Annons

Janerik Larsson:Om hur väljare ljuger för opinionsmätarna

Bortglömt i november?
Bortglömt i november? Foto: Jussi Nukari / TT / NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad

Under mina nu ganska många år som rådgivare till företag och näringslivsorganisationer har ett återkommande budskap varit: i slutändan är det avgörande att få rätt även om man såklart kan känna sig nöjd med att ha rätt.

I det perspektivet har jag gärna pekat på att en sakfråga som kan te sig viktig för företaget X eller organisationen Y inte nödvändigtvis är lika viktig för väljare eller riksdagsledamöter eller för den delen statsråd.

Jag har aldrig gett några råd till amerikanska politiker, men när jag läser en längre artikel i nyhetsbrevet The Hill om hur rådgivare till det amerikanska demokratiska partiet resonerar ser jag en illustration av detta feltänk.

The Hill skriver:

Democratic strategists say party candidates running in the midterm elections should up the ante and highlight  President Trump’s relationship with Russian President Vladimir Putin, in the hope of appealing to independents.

Donald Trumps och därmed det republikanska partiets relation till den ryske presidenten ses som ett viktigt argument att betona i valkampen inför mellanårsvalet i november.

Annons
Annons

Feltänkt, menar jag. Och till min hjälp har jag för dagen den konservative kolumnisten Jonah Goldberg som i en krönika förklarar konsten att feltolka opinionsmätningar:

”When Republicans are asked about the President’s Helsinki performance, I suspect many hear “Do you still support Trump?” or “Do you think the media is blowing this out of proportion?” And I suspect they calibrate their responses accordingly: “Go suck eggs, enemy of the people!”
In other words, people lie to pollsters.

De som nu sympatiserar med republikanerna kommer knappast att nu avslöja sina känslor inför Trumps framträdande med Putin i Helsingfors.

De som svarar på opinionsmätarnas frågor svarar oftast på en helt annan fråga än den som de ställts inför. Det betyder att svaren inte alls kan tolkas så enkelt som man oftast föreställer sig.

Jag tror att man till Goldbergs resonemang ska lägga en kompletterande aspekt, nämligen att det svar som väljarna ger i november beror på deras egen situation, deras egna framtidsbilder etc. Mycket svårt att mäta. Men det enda som avgör valresultaten.

Så ska man vinna val får man vara eftertänksam och - om man använder opinionsmätningar - det gäller att ställa de rätta frågorna för att i slutändan få rätt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons