Annons

”Omänskligt” – stressade politiker bryter samman

I början av året drog sig vänsterpolitikern Sahra Wagenknecht, partiets mest populära politiker, tillbaka och motiverade det med hälsoproblem, övermänsklig stress och utbrändhet.
I början av året drog sig vänsterpolitikern Sahra Wagenknecht, partiets mest populära politiker, tillbaka och motiverade det med hälsoproblem, övermänsklig stress och utbrändhet. Foto: Tom Weller/AP

Två politiker som kollapsar i förbundsdagen på en och samma dag. Nu rasar en debatt om ”omänskliga arbetsförhållanden” och 80-timmars arbetsveckor som toppolitiker i Tyskland måste stå ut med.

Under strecket
Publicerad

BONN Kristdemokraten Matthias Hauer, 41, håller ett anförande i förbundsdagen. Plötsligt börjar han staka sig. Blicken blir tom. Han darrar och kan inte längre prata. Tv-publiken ser hur han lägger sig ner på golvet och får första hjälp. Sedan avbryts debatten.

Bara timmar senare bryter ännu en förbundsdagsledamot ihop. Simon Barrientos, 56, från vänsterpartier håller på att svimma under pågående omröstning. Talmannen avbryter omedelbart och stoppar tv:s direktsändning.

Detta skedde i torsdags och i medierna påminns nu om Angela Merkels darrningar inför löpande kameror. Hur hon okontrollerat började skaka i hela kroppen vid officiella möten tidigare i år.

Då var det många som spekulerade i att Merkel skulle ha en nervsjukdom. Men det fördes också en het debatt om politikernas arbetsvillkor. Denna har nu förstärkts efter torsdagens händelser.

– Arbetsvillkoren i förbundsdagen är omänskliga, skrev vänsterparlamentarikern Anke Domscheid-Berg på Twitter omedelbar efter Matthias Hauers sammanbrott.

Den socialdemokratiska ledamoten Karl Lauterbach som själv är läkare och partiets sjukvårdsexpert betecknade politikeryrket som ”höggradigt ohälsosamt” i en intervju med tidningen Bild.

– När andra arbetstagare ligger i sängen för att de är sjuka så har vi möten och håller tal trots att vi har feber. Vi arbetar långt in på natten och börjar tidigt på morgonen också under helger.

– Inte undra på att man klappar ihop vid talarstolen.

I början av året drog sig vänsterpolitikern Sahra Wagenknecht i Die Linke, partiets mest populära politiker, tillbaka och motiverade det med hälsoproblem, övermänsklig stress och utbrändhet.

– Frågan är hur mycket man kan åstadkomma som politiker när man är utbränd, sade hon i en tv-debatt och lyfte fram inre strider i partiet och kravet på ständig beredskap.

Wagenknechts motivering betecknades i våras som ett försök att bryta med ett tabu: att politiker inte alltid kan prestera och att de är sårbara människor som du och jag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons