Annons

Jesper Sundén:Oljekriget kan utvecklas till rysk roulette för Putin

Saudiarabiens priskrig kan utvecklas till rysk roulette för Putin, skriver SvD:s Jesper Sundén.
Saudiarabiens priskrig kan utvecklas till rysk roulette för Putin, skriver SvD:s Jesper Sundén. Foto: Hassan Ammar/AP

Saudiarabien har dragit igång ett oljepriskrig som skakar världens börser. Den ursprungliga måltavlan är Ryssland, men landet som kan skadas mest är saudiernas allierade, USA.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Saudiska prinsen Abdulaziz bin Salman uttryckte att Rysslands vägran till produktionsminskningar skulle bli en dag som man fick ångra.

Foto: Ronald Zak/AP

Detta kommer att bli en dag som vi alla kommer att få ångra. Det konstaterade den saudiska prinsen Abdulaziz bin Salman efter fredagens möte mellan oljekartellen Opec och Ryssland, efter att ryssarna vägrat att gå med på produktionsminskningar.

Dagen därpå svängde saudierna och chockade marknaden med sin största prissänkning på olja på 20 år. Det fick både världens börser och råvarurpriser att falla och på måndagen kostade ett fat brentolja 35 dollar.

Priskriget slår hårt mot alla oljeproducenter, men Saudiarabien har råd med det. Landet har världens lägsta utvinningskostnader för olja – omkring 10 dollar per fat jämfört med det globala snittet på 35 dollar enligt Goldman Sachs.

Sannolikt vill Saudiarabien pressa Ryssland att återgå till samarbetet med Opec. Ryssland är beroende av ett pris på 42 dollar per fat för att få balans i budgeten, men med ett pris på 35 dollar går man back.

På sociala medier hånades statliga ryska oljejätten Rosneft som i fredags förutspådde att Rysslands skulle tjäna på att bryta med Opec.

Annons
Annons

Saudiska prinsen Abdulaziz bin Salman uttryckte att Rysslands vägran till produktionsminskningar skulle bli en dag som man fick ångra.

Foto: Ronald Zak/AP
Saudiska prinsen Abdulaziz bin Salman uttryckte att Rysslands vägran till produktionsminskningar skulle bli en dag som man fick ångra.
Saudiska prinsen Abdulaziz bin Salman uttryckte att Rysslands vägran till produktionsminskningar skulle bli en dag som man fick ångra. Foto: Ronald Zak/AP

Men vad var det då som ledde till detta? Oljekartellen Opec har under fyra år samarbetat med ett tiotal icke-anslutna oljeproducerande länder under Rysslands ledning, i vad som kallades Opec+. Tillsammans har de lyckats hålla oljepriset stabilt.

Efter att efterfrågan på olja sjunkit till följd av corona-epidemins effekter på den globala ekonomin beslöt Opec ensidigt om att minska produktionen för att hålla priset uppe – och hoppades på att få med sig Ryssland.

Men ryssarna vägrade, eftersom de vill straffa USA, som på olika sätt satt käppar i hjulet för Rysslands energipolitik. USA har dels infört sanktioner som försenar slutförandet av gasledningen Nord Stream 2 till Tyskland och dels försvårat det statliga ryska oljebolaget Rosnefts verksamhet i Venezuela.

Som hämnd ville Ryssland därför frångå alla produktionsbegränsningar och sänka oljepriset så att den amerikanska oljeindustrin blir olönsam.

Det förmörkar framtidsutsikterna för Donald Trump som gjort ekonomin till sitt trumfkort.

USA har under de senaste åren nämligen blivit världens största producent av olja – med hjälp av fracking-teknik. I juni förra året var USA till och med världens största oljeexportör. Men dess akilleshäl är produktionskostnaderna.

Enligt USA:s energimyndighet behöver amerikanska fracking-producenter ett oljepris på över 50 dollar för att gå runt. Flera av dem har visserligen köpts upp av större bolag, som kan klara en tids olönsamhet, men väldigt många riskerar att slås ut vid ett lägre pris.

Saudiarabien är USA:s allierade och det är något av en paradox att det nu är saudiska prissänkningar som hotar den amerikanska oljeindustrin. Det förmörkar också framtidsutsikterna för Donald Trump som gjort ekonomin till sitt trumfkort inför presidentvalet den 3 november.

Men frågan är hur länge Ryssland förmår att hålla ut mot Saudiarabiens priskrig. Det kan lätt utvecklas till en rysk roulette för Vladimir Putin.

Om drygt en månad, den 22 april, är det tänkt att ryssarna ska folkomrösta om ett förslag till ny konstitution. Förslaget anses vara ett led i Putins plan för att behålla makten framöver. Det sista Putin då vill ha är ekonomisk oro.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons