Annons

Janerik Larsson:Om att tänka otänkbara tankar

Aida Hadzialic
Aida Hadzialic Foto: Yvonne Åsell

Today another dystopian scenario looms instead: that of a world in which there are too few robots, not too many.

Den framtidsvisionen erbjöd The Economist i juli när man i en bilaga gick igenom möjliga, alternativa framtidsbilder. Kanske är den dystra framtiden en där det inte finns för många robotar utan för få.

Artikeln utgår från en möjlig situation 2030.

Under strecket
Publicerad

Det är ett tänkvärt perspektiv.

Framtiden kanske kommer att se helt annorlunda ut än vad som förutspås.

Economist-artikeln ger goda argument för ett perspektiv som inte utgår från att samtidens ”AI och robotar kommer förstöra miljontals jobb”-ångest är sanningen också i morgon.

Det handlar om att våga tänka annorlunda än vad den dagsaktuella åsiktskorridoren anbefaller.

Jag kom att tänka på Economistartikeln när jag läste i Fokus om hur socialdemokratin håller på att byta linje i migrationspolitiken och när jag i går hörde Payam Moula intervjuas i Studio Ett (SR) om sin artikel Migration, Marx och internationell solidaritet.

I Fokus:

– Socialdemokratin har en tradition av att föra en ordningsam och en tämligen stram migrationspolitik, där det råder ordning och reda. Framför allt om man jämför med hur det var fram till 2006, där Socialdemokraterna under Göran Perssons ledning krokade arm med Moderaterna och såg till att det var ordning i de här processerna, säger Stockholms nya regionråd Aida Hadzialic.

– S och M tog ett ordentligt grepp om migrationspolitiken tillsammans. Det finns anledning för oss att göra något motsvarande även i framtiden.

Otänkbart?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons