Annons

Bensinpriset höjs igen: ”Oron för konflikt stiger”

Bensinbolagen höjer priserna efter helgens drönarattack i Saudiarabien.
Bensinbolagen höjer priserna efter helgens drönarattack i Saudiarabien. Foto: AP, Pontus Lundahl/TT

De ledande drivmedelsbolagen höjer bensinpriset med 40 öre litern. Dieseln höjs med 30 öre.

Under strecket
TT, SvD
Uppdaterad
Publicerad

På måndagen höjdes drivmedelspriserna med 15 öre litern, i spåren av prischocken på oljemarknaderna sedan flera saudiska oljeanläggningar attackerats av drönare.

Efter den senaste höjningen med 40 öre litern på tisdagen kostar en liter 95-oktanig bensin 15:93 kronor medan dieseln kostar 16.68 kronor, enligt de rekommenderade priserna på Circle K:s bemannade stationer. De andra bolagen väntas följa efter.

Jämfört med vid lunchtid på måndagen har priset för ett fat Nordsjöolja (Brent) stigit med ytterligare cirka tre dollar, eller fyra procent till 68.60 dollar på tisdagsmorgonen, även om priset föll tillbaka något under nattens handel.

Fram till måndag lunch hade priset stigit med tio procent. Som mest låg prisuppgången på runt 20 procent.

Prisökningen beror på framför allt två saker, menar Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea.

– Dels är det oklart hur lång tid det tar för Saudiarabien att reparera anläggningen. Dels är det oron för geopolitiska konflikter som stiger, säger han till TT.

Än så länge har Saudiarabien inte sagt något om hur lång tid reparationerna kan ta. Ett dåligt tecken, tycker Christian Kopfer, för om det fanns goda nyheter att lämna så skulle sannolikt Saudiarabien vilja sprida dem så fort som möjligt. Det statligt kontrollerade oljebolaget i Saudiarabien, Saudi Aramco, står inför en börsintroduktion, och då är sannolikt viljan att kommunicera goda nyheter särskilt stark, tror han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons