Annons

Trump: ”Kan dra tillbaka Kavanaughs nominering”

Totalt har nu fem kvinnor anklagat Brett Kavanaugh för sexuella trakasserier. De senaste anklagelserna kommer från kvinna som han ska ha dejtat 1998 samt från kvinnlig vän som ska ha blivit antastad på en båt 1985. President Donald Trump har öppnat för att dra tillbaka Kavanaughs kandidatur som domare i Högsta domstolen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Senatens justitieutskott ska rösta om den tilltänkte HD-domare Brett Kavanaughs vidare öde. Arkivbild.

Foto: Alex Brandon /AP/TT Bild 1 av 1

Senatens justitieutskott ska rösta om den tilltänkte HD-domare Brett Kavanaughs vidare öde. Arkivbild.

Foto: Alex Brandon /AP/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Trump villig att ta tillbaka nominering av Kavanaugh

NEW YORK Tidigare på onsdagen pratade president Donald Trump om hur han ser på de grova anklagelser som har riktats mot hans nominering till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh.

Presidenten sade att han kan dra tillbaka Kavanaughs nominering om anklagelserna är sanna, men att det förekommer många falska sexanklagelser. Trump relaterade till de anklagelser som riktats mot honom och som han förnekar.

Att få Kavanaugh godkänd ser Trump och Republikanerna som en viktig politisk framgång inför mellanårsvalet i november. Samtidigt har Kavanaugh blivit allt mindre populär i opinionsmätningarna i takt med att nya anklagelser framkommit.

Republikanerna måste få igenom Kavanaugh i senaten utan att tappa ansiktet och göra kvinnliga väljare arga. Kvinnor väntas bli en viktig grupp i valet.

Senatens justitieutskott ska rösta om den tilltänkte HD-domare Brett Kavanaughs vidare öde. Arkivbild.
Senatens justitieutskott ska rösta om den tilltänkte HD-domare Brett Kavanaughs vidare öde. Arkivbild. Foto: Alex Brandon /AP/TT
Annons
Annons

Därför är det sannolikt med omsorg som partiet har valt en kvinnlig utfrågare när en av kvinnorna som anklagar Kavanaugh ska höras: den republikanska sexbrottsåklagaren Rachel Mitchell. Utfrågningen startar torsdag morgon amerikansk tid.

Anklagelsen från professorn Christine Blasey Ford rör att Kavanaugh på en fest på gymnasiet 1982, ska ha lagt sig ovanpå henne och försökt slita av en henne kläderna. Han ska även ha hållit för hennes mun. Hon lyckades till slut fly.

Sedan Ford gick ut med sin anklagelse har det kommit flera. Deborah Ramirez anklagar Kavanaugh för att ha blottat sig inför henne på ett sätt som gjorde att hon fick hans könsorgan i ansiktet när hon försökte putta bort honom. Det ska ha skett på en fest vid Yale på 80-talet. I sitt vittnesmål medgav Ramirez att hon var full och inte mindes alla delar av vad som hände. En del såg därför hennes berättelse som en fördel för Republikanerna eftersom en del i partiet vill måla bilden av att anklagelserna är politisk motiverade. Få demokrater väntades rösta för Kavanaugh ens innan anklagelserna framkom.

Men så på onsdagen kom en ytterligare och grövre anklagelse. En kvinna vid namn Julie Swetnick uppger att hon sett Kavanaugh och en då nära vän till honom, Mark Judge, på fester där de var delaktiga i att droga kvinnor som sedan gruppvåldtogs i ett rum där männen gick in i turordning. Kavanaugh ska ha stått i kö för att gå in i ett rum där en kvinna fanns. Judges förra flickvän säger att Judge ska ha berättat om en sådan episod, men då som om sexakten varit frivillig.

Annons
Annons

På en av festerna runt 1982 blev Swetnick utsatt för en gruppvåldtäkt och på festen fanns Kavanaugh, enligt Swetnick. Hon pekar inte ut honom för våldtäkten men säger att han uppförde sig illa mot kvinnor när han druckit.

Swetnicks uttalande förmedlades av advokaten Michael Avenatti som även representerar porrproducenten Stephanie Clifford, känd som Stormy Daniels.

Republikanerna har den lilla majoriteten 51–49 i senaten så om några av dem inte vill stå bakom Kavanaugh blir det svårt för Trump och Republikanerna att få Kavanaugh godkänd.

Trump försökte därför på onsdagen misskreditera de anklagande kvinnorna.

– Demokraterna skrattar som helvete bakom stängda dörrar. De har fixat en stor fet bluff. Men det är falska anklagelser (från kvinnorna). Varför väntade de i 35–36 år? Inga anmälningar då, ingenting alls. Men nu plötsligt en massa rykten om Kavanaugh som är en av de högst kvalitativa människor jag har mött.

Trump sade att han noga ska följa var som framkommer under fredagens utskottsförhör:

– Vi får se vad som händer i morgon. Jag kan komma att ändra mig.

Kavanaugh nekar till alla anklagelser men säger att misstänkta sexuella trakasserier ska tas på allvar och att de som anklagar honom förtjänar att bli hörda.

På onsdagen uppmanade Demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer Kavanaugh att träda tillbaka – och om han inte gör det måste en FBI-utredning genomföras innan det kan bli tal om någon omröstning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons