Annons

Omfattande it-attack mot kollektivtrafiken i Göteborg

Lokaltrafiken i hela Göteborgsregionen drabbades under lördagsförmiddagen av en stor IT-attack. Flera biljett- och informationssystem har drabbats.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Arkivbild. Spårvagn i Göteborg.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TTBild 1 av 1

Arkivbild. Spårvagn i Göteborg.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TTBild 1 av 1
Arkivbild. Spårvagn i Göteborg.
Arkivbild. Spårvagn i Göteborg. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Västrafik med både spår- och busstrafik i hela Västra Götaland inklusive Göteborgsregionen har utsatts för en stor IT-attack.

– Det går inte att se tidtabeller eller köpa biljetter. De enda informationsvägar som inte har drabbats är våra trafiktavlor på hållplatserna och vår Facebooksida, säger Lena Johansson, pressinformatör vid Västtrafik.

Västtrafik uppger att det är den största IT-attack som kollektivtrafiken har drabbats av hittills, med flera utslagna system, inklusive appen ToGo och hemsidan.

– Själva trafiken är inte drabbad. Bussarna och tågen rullar. Man får lov att åka utan biljett till dess det går att köpa biljetter igen.

Ett första angrepp skedde under cirka 30 minuter på lördagsmorgonen. IT-avdelningen lyckades få igång systemen, som dock angreps på nytt så att de flesta system var blockerade vid lunchtid.

– Det har svajat lite fram och tillbaka. Troligen får vi igång ett system i taget.

IT-attacken sammanfaller med stora demonstrationer i Göteborg, men enligt Lena Johansson är det enbart Nordiska Motståndsrörelsens demonstration som man lagt om trafiken för. Övrig trafik fortsätter att gå.

– Än så länge är det bara några spårvagnslinjer som under några timmar inte går på Skånegatan samt några busslinjer som samtidigt läggs om, säger Lena Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons