Annons

Janerik Larsson:Om dagens politiska väckelsemöten

Ulf Ekman, präst, grundare av Livets Ord, numera katolik. 
Ulf Ekman, präst, grundare av Livets Ord, numera katolik.  Foto: Henrik Montgomery
Under strecket
Publicerad

Demokratin på glid med nya tidens väckelsemöten. Det är rubriken på en intressant debattartikel i Dagens Samhälle.

Några rader från artikeln:

På 1980-och tidiga 1990-talet förekom ett antal reportage från församlingen Livets ord i Uppsala. Vid deras massmöten stod pastor Ulf Ekman på scen och styrde medlemmarna i allt från verklighetsuppfattning till politiska frågor. ”Vilka dårar”, tänkte man då. Inte kunde man ana att tre decennier senare är politiska väckelsemöten det nya normala i Sverige.

När en fråga eller ett samhällsproblem uppstår anordnas massmöten där den rätta läran förkunnas. Ifrågasättanden tillåts inte och politiken följer lydigt efter. (...)

Media eldar också på utvecklingen. I stället för att granska och låta kritiska röster höras, vilket i andra sammanhang är normalt journalistiskt arbete, rapporterar man i hyllningstoner. Den mediala uppmärksamheten lockar än fler som tycker det är en ”kul grej att synas” utan att ha ett genuint engagemang. Rapporteringen blir både ensidig och förstärkande.

Demokratin förutsätter engagemang från folket. Men den kräver också ansvariga politiker, som tar beslut utifrån fasta värderingar och nyktert kan se till hela samhällets bästa. I dag låter de sig ledas av opinionsyttringar som mest liknar religiösa sammankomster. Med det som modell riskerar vår demokrati att hamna riktigt snett.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons