Annons

Janerik Larsson:Om en följetong som tycks utan slut

Publicerad
Efter reklamen visas:
Blev protestsymbol efter skyltkupper

Det är nog lika många här hemma som i Storbritannien som är dödströtta på att höra tals om Brexit - en följetong som tycks vara utan slut.

Det kan vara värt att påpeka att det som nu diskuteras endast är BÖRJAN på processen som ska ordna den framtida relationen mellan EU27 och Storbritannien.

Så följetongen är ingalunda nära något slut.

Annons

”The Briefing Room” är en av BBC många excellenta poddar.

I det senaste avsnittet diskuterar David Aaronovitch frågan ”How divied are we?” med fyra akademiker:

Sara Hobolt, LSE

Sir John Curtice, U of Strathclyde

Margaret MacMillan, Oxford

Deborah Mattinson, U of Bristol

Jag ska inte redovisa den mer än timslånga, intressanta diskussionen men en sak som man kan ta med sig med tanke på den dialog som nu pågår mellan toryregeringen och labourpartiet är att båda partierna är djupt kluvna. Känslointensiteten är mycket hög.

En viktig detalj lyfter Philip Stephens i sin krönika i Financial Times (Goodbye EU and goodbye to the United Kingdom).

Brexit är inte en fråga för Storbritannien utan en fråga för England. Det är den engelska identiteten och imperienostalgin som står i centrum för känslostormen Brexit rört upp.

Med undantag för Birmingham hade alla engelska storstäder (London, Manchester, Liverpool, Newcastle m fl) majoritet för att stanna kvar i EU. Det var småstäderna och landsbygden som röstade ja till Brexit.

Stephens spår som andra före honom att Skottland kommer lämna unionen och att Brexit kan öppna för att Nordirland och Irland blir en stat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons