Annons

Olagliga omskärare väcker debatt bland svensk-araber

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

SvD:s avslöjande om en omfattande verksamhet med olagliga omskärare har engagerat folk i arabisktalande medier i Sverige.

– ”Doktor Hakim” visste att landet saknar avskräckande lagar, säger en som vill att olagliga omskärare ska straffas hårdare.

Under strecket
Publicerad

Verktyg som används av ”köksbordskirurger”.

Foto: Joakim Ståhl

Flera nyhetsmedier som skriver på arabiska i Sverige, bland annat Al Kompis och Aktarr, har översatt delar av SvD:s granskning om männen som utan rätt utbildning eller tillstånd reser landet runt och utför olagliga omskärelse på små pojkar. I granskningen konfronterade SvD bland annat en man, som i artikeln kallas ”doktor Hakim”, som fortsatt att operera barn trots flera domar.

SvD har gått igenom över 100 kommentarer på sajterna. Vissa som har läst om ”köksbordskirurgerna” skriver att de blev överraskade av avslöjandet. De kan inte förstå hur man kan utsätta ett barn för sådana ingrepp i hemmet.

Många bekräftar ändå att det som avslöjats är utbrett:

– Nä, det händer. De, SvD:s reportrar, har konfronterat en omskärare, "Doktor Hakim", som utför ingreppet svart och utan tillstånd, skriver en person.

En del skriver att det som utförs på barn i det dolda är hemskt och använder ord som att omskärarna är ”skamfulla”, ”brottslingar” och ”ansvarslösa”. ”De kunde lika gärna omskära barnen på ett bord med en köttkniv”, skriver en upprörd man.

Annons
Annons

Verktyg som används av ”köksbordskirurger”.

Foto: Joakim Ståhl

Det finns även konspiratoriska inslag. Några läsare tror att myndigheterna med flit låter de olagliga omskärarna fortsätta.

Verktyg som används av ”köksbordskirurger”.
Verktyg som används av ”köksbordskirurger”. Foto: Joakim Ståhl

Flera arabisktalande läsare skyller framför allt på föräldrarna som utsätter sina barn för ingreppen, men även myndigheterna som inte lyckas stoppa icke-legitimerade att fortsätta omskära pojkar.

”Varför skyller ni på ’Doktor Hakim’?” Han visste att landet saknar avskräckande lagar, och bara fortsätter att utföra ingreppet i svart, säger en av läsarna som menar att olagliga omskärare måste straffas hårdare.

Det finns även konspiratoriska inslag. Några läsare tror att myndigheterna med flit låter de olagliga omskärarna fortsätta.

”De låter verksamheten vara slarvig. När det har blivit kaos, så tar folk ställning emot omskärelse. Då når de sitt mål – att förbjuda omskärelse på pojkar, skriver en man och fortsätter:

”Varför kontrollerar de inte verksamheten bättre istället?”

En del argumenterar mot manlig omskärelse överlag.

Mannen får svar av en annan som kommenterar: ”Verksamheten är ordnad. Men det är föräldrar som vill betala mindre så då anlitar de någon svart”.

En del argumenterar mot manlig omskärelse överlag.

”Medicinen och vetenskapen säger att huden som skärs är som ett ögonlock, som skyddar ögat, särskilt hos barn eftersom penishuvudet är lika känsligt som ögat är”, skriver en läsare.

Andra menar tvärtom att omskärelse skyddar från sexuellt överförda sjukdomar och infektioner. De lyfter också upp att det är en tradition med tusentals år på nacken.

För många som skriver är det helt normalt att omskärelsen utförs i hemmet, exempelvis på ett köksbord. En man skämtar om att ett köksbord låter ”lyxigt”, han säger sig ha blivit omskuren på en trappavsats utomhus.

”Det har alltid gjorts hemma. Omskärarna har mer erfarenhet än läkarna” menar en annan man.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons