som helst för att komma därifrån, rapporterade DI.

Dessutom ändrade Ola Rollén ett påstående från tingsrätten. I tingsrätten sa han att nyckelfrasen "finalize our discussion", som användes när Ola Rollén bjöd in Nexts vd till ett möte, gällde att han skulle fatta sitt investeringsbeslut i nyemissionen. Men i lagmansretten hävdade han att det gällde en renodlad diskussion om Nexts teknik, enligt DI.

Inledningsförhandlingarna är klara – nästa vecka ska vittnen börja höras.
Inledningsförhandlingarna är klara – nästa vecka ska vittnen börja höras. Foto: Chris Maluszynski /MOMENT

Själva är de båda åklagarna måna om att över huvud taget inte kommentera fallet.

– Då blir det första advokaten gör nästa rättsdag att hålla upp tidningen och säga: ”se här”, säger Bård Thorsen.

Nu är inledningsförhandlingarna klara. På onsdag nästa vecka ska vittnen börja höras och från och med den 27 maj ska åklagarna och Ola Rolléns advokat hålla sina slutpläderingar. Ola Rollén är, liksom i tingsrätten, i rättssalen varje dag. Även den här gången har bolaget utsett en tillförordnad vd, finanschefen Robert Belkic.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons