Annons

”Belöningar till spelarna betalas av oligarker”

Det ryska VM-laget må vara anonymt, men spelarna motiveras av löften om rikliga belöningar:

– Det är jag 100 procent övertygad om. Staten uppmanar oligarkerna att stå för pengarna, för att sedan få uppdrag, säger Malcolm Dixelius, Rysslandskännare.

Under strecket
Publicerad

Är Putin nöjd kan de ryska VM-spelarna belönas rikligt.

Foto: Alexander Zemlianichenko / TT Bild 1 av 1

Är Putin nöjd kan de ryska VM-spelarna belönas rikligt.

Foto: Alexander Zemlianichenko / TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-06-14 Historiskt dyr VM-nota
Är Putin nöjd kan de ryska VM-spelarna belönas rikligt.
Är Putin nöjd kan de ryska VM-spelarna belönas rikligt. Foto: Alexander Zemlianichenko / TT

Stanislav Tjertjesov, som tog över som förbundskapten efter att Ryssland blivit gruppjumbo i EM i Frankrike för två år sedan, förfogar över en anonym trupp med västeuropeiska ögon sett.

Inte ett utlandsproffs så långt ögat kan nå. Ingen Arsjavin, Arsenalspelaren som för tio år lurade brallorna av Sverige i Innsbruck i den övertygande 2–0-segern. Det är egentligen bara målvakten Igor Akinfejev, till vardags i CSKA Moskva, som är ett riktigt känt ansikte.

Han är på väg att bli en ny Lev Jasjin, Rysslands kanske mest kände spelare genom tiderna. Jasjin vaktade stolparna i 74 landskamper mellan 1954 och 1970 och spelade fyra VM-turneringar.

Men ingen tror att Ryssland kan överraska i VM. ”Morötter” i form av belöningar lär dock inte saknas.

Annons
Annons

– Man har utvecklat ett klientsystem. Stora företag som Gazprom tilldelas uppdrag att bygga arenor och när staten med sin ansträngda kassa har behov av att belöna individer uppmanas oligarker att stå för pengarna, säger Malcolm Dixelius, i flera omgångar SVT:s Moskvakorrespondent och sedan många år dokumentärfilmare.

Tidigare handlade belöningarna mer om att få en lägenhet och bil. Nu är det annorlunda med stenrika oligarker.

Han producerade bland annat den hyllade filmen om ishockeyspelarna i den beryktade CCCP-femman (Fetisov, Kasatonov, Makarov, Larionov, Krutov).

– Tidigare handlade belöningarna mer om att få en lägenhet och bil. Nu är det annorlunda med stenrika oligarker som köper sig prestige genom att äga ett fotbollslag i en slags mecenatskultur som kulturen tidigare abonnerade på i Ryssland, säger Malcolm Dixelius.

Staden och klubben Krasnodar – belägen vid Svarta havets östra kant, cirka 130 mil rakt söder om Moskva, där svenskarna Andreas Granqvist och Viktor Claesson spelar – ägs av Sergej Galitsky.

– Han och klubben är ett praktexempel på hur den ryska kapitalismen fungerar. Han verkar ha hur mycket pengar som helst och kör en enmansshow. Idrotten i Ryssland sponsras av ortens största företag. På ett sätt påminner det om hur det var hemma i Norrland när jag växte upp, säger Malcolm Dixelius, 70.

Den ryska kommersialiseringen har inneburit större chanser för individen att förverkliga sig själv. Inte alltid förenligt med kollektiva framgångar.

– Så är det. När jag var i Sankt Petersburg i våras hörde jag att folkets lag, Zenit, hade svårt att få ihop en ungdomsverksamhet och att man därför inte längre får fram några egna spelare till A-laget. Importerna utifrån har drivit upp lönerna. Utvecklingen är tydligen den samma i folkets lag i Moskva, Spartak, berättar Malcolm Dixelius.

Stormaktens lidelse för lagsport och bollspel är erkänd. Folket svälter och stjärnorna belönas. Den allmänt kända symbolen var tidigare ”Datjan”, som kunde vara alltifrån en enkel stuga med tillhörande mark strax utanför hemstaden till fashionabla villor vid Svarta havet.

Ordet kommer från tyskans ”Datsche”, som i det forna DDR var benämningen på just ett fritidshus.

– Men dagens spelare har nog redan sina ”Datjor”, här ligger mer i potten, säger Malcolm Dixelius.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons