Annons

Oljeattackerna i Saudiarabien – på 3 minuter

Rök från branden på oljeanläggningen Abqaiq efter lördagens drönarattack.
Rök från branden på oljeanläggningen Abqaiq efter lördagens drönarattack. Foto: Anonymous/TT

Höjda olje- och bensinpriser, och ett stopp på hälften av Saudiarabiens totala oljeproduktion. Det är konsekvenserna av de drönarattacker som drabbade landet i lördags. SvD förklarar vad som har hänt.

Under strecket
Publicerad

Vad har hänt?

Tidigt på lördagsmorgonen lokal tid attackerades oljeanläggningarna Abqaiq och Khurais i Saudiarabien. Attacken, som utfördes med drönare, resulterade i att båda anläggningarna började brinna.

Huthirebellerna i Jemen tog på sig ansvaret.

"Tio drönare har attackerat målen i östra Saudiarabien", rapporterade gruppens tv-kanal, Beirutbaserade al-Masirah, enligt TT. Men USA anklagar Iran för att ligga bakom attacken.

”Det finns inga bevis för att attackerna kom från Jemen,” twittrade USA:s utrikesminister Mike Pompeo på lördagen.

Varför är det viktigt?

Saudiarabien har världens näst största oljereserv: strax över 266 miljarder fat olja, enligt Visual Capitalist. Saudiarabien är dessutom en av de billigaste länderna att producera olja i, med en produktionskostnad på 3 dollar per fat olja.

Den totala kostnaden, inklusive bland annat skatter och transportkostnader, är 8,98 dollar per fat.

Det går att jämföra med till exempel Storbritannien, som har en totalkostnad på 44.33 dollar per fat olja, eller Norge som har en totalkostnad på 21.31 dollar per olja, enligt Wall Street Journal.

Vad händer nu?

De drabbade anläggningarna tillhör världens största oljeproducent, Saudi Aramco, som uppger att attackerna lett till ett produktionsstopp på 5,7 miljoner fat olja per dag. Det är ungefär 50 procent av Saudiarabiens totala produktion, och cirka fem procent av världens oljeproduktion, enligt oljeanalytikern Thina Saltveldt.

Under natten till måndagen ökade oljepriserna med 20 procent, men efter en viss återhämtning låg prisökningen på strax över sju procent på förmiddagen.

Redan på måndagsförmiddagen hade flera bensinbolag höjt priserna med 15 öre per liter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons