Ruth Bader Ginsburg
Ruth Bader Ginsburg Foto: Todd Maisel/IBL

Om ikonen dör får Trump sin vilja igenom

Under hela sin karriär har Ruth Bader Ginsburg slagits för jämställdhet inom rättsväsendet. Domaren i USA:s mäktiga ”Supreme Court” är en feministikon i domarkåpa som har rundat patriarkatet för att befästa kvinnors rättigheter. Men hon har nyligen varit sjuklig. Och får president Trump en ny chans att cementera en konservativ majoritet i högsta domstolen så kan det bli genom att utse en ersättare till 85-åringen.

Publicerad

Jag önskar jag kunde säga Ginsburn till mina kollegor i bland.

NEW YORK I trailern till spelfilmen om Högsta domstolens progressiva domare Ruth Bader Ginsburg ”On the basis of sex” dånar Anna Maes låt med refrängen ”You can’t knock me down”. I dokumentärfilmen om henne som släpptes 2018 beskrivs hon som hjälte, ikon och ”dissenter”, ungefär motsägare på svenska, för alla de gånger hon tydligt markerat sitt missnöje med domstolens beslut.

Högsta domstolen har ett enormt inflytande över USA:s framtid genom domar om klimatregleringar, arbetsrätt och aborträtten. Men domarnas personligheter står sällan i fokus. Ginsburg är ett undantag – hon har till och med gestaltats i sketcher hos humorprogrammet ”Saturday Night Live” där begreppet ”Ginsburn” myntats som ett uttryck för att ge någon svar på tal.

– Jag önskar jag kunde säga Ginsburn till mina kollegor i bland, skrattade hon i en intervju. Ginsburg är samtidigt känd för att komma väl överens även med dem som står långt ifrån hennes egen juridiska hållning och hon var god vän med djupt konservativa domaren Antonin Scalia.

Under sitt första år vid makten såg Trump till att Scalia, som dog oväntat 2016, ersattes av Neil Gorusch. Detta sedan Republi­kanerna i senaten under ett år hade nekat Barack Obama att släppa fram sitt val till domarkandidat. Hösten 2018, under en kaotisk nomineringsprocess kantad av anklagelser om sexuella trakasserier, utsåg Trump sin andra domare till högsta domstolen, Brett Kavanaugh. Därmed cementerades vad som ser ut att bli en konservativ majoritet i domstolen med fem mot fyra.

Annons

Trump har god chans att få utse ytterligare domare när de nu sittande antingen går i pension eller helt enkelt avlider. Tre av domarna, som sitter på livstid, är 70 år eller äldre.

Högsta domstolen i november 2018.
Högsta domstolen i november 2018. Foto: Polaris Images/IBL

Och äldst av alla är Ruth Bader Ginsburg med sina 85 år. Hon har rapporterats generellt vara vid god vigör, men opererade bort cancertumörer i slutet av 2018. Strax innan hamnade hon på sjukhus efter att ha ramlat och brutit tre revben, enligt amerikanska medier.

Som få domare i modern tid sätter Ginsburg avtryck på domstolen. Även om den lilla krumma kvinnan målas upp som orubblig är hon lättsam och rolig. När någon noterade att hon nickat till under ett tal som Donald Trump höll (hon har filmats sovandes även vid många andra tillfällen) svarade hon roat: ”Jag var inte 100 procent nykter. Du förstår att jag hade varit på en middag innan”. När hon får frågor om hon hennes smeknamn ”Notorious RBG”, efter rapparen Notorious B. I. G., svarar hon: ”Det är helt logiskt. Vi är båda från Brooklyn”.

Annons

Hon talar ofta om mångfalden i sin uppväxtstad New York som det USA hon känner. Hon tycker mycket om svenskar och har skrivit en bok om det svenska rättssystemet, men tycker det är synd att Sverige är så homogent.

Ruth Bader Ginsburg.
Ruth Bader Ginsburg. Foto: Todd Maisel/IBL

Hon behöver inte en plats i Högsta domstolen för att hamna i historieböckerna.

Ginsburg är född 1933 och gjorde vid 85 års ålder fortfarande bland annat armhävningar och plankan två gånger i veckan med sin personliga tränare. Hennes outtröttlighet har präglat hennes karriär från att hon slogs för att få ett jobb i en mansdominerad bransch och genom en lång juridisk karriär fokuserad på kvinnors rättigheter.

Hon gick ut från Columbia law school 1959 som toppstudent i sin klass men hade som kvinna ändå svårt att få jobb. När hon arbetade på Rutgers Law School 1963 upptäckte hon att hon fick mindre betalt än sina manliga kollegor. Då anordnade hon en kampanj med andra kvinnor på universitetet och de fick till slut en löneökning.

Annons

När hon grundade ett projekt för kvinnors rättigheter inom medborgarrättsorganisationens ACLU använde hon fall där män förlorade på diskriminering – för att på så sätt skapa prejudikat för domslut om kvinnors rättigheter.

När president Bill Clinton nominerade henne till domare i Högsta domstolen, ett av USA:s mest prestigefyllda jobb, var hon den andra kvinnan att få posten. Vid utnämningen sa Clinton:

– Hon behöver inte en plats i Högsta domstolen för att hamna i historieböckerna.

Ruth Bader Ginsburg
Ruth Bader Ginsburg Foto: Polaris Images/IBL

Som jurist argumenterade Ginsburg för sitt första fall inför Högsta domstolen, ”Frontiero v Richardson”, 20 år innan hon själv blev en av domarna. Fallet handlade om diskriminering mot en man. Maken till en kvinna som arbetade i flygvapnet kunde inte få de förmåner som männens fruar fick, bland annat sjukvårdsbidrag. Ginsburg vann och rättsfallet fastslog att all könsklassificering som staten gör måste motiveras med ett särskilt syfte.

Annons

I ett annat liknande fall, ”Weineberger v. Wiesenfeld”, argumenterade Ginsburg för att pappor berövades upplevelsen att vara just pappa: en man vars fru dog i barnsäng nekades bidrag för änkor, eftersom det baserades på mannens eller en pappas inkomst. När en kvinna dog hade det efterlevande barnet rätt till bidrag men det som var avsatt till föräldern gavs bara till kvinnor. Domstolen gav pappan rätt med 8–1 och Ginsburg förrättade många år senare mannens bröllop.

Fallen bidrog till att förbjuda diskriminering baserat på kön vilket över tid befäst kvinnors rättigheter. Även om hon inte alltid vunnit har Ginsburg under sin långa karriär i Högsta domstolen fortsatt på den banan och slagits för rätten till abort och kvinnors rätt till lika villkor på universitet och arbetsplatser.

När domstolen beslutade att samkönade äktenskap var en laglig rätt 2015 argumenterade Ginsburg för att konceptet ”äktenskap” förändrats genom domslut över tid: ”Äktenskap brukade vara en relation mellan en dominant man och en underunderordnad kvinna”. Efter att diskriminering mot män gett domar som gav även kvinnor rättigheter, argumenterade hon på samma sätt även för HBTQ-personers lika rättigheter.

Ginsburgs publika hållning i frågan om samkönade äktenskap anses ha bidragit till att skapa stöd för beslutet som fattades med rösterna fem mot fyra.

När hon får frågor om sina mamma, som var bokhållare, brukar hon säga: ”Vad är skillnaden mellan en bokhållare och en domare i högsta domstolen? En generation”.

Högsta domstolen i november 2018.

Foto: Polaris Images/IBL Bild 1 av 3

Ruth Bader Ginsburg.

Foto: Todd Maisel/IBL Bild 2 av 3

Ruth Bader Ginsburg

Foto: Polaris Images/IBL Bild 3 av 3