Annons

Området klassas som utsatt – boende: ”Stämmer ju inte”

Storvreten i Botkyrka har kommit upp på listan över utsatta områden i Sverige. Det finns en kriminell påverkan på lokalsamhället anser polisen.
– Det känns åt helvete, det stämmer ju inte, säger Melissa Besara, 25 år, som bor i Storvreten.

Under strecket
Publicerad

Melissa Besara, 25, bor i Storvreta i Borkyrka som polisen klassar som utsatt område.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3

I området Storvreten bor drygt 7000 personer.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

Ebba Östlin (S) kommunalråd i Botkyrka.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3

Melissa Besara, 25, bor i Storvreta i Borkyrka som polisen klassar som utsatt område.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Melissa Besara, 25, bor i Storvreta i Borkyrka som polisen klassar som utsatt område.
Melissa Besara, 25, bor i Storvreta i Borkyrka som polisen klassar som utsatt område. Foto: Tomas Oneborg

Sedan tidigare har polisens nationella operativa avdelning, Noa, klassat Alby, Fittja och Hallunda/Norsborg i Botkyrka som några av Sveriges särskilt utsatta områden. Det är platser där polisen tänker prioritera sina insatser extra mycket för att bryta kriminella nätverk som inte bara påverkar lokalsamhället utan som också använder sig av systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området.

Som det enda nya området i Sverige har nu även Storvreten i Tumba förts upp som ett utsatt område med en negativ trend där polisen måste gå in med extraresurser.

– Det finns en social utsatthet i området och människor känner sig otrygga. Det har kommit in kriminella nätverk som vi måste slå till hårt mot. Men det handlar också om att jobba förebyggande med barn och ungdomar, det är jätteviktigt. Vi kommer att skräddarsy insatser för att öka tryggheten i området, säger Kahan Ahlbäck, kanslichef för lokalpolisen i Botkyrka.

Annons
Annons

– Det finns ingen enskild händelse som förklarar den här negativa utvecklingen i Storvreten. Det har utvecklats under flera år och det mönstret ska vi bryta, tillägger han.

Jag känner mig verkligen inte otrygg, däremot borde man investera mer i området.

Melissa Besara är ordförande i SSU Botkyrka och jobbar lokalt för Socialdemokraterna. Hon är uppvuxen och bor i Storvreten men känner inte igen sig i polisens beskrivning.

– Det är jättehemskt, jag hade inte förväntat mig att Storvreten skulle hamna på den här listan. Det finns kriminalitet här som i alla andra områden. Några kriminella gäng har inte tagit över Storvreten. Jag känner mig verkligen inte otrygg, däremot borde man investera mer i området. På skolan och i bostadsområdena så att de inte förfaller, säger hon.

Melissa Besara är 25 år och har spelat fotboll hela sitt liv. Men en axelskada satte stopp för hennes egen spelarkarriär för 7-8 år sedan. Eftersom hon inte ville lämna fotbollen gick hon en ledarutbildning och för sex år sedan startade hon IFK Tumbas första flicklag. Nu har klubben sex flicklag och ett damlag.

– Jag tränar omkring 20 tjejer som är 13 till 18 år och jag har blivit som en storasyster för dem. I början var det mest bara kul med fotbollen, men nu är det nog kontakten med tjejerna som betyder mest.

De kan ringa henne dygnet runt, berättar hon.

– Och det gör de också om de har problem hemma eller i skolan. Eller behöver hjälp med läxorna. Jag lyssnar på dem och de lyssnar på min vuxna röst. Jag är stolt över att vara en vuxen förebild, säger hon.

Annons
Annons

I området Storvreten bor drygt 7000 personer.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Ebba Östlin (S) kommunalråd i Botkyrka.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
I området Storvreten bor drygt 7000 personer.
I området Storvreten bor drygt 7000 personer. Foto: Tomas Oneborg

Att få unga tjejer att engagera sig och att bry sig om varandra är viktigt för Melissa Besara. Hon utbildar sig också som gymnasielärare och är redan stödperson till några elever på Storvretskolan. En skola i kris som sedan i vintras är satt under tvångsförvaltning.

– De sociala insatserna är viktiga, men naturligtvis är det bra om polisen märks och syns i området också. De måste se till att ha en bra relation med unga. Men att nu stämpla Storvreten som ett utsatt område är verkligen inte rätt väg att gå.

Att klassa området som utsatt är missvisande anser Melissa Besara. Det sprider en felaktig bild av att allt är så negativt här ute. Det om något skapar otrygghet och att man inte vill bo kvar här. Man borde åtminstone kunna komma på ett bättre namn på listan, säger Melissa Besara.

Kahan Ahlbäck säger att han hört kritiken tidigare och att han ”till viss del” kan förstå den.

– Men det viktiga kan ju inte vara vad vi kallar området. Det viktiga är vad vi gör och där har vi en rad verktyg att använda, säger han.

Ebba Östlin (S) kommunalråd i Botkyrka.
Ebba Östlin (S) kommunalråd i Botkyrka. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Kommunalrådet i Botkyrka, Ebba Östlin (S), är till skillnad från Melissa Besara inte förvånad över att Storvreten för första gången nu är med på polisen lista.

– Vi gör ju lägesbilder tillsammans med polisen varje vecka i varenda stadsdel så vi har ju kunnat följa och fått fördjupad kunskap om Storvreten. Jag förstår att polisen behöver prioritera resurser till dit.

Varför har det blivit så?

– Vi har sett en utvecklingen under lång tid. Det är den svenska segregationen som landar rakt ner i våra bostadsområden. Många har svårt att komma in på arbetsmarknaden, har inget eget kontrakt utan hyr kanske i andra eller tredje hand. Har man dessutom ett skolmisslyckande bakom sig är man mycket mer lättrekryterad eller lätthotad för kriminella gäng. Det är verkligen en grogrund för kriminalitet.

Men vad är det mer konkret som blivit sämre?

– Kriminella organisationer i Stockholmsregionen bygger inte på släktskap eller etnicitet utan på pengar. Att tjäna pengar på droghandel. Om polisen ökar trycket på en plats så ploppar handeln upp på ett annat ställe eftersom de kriminella vill tjäna pengar.

Vad ska kommunen göra nu?

– För oss är samverkan med polisen och Botkyrkabyggen väldigt viktigt. Vårt uppdrag är att se till att det finns fler socialsekreterare, fritidsledare och fler lärare med rätt kompetens. Vi har inte fått några ökade resurser, de försvann i och med att M-KD-budgeten gick igenom i riksdagen. Där förlorade vi 20–30 miljoner.

– Men tillsammans med polisen kommer vi att inrätta ett våldspreventivt center med polis och socialsekreterare som ska fokusera på våld i nära relationer. Vi vill hitta dem som lever ett kriminellt liv eller på väg in i det.

Ebba Östlin har tidigare kritiserat polisen för att de använder begrepp som utsatta områden. Det är stigmatiserande och ger en ensidig bild.

– Jag är emot etiketten som polisen har satt. Ett negativt klingande namn försvårar arbetet att lösa samhällsutmaningen.

Målet måste vara att det finns både hyresrätter och bostadsrätter så att vi får mer hållbara stadsdelar, säger Ebba Östlin.

– Vi vill stärka alla våra stadsdelar utan att byta ut vår befolkning. Det har också blivit bättre i Alby och Fittja. För fyra år sedan kunde polisen inte patrullera med normal bemanning, nu går det. Anmälningar av brott har också ökat vilket visar att förtroendet för polisen har blivit bättre. Om 5–10 år ska inget området från Botkyrka vara kvar på polisens lista.

Totalt räknar polisen nu 60 områden i Sverige som utsatta, en mindre än förra året. 22 av dem ses som särskilt utsatta, jämfört med 23 år 2018.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons