Annons

Omstridd myndighet mot segregation blir kvar

Delegationen mot segregation, Delmos, klarar sig från nedläggning. Det beskedet ger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) på fredagen.

– Signalen är viktig och tydlig, säger Inger Ashing, chef på myndigheten.

Under strecket
Publicerad

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Foto: Lars Pehrson

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Foto: Lars Pehrson
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Foto: Lars Pehrson

Pengarna till Delmos och Jämställdhetsmyndigheten halverades i samband med att M/KD-budgeten klubbades i riksdagen i november. Samtidigt fick man direktiv att förbereda avveckling.

– Vi tror inte att segregationen löses via en myndighet överhuvudtaget, sa Jessica Polfjärd (M), ledamot i samband med beslutet i arbetsmarknadsutskottet.

Sedan dess har den nya regeringen gett beskedet att Jämställdhetsmyndigheten räddas kvar, medan Delmos fortsatt hållits på halster.

Nu kommer jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) med besked: Även Delmos verksamhet får vara kvar.

– Vi kommer att lägga fram ett förslag om att Delmos ska få finnas kvar. Det är en del i överenskommelsen kring vårändringsbudgeten som kommer att presenteras i sin helhet den 10 april, säger hon till SvD.

Annons
Annons

I klartext innebär det att myndighetens anslag för 2019 återställs till 22 miljoner kronor för att verksamheten ska kunna fortsätta. Delmos kommer även att få pengar för att kunna betala ut statsbidrag till kommuner och ideella organisationer, men det beloppet är inte fastställt än.

Även om vi inte har fått någon exakt summa för bidragen är signalen viktig och tydlig.

– Med Kristdemokraternas och Moderaternas budget fanns det inte tillräckligt med medel för att statens åtaganden skulle kunna upprätthållas. Därför behöver vi se till att de kan infrias, säger Åsa Lindhagen.

Beskedet tas emot med glädje av Inger Ashing, chef för Delmos.

– Det är enormt positivt utifrån vårt perspektiv att det kommer nu. Det är många kommuner och civilsamhällesorganisationer som satt igång väldigt intressanta processer, och även om vi inte har fått någon exakt summa för bidragen är signalen viktig och tydlig, säger hon.

De anställda på myndigheten fick nyheten på fredagsmorgonen.

– Ett sådant här besked kommer att ingjuta hopp och tro bland personalen, säger Inger Ashing.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons