Annons

Ola Rolléns rättegång blir en historisk nagelbitare

Spänningen stiger inför Ola Rolléns rättegång i Oslo som inleds måndag. Styrelsen och aktieägarna har spelat högt och satsat på att Hexagons vd till slut ska frias. Fälls han vore det en katastrof.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Efter reklamen visas:
Hexagons vd inför rätta
Foto: Tomas Oneborg

Hexagons styrelse med ordförande Gun Nilsson har satsat all prestige på att det norska rättsväsendet ska gå bet på att fälla deras vd i den kommande rättegången. Men det är något som gnager med Ola Rolléns affärer. För när han handlar aktier för nära 40 miljoner kronor privat i det norska bolaget Next så börjar man ohjälpligt fundera på om Hexagons vd faktiskt kan ha lurat dom han köpte aktierna av.

Det är den 6 och 7 oktober 2015 affärerna sker i Next, Ola Rollén storköper aktier för nära 15 miljoner kronor totalt, vilket motsvarar runt 48 kronor per aktie. Under de här två handelsdagarna är handelsvolymerna i Next betydligt större än den totala sammanlagda volymen under de 15 tidigare handelsdagarna. Next, som i likhet med svenska Fingerprint utvecklar sensorer för fingeravtrycksigenkänning, har höga kostnader för forskning och utveckling. Next har det tufft ekonomiskt och tyngs dessutom av att behöva betala 5 procent av sin årliga bruttovinst i royalty till sin huvudägare Ecomnex. Är Ola Rolléns plötsligt heta intresse för just Next en slump?

Annons
Annons

Den 8 oktober, dagen efter Rolléns storshopping i Next, lyckas det norska bolaget få till ett fantastiskt avtal. Avtalet som sluts den 8 oktober innebär att Next lovas 130 miljoner kronor i en nyemission. Men inte nog med det, avtalet innebär att Next slipper den dyra royaltyöverenskommelsen.

Den 9 oktober, när Next meddelar marknaden det dubbla glädjebudskapet, rusar aktien 110 procent. En påse pengar på 130 miljoner kronor är värt mycket, men att slippa royaltybetalningarna är också en rejäl boost. Man kan hävda att värdet av det slopade royaltyavtalet till och med är lika mycket, eller mer värt, än de 130 miljoner kronor som Next fick på ett bräde i sin riktade nyemission.

Vem är då Nexts räddande ängel som tecknar avtalet den 8 oktober? Jo, det är Ola Rolléns bolag Isskosala som gör affärerna och tecknar avtalen. Samma bolag som ett par dagar tidigare alltså länsat marknaden på aktier i just Next.

Två pusselbitar av information hade uppenbarligen Isskosala. Dels att Next skulle räddas med nya pengar av Isskosala självt, dels att det betungande roaltyavtalet samtidigt skulle rivas. För att få bort royaltyavtalet köper Isskosala aktier i Next dyrt från huvudägaren och mottagaren av royaltyintäkterna, Ecomnex. Den 8 oktober köper Isskosala aktier för 60 kronor styck från huvudägaren en affär på totalt 22 miljoner kronor.

Frågan är då hur man ska se på det faktum att Isskosala, dagarna innan dammsugit marknaden i jakten på Nextaktier och då betalar enbart runt 48 kronor per. Hade verkligen de som sålde sina aktier för 48 kronor vid den tidpunkten samma information eller kände Ola Rollén till Next ljusnande framtid när hans privata bolag Isskosala storköpte aktier och är det brottsligt? Det kommer förhoppningsvis redas ut en gång för alla i den kommande rättegången, men hur blir det med Hexagon?

I och med att storägaren och bundsförvanten Melker Schörling tvingats dra sig tillbaka så har åtalet mot Ola Rollén gjort att hans envälde i Hexagon har ifrågasatts av andra ägare. Ola Rolléns planer på att sälja Hexagon till högstbjudande redan innan rättegången har inte blivit verklighet. Det gör att en fällande dom skulle bli en historisk skandalsorti för den hyllade börsbolags vd:n.

Styrelsen med fler oberoende ledamöter än tidigare sägs i alla fall ha gjort en detaljerad plan med en intern efterträdare om Ola Rollén fälls. Men sker det otänkbara, att Hexagons vd fälls för insiderbrott, så kommer även styrelsen hamna i skottlinjen och all prestige som man satsat på att backa upp Ola kan vändas till hård kritik om att man varit för svenskt blåögd i relationen till sin vd och istället borde gjort som andra styrelser gjort tidigare, nämligen att faktiskt tvinga den brottsmisstänkta vd:n att ta en time out.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons