Annons

Opec bekräftar: Då stryps oljekranarna

Oljepriset har till följd av coronapandemin och ett priskrig mellan Ryssland och Saudiarabien halverats sedan årsskiftet.
Oljepriset har till följd av coronapandemin och ett priskrig mellan Ryssland och Saudiarabien halverats sedan årsskiftet. Foto: Jacob Ford AP/TT
Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Opecländerna med Saudiarabien i spetsen har kommit överens med andra oljenationer om att minska produktionen med tio miljoner fat per dag under maj och juni, bekräftade oljekartellen sent på skärtorsdagskvällen. Störst blir minskningen för jättarna Ryssland och Saudiarabien, som vardera ska minska sin produktion med 2,5 miljoner fat per dag.

Under perioden juli-december ska produktionen enligt avtalet minska med åtta miljoner fat per dag. Avtalet sträcker sig till april 2022. Från januari 2021 fram tills dess ska ländernas oljeproduktion minska med sex miljoner fat om dagen.

Men minskningen ser inte ut att vara tillräcklig för att kompensera för tappet i efterfrågan som coronapandemin orsakat. När rörligheten minskat har oljekonsumtionen störtdykt med nästan en tredjedel.

Oljepriset har under året rasat, både på grund av pandemin och ett priskrig mellan Ryssland och Saudiarabien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons