Annons

Omstridd svensk polis söker toppjobb hos Europol

Nya åtgärdskrav riktas nu mot Polisens internationella avdelning, som pekats ut för en rad brister. Samtidigt söker enhetschefen Ann-Marie Orler – som avfärdat kritiken – ett nytt toppjobb vid europeiska polisorganisationen Europol.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ann-Marie Orler, chef för polisens internationella enhet, avfärdade internkritiken mot hennes avdelning i en SvD-intervju. Nu kommer hårda krav på skärpning. (Th, kommissarie Joakim Baltzarsson)

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Ann-Marie Orler, chef för polisens internationella enhet, avfärdade internkritiken mot hennes avdelning i en SvD-intervju. Nu kommer hårda krav på skärpning. (Th, kommissarie Joakim Baltzarsson)

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Ann-Marie Orler, chef för polisens internationella enhet, avfärdade internkritiken mot hennes avdelning i en SvD-intervju. Nu kommer hårda krav på skärpning. (Th, kommissarie Joakim Baltzarsson)
Ann-Marie Orler, chef för polisens internationella enhet, avfärdade internkritiken mot hennes avdelning i en SvD-intervju. Nu kommer hårda krav på skärpning. (Th, kommissarie Joakim Baltzarsson) Foto: Lars Pehrson

En internrapport har tidigare listat omfattande brister i hur polisens internationella enhet skötts. Sammanlagt 16 krav riktades tidigare i år mot avdelningen, som SvD berättat tidigare. Verksamhetschefen Ann-Marie Orler avfärdade då helt den interna kritiken.

– Jag delar inte bilden att en av 16 punkter är åtgärdade. En del av punkterna kommer aldrig bli klara, det här är ett arbete som man gör hela tiden, sa hon i en intervju med SvD i januari.

Så de som har gjort tillsynsrapporten har inte koll på hur er verksamhet fungerar?

– Den frågan får du ställa till dem. Vi har olika uppfattningar helt enkelt, det här är så jag uppfattar verksamheten, det jag vet att vi gör. Om de har tolkat det på ett annat sätt, det får de stå för, svarade Ann-Marie Orler då.

Annons
Annons

Det handlade bland annat om felaktiga nomineringar för utlandstjänster och beslut inom verksamheten som var tagna i strid mot polisens regler.

Men nu tvingas Orler att backa, framgår av ett dokument SvD tagit del av. Enheten tvingas att skärpa sig på de områden som tidigare pekats ut, nu efter beslut från Noa-chefen Mats Löfving.

Krav riktas på att exempelvis lönesättning ska ske på rätt sätt, att rekryteringar går rätt till och att enheten ser till att rutinerna för utlandsresor följs.

Ett annat område som kritiserats var den internationella enhetens budgetprognoser, som år efter år har överskattats och som dessutom blivit än sämre, enligt den tidigare internrapporten. Även här tvingas nu avdelningen till skärpning.

Samtidigt söker sig Orler mot ett toppjobb, kan SvD berätta; som en av tre vice direktörer vid den europeiska polisorganisationen Europol.

Europol är EU:s egen polisbyrå, inrättad 1995 för att bekämpa terrorism och annan ”allvarlig brottslighet” med gemensamt intresse för medlemsländerna.

För närvarande pågår rekryteringsprocessen av en ny vice direktör och chef för den administrativa avdelningen, där lönenivån är mellan 155 500 och 162 000 kronor.

I maj väntas förslag lämnas till EU:s ministerråd för rättsliga och inrikesfrågor, där beslut fattas om vem som får tjänsten.

Svenska regeringen har formellt ingen roll i processen som föregår beslutet i ministerrådet. Men Ann-Marie Orler skulle knappast ha sökt om regeringen motsatt sig hennes ansökan.

– Det är klart att om du ska ha chansen att få den här typen av höga positioner så fordras det att man har sitt eget lands förtroende med sig i ryggen, och det finns alltid möjlighet att göra påstötningar i olika former, säger en person med insikt om hur det brukar gå till.

Annons
Annons

Enligt uppgifter till SvD har Ann-Marie Orler också varit i kontakt med Regeringskansliet för att putsa upp sina kunskaper om den europeiska polisverksamheten och även försökt utverka aktivt politiskt stöd för sin ansökan till direktörsjobbet. Ett möjligt tillfälle skulle då vara när inrikesminister Mikael Damberg (S) besöker Haag och Europol om två veckor.

”Beträffande dina frågor om Europol så har jag har jag inga kommentarer att lämna”, svarar Orler i ett mejl till SvD.

Mikael Dambergs pressekreterare Natalie Sial säger i en skriftlig kommentar att tillsättandet av tjänsten ”i detta skede är icke politisk” och ”sker i enlighet med de regler som gäller i Europolförordningen”:

– Regeringen tar inte formellt ställning till den här typen av tillsättningar men ser generellt positivt på att svenska kandidater söker positioner i viktiga EU-organ.

Ann-Marie Orler hänvisar till de svar hon gav i den tidigare intervjun med SvD, om att flera av de problemområden som pekats ut är under ”ständigt utvecklingsarbete”.

”Vi arbetar kontinuerligt med förbättringar utifrån det vi ser och med inrådan från de rapporter och beslut som kan appliceras på vår verksamhet. Beslutet du hänvisar är ett beslut initierat av mig för att tydliggöra delar av vårt ständiga förbättringsarbete”, skriver Orler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons