Annons

Analytiker: Prisökningen på bensin är ovanligt stor

Thina Saltvedt, oljeanalytiker Nordea
Thina Saltvedt, oljeanalytiker Nordea Foto: Berit Roald/TT

Bensinpriserna fortsätter upp trots att oljeproduktionen i Saudiarabien är igång.

– Prisökningen i Sverige är ovanligt stor, men det är också konsekvenserna av drönarattackerna, säger oljeanalytikern Thina Saltvedt.

Under strecket
Publicerad

Trots att Saudiarabien har har fått igång oljeproduktionen till normala nivåer efter drönarattacken den 14 september, så fortsätter Sveriges största bensinbolag att höja priset på bensin.

I fredags förra veckan höjdes bensinpriset med 10 öre litern, och under måndagen höjdes det med ytterligare 10 öre, till 15,88 kronor litern.

Enligt Circle K:s prissättare Lennart Olsson beror höjningarna på ökade kostnader för inköp av bensin.

– Bensinlagren i Norra Europa minskade i förra veckan med över 7 procent efter stor efterfrågan från USA, Medelhavsländerna och Persiska viken vilket ledde till den kraftiga prisökningen på bensin, säger Lennart Olsson.

Han poängterar att Circle K haft två prissänkningar sedan den 17 september med totalt −25 öre litern.

Marknaden har mindre olja tillgänglig, och det sätter press på priserna.

Men trots de två sänkningarna så är bensinpriset ändå betydligt högre nu än det var före oroligheterna i Saudiarabien. Den 13 september kostade en liter bensin 15,38 kronor, vilket är 50 öre billigare än priset per dagens datum.

Annons
Annons

Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea håller med om att prisökningen för bensin vid pumparna i Sverige är ovanligt stor, men å andra sidan konstaterar hon att konsekvenserna efter drönarattackerna också är ovanligt stor.

– Saudiarabiens lager har sjunkit kraftigt för att ersätta den produktion som har varit stillastående de senaste veckorna, vilket innebär att marknaden har mindre olja tillgänglig, och det sätter press på priserna, säger Thina Saltvedt.

Hon menar att Saudiarabien dessutom kan behöva fortsätta använda sina lager ett bra tag framöver, eftersom exportkapaciteten inte är igång ännu. Det innebär att all olja som produceras inte kommer ut på marknaden.

Saudiarabiens lager har sjunkit kraftigt för att ersätta den produktion som har varit stillastående.

Enligt Thina Saltvedt kan det dröja till slutet av november innan all produktionskapacitet är tillbaka. Det, i kombination med att marknaden är fortsatt oroat för fler drönarattacker, gör att oljepriserna sannolikt kommer att fortsätta svänga framöver.

– Det kommer att ta lite tid att reparera alla produktions- och exportanläggningar och att fylla på alla lager igen vilket kommer att påverka den tillgängliga mängden olja och bensin och därmed priserna.

Även om oljepriset har kommit ner från nivåerna de låg på direkt efter attacken så baseras bensinpriset som nu kommer in på marknaden på den dyrare råolja som köptes in när oljepriset var högre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons