”Om tio år kommer ingen acceptera cancerbesked”

Biologins gränser suddas ut – den offentliga sjukvården måste implementera teknik som möjliggör förebyggande och individanpassad vård. Det säger Mouna Esmaeilzadeh, läkare, hjärnforskare och entreprenör.

Uppdaterad
Publicerad

Det finns forskare som hävdar att världens första 1000-åring redan är född och finns bland oss idag.

Så hur skulle vi kunna leva så pass länge när våra celler bryts ner? En del forskare menar att vi rent biologiskt har en livslängd på cirka 125 år. Men min bedömning är att vi tack vare tekniken kommer kunna ta oss bortom biologins gränser och lagar. Kanske inte under de närmaste tio åren, men troligen inom två eller tre decennier. Så om man vill utöka sina chanser att uppleva teknologi som gör att vi kan leva extremt mycket längre än vi gör idag, så gäller det att hålla sig frisk inom de närmaste 30 åren.

Om tio år kommer ingen att acceptera att bli sjuk i cancer

En av knäckfrågorna under 2020-talet blir hur den offentliga sjukvården kommer implementera teknik som i större skala möjliggör förebyggande och individanpassad vård.

Till exempel försöker forskare förstå allt mer om vad varenda gen står för i din kropp. I dag kan vi kartlägga dem, men känner inte till innebörden av alla bokstäver. När de är avkodade kan det delvis bidra i arbetet med att skräddarsy individuella behandlingar och även att förhindra sjukdomar.

Det senaste århundradet har vi gjort många stora och viktiga framsteg. Men utvecklingen är exponentiell, vilket innebär att de kommande 100 åren inte kommer att motsvara 100 år av utveckling med dagens takt, utan närmare 20 000 års framsteg.

Foto: Simon Rehnström
Annons

En tanke som skrämmer många är artificiell intelligens och dess roll inom vården. Men här ser vi enorma möjligheter. Exempelvis att i framtiden ha nanorobotar som cirkulerar i blodet för att rensar cancerceller, något man redan lyckats visa hos möss och grisar.

Då kan 2020-talet föra med sig en alltmer jämlik vård.

Min förhoppning är att svensk sjukvård är tillräckligt på tårna i sin tekniska anpassning och integrering av nya lösningar. Annars finns risken att man blir helt åsidosatt av privata aktörer. Om tio år kommer ingen att acceptera att bli sjuk i cancer om det går att undvika.

Sedan tror jag generellt att marknaden får betydligt fler privata aktörer – men det är inte nödvändigtvis renodlade vårdbolag. Eftersom artificiell intelligens blir oerhört viktigt inom vården kan lika gärna Amazon eller Google leda utvecklingen med tanke på datan de har tillgång till. De ser enorma potentialer rent kommersiellt i life science och medicinteknik.

Men i den nya teknologin finns lika mycket potential som risker. Jag hoppas därför att Sverige som nation tar ledningen i den här kapprustningen.

Då kan 2020-talet föra med sig en alltmer jämlik vård. För teknologi demokratiserar och går med tiden från dyr till billig och tillgänglig. Min tro är att alla kommer få det bättre. Det som behöver säkras är att vården på bästa sätt kan föra utvecklingen framåt och skapa en ännu bättre framtid.

Foto: Simon Rehnström
Foto: Simon RehnströmBild 1 av 2
Foto: Simon RehnströmBild 2 av 2