Annons

Omröstning om Löfven kan flytta fram budgetbeslut

Budgetbeslutet i riksdagen den 12 december kan flyttas fram någon eller några dagar för att kunna genomföra en omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister innan budgeten spikas.

Något slutgiltigt datum finns inte.

Under strecket
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Foto: Hanna Franzén/TT

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Foto: Hanna Franzén/TT
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: Hanna Franzén/TT

Om Centern och Liberalerna, efter en förhandlingsuppgörelse med Socialdemokraterna, skulle släppa fram Löfven kan det bana väg även för att partierna röstar för övergångsbudgeten om den ställs mot Moderaternas budgetmotion med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i slutvoteringen.

Beslutet kan drivas igenom av S, MP, C och L förutsatt att Vänstern inte röstar på M-motionen. En ny Löfvenregering skulle då slippa styra den första tiden med en Moderat budgetpolitik som grund.

Samtidigt är tidsplanen för budgetprocessen redan som det är hårt pressad. Finansutskottets betänkande med ramarna för statens utgifter på totalt 27 utgiftsområden ska justeras i utskottet den 10 december, bordläggas i kammaren den 11 och klubbas den 12 december.

Därefter går ärendet tillbaka till utskotten för beredning innan riksdagen tar beslut om innehållet i varje enskilt fall.

Om budgetbeslutet flyttas fram ytterligare en eller ett par dagar blir schemat än mer ansträngt.

Tanken är att detta ska vara avklarat senast den 21 december. Då kan regeringen fatta beslut om myndigheternas så kallade regleringsbrev med anvisningar för 2019 senast den 27 december. Annars kan det inte expedieras före årsskiftet och då hänger hela statens offentliga verksamhet i luften från den 1 januari nästa år.

Redan med ett beslut om budgetramarna den 12 december finns det små marginaler och det kan komma att krävas långa dagar med sena kvällar i kammaren.

Om budgetbeslutet flyttas fram ytterligare en eller ett par dagar blir schemat än mer ansträngt. Teoretiskt skulle även lördagar, söndagar och helgdagar under julen kunna tas i anspråk för att alla beslut ska hinna tas innan tiden är ute.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons